Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник

Някои от тях са с изтекъл срок на годност, алармират птицевъди
15 мар 2024 20:25, Нели Христова
144
Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник
Снимка: БГНЕС

Голяма измама с яйца и пилешко. Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.    

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той. Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката."

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, "тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета".

"Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката", подчертава Даниел Божанков.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ще допълня ,че се внасят и Турски яйца С бяла черупка , по 15 бр ., в *** картонени кори .5лв.струватНай-често са по селските пазари и турски магазини.Яж комшу, да ти е сладко
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък на вкус - румънски, бате
115
0
 
3
 
! Отговори
Гадняр преди 1 месец
Най-големите производители на яйца и пилешко месо в България са фирми собственост на червени другари с принадлежност към ДС и БКП. Същите са и най-големите вносители на тези продукти. Схемите минават с директното съдействие и протекции от Министерство на земеделието и БАБХ. Опитайте се да внесете такива продукти по същата схема, ако не вярвате. Веднага ще пломбират камиона на границата и ще ви скъсат от проверки. Това са схеми за другари с протекции, не за случайни хора/фирми.
114
2
 
2
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 месец
И какво им има на румънските или украински яйца? Аз живея в Русе и от години си пазарувам храни от Румъния. Е сори, ама са с няколко класи над нашите храни. Да не коментирам цената.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СПЕШЕН ВНОС НА ЕВТИНО ПАЛМОВО МАСЛО ЗА ДА СПАСИ БЪЛГАРИЯ ОТ ГЛАД
112
2
 
10
 
! Отговори
Чудя се преди 1 месец
Домати от турция без контрол , картофи от полша , моркови от ганаБрашно неясно откадеНякой да помни вече - вкуса на бьлгарските домати и кравето сирене
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До пияница мистикЖалко, че не сте р***збрали най- важното, че става въпрос за качествена храна. Защото наистина произвеждахме и консумирахме качествена храна, а сега се тровим с внос на некачествена и дори вредна храна. Това е наистина недопустимо, защото е вредно за нацията и ще нанася късни последици за здравето.
110
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ЯЙЦА
109
2
 
10
 
! Отговори
Прос100 Киро преди 1 месец
Яжте сега Кировските яйца от неговите IT специалисти който масово напълниха хотелите на Сл бряг Свети Влас Зл пясъци и живеят безплатно на гърба на бедният народ а на Киро и не само радиоактивните украйнски яйца ами брашното царевицата всичко което вкарват е радиоактнивно там изполват снаряди с обеднен уран . Когато децата и внуците ви започнат да се раждат с три крака и 4 очи тогава ще се сетите за кого сте гласували
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова ям само бели бъбреци . Яйцата от кокошки не.
107
2
 
5
 
! Отговори
Чери00 преди 1 месец
Яжте ДЕМОКРАТИЧНИ манджи за да можете (докога не се знае) ДЕМОКРАТИЧНО да гласувате! БУДАЛИ!
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Край. Копривата излезе . И леордата. Лопуш лапат и дребен рогат *** тъй наречения цензуриран ***.
105
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украински ама всичките са с по десетина жълтъка .
104
9
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Ей, света ще обърнат нашите производители и търговци, само и само да не се внася евтин внос. Ще лъжат и мажат, че всичко е развалено и старо, за да могат да си продават собствената продукция на завишени и тройни цени. Не искат да го пуснат този сладък кокал и това е :)))
103
2
 
7
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Нищо ново из бьлгарската кочинаЗаради никаквият контрол на храни медикаменти - всеки втори бьлгарин е с някакво хронично заболяванеА много дадоха фира от алкохола менте
102
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 113 "Поръчай си специална доставка по Аерофлот," - що?
101
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да се изкорени вредната българска икономика! Хората покрай нас ще ни хранят. Ние ще си почиваме блажено. Нека се трпят от работа. Кеф ти домати от Македония, яйца и жито от украина, сирене от Турция, маслини от Гърция... За какво трябва да работим, като можем да си гледаме живота! Гадни били, отровни били... Е, нали все от нещо трябва да се умре!
100
1
 
3
 
! Отговори
Кукунела Снайпера : преди 1 месец
"Веднъж да напиша истината и няма достатъчно коментари под съчинението ми... Общо взето мижав интерес,но пък 100 гривни са си 100 гривни!"
99
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не яде украински яйца е русофил .
98
8
 
3
 
! Отговори
до Христов преди 1 месец
Поръчай си специална доставка по Аерофлот, с преференции.