Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник

Някои от тях са с изтекъл срок на годност, алармират птицевъди
15 мар 2024 20:25, Нели Христова
144
Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник
Снимка: БГНЕС

Голяма измама с яйца и пилешко. Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.    

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той. Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката."

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, "тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета".

"Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката", подчертава Даниел Божанков.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз Te през тези 30 г. българското управление беше цели 3!
76
3
 
7
 
! Отговори
Германец преди 1 месец
Сега балгарететата на лято пак ще гласуват за киртаците, които извършват геноцид над тях мухахахах
75
5
 
9
 
! Отговори
Кирил петков преди 1 месец
Изпълнявам плана ран ът до 2030 съм поел ангажимент пред посолството да ви направя 4 милиона хехе ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО!
74
5
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА преди 1 месец
Ехе, сигурно нашите кокошо и яйце производители ви предлагат птиче месо и яйца само от свободно гледани кокошки, без грамче антибиотици и консерванти. Блаженни са вярващите. Тази статия е храна за русоробите от ***. Само как са се развихрили.
73
6
 
10
 
! Отговори
Юрист преди 1 месец
Дано Русия по бързо да окупира украйна и румъния и да станем съседи
72
7
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
71
3
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Сега разбрахте ли що сте на първо място по рак в света ;)
70
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз затова пазарувам само от Хора от народа сайта и от най-големия Исторически парк в света до Варна
69
2
 
8
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 месец
УКРАИНЦИТЕ И УКРОФИЛИТЕ ИСКАТ ДА ИЗТРОВЯТ НАРОДА!
68
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудим се защо има много заболявания, защо боледуват хората и се раждат болни деца, с генни мутации. Именно храната е един от главните фактори за повишената заболеваемост. От район с най- качествената храна се превърнахме в такъв с внос на доолнокачествена такава. Това наистина е недопустимо. А здравето е най- важното нещо, с което не може да се правят компромиси.
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледайте филма "Крилце или кълка" с участието на Луи Дефинес и ще разберете с какво се храним.
66
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аууу, другарите веднага нарочиха румънските и украинските яйца за отровни, ауууууу. Мръсни и гнусни ***.
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятели от първи юли тази година цената на ел.енергията -ноща дневна се изрявняват, тоест няма икономична нощна ел.енергия на киловат. Честито селя ци!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато имаш един Иван пилето , който определя цените на яйцата и на пилешкото , това е резултата . Един ден народа ще изригне .Винаги в историята така е ставало и после нацията тръгва напред , след като накаже виновните .
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 32 приятел от юли тая година ПП разрешават на ерп да вдигнат тока на 1.50 киловата ,разрешават и да се продава земята на чужденци ,вдигат данъка на имотите от 25 г пак Бойко ли е виновен
62
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Закривай гербавите кокошкяри!
61
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако не можете да се конкурирате с румънците, не отглеждайте кокошки!*** да се цаниш за ратай при румънския производител, белки научиш нещо от него. Гербави прозстацци-рософили сичките селскостопански активисти и аз трябва да съм ви задължен да ви купувам скъпите яйца... Който не може да произвежда на конкурентни цени, да не се занимава с което не му се удава.
60
7
 
0
 
! Отговори
До Закривай окрайна! преди 1 месец
заминавай си в русия
59
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Във Франция първо се предлага местна храна, която се отглежда там и в краен случай външна.
58
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пилешко от ли д л с миризма на мъ р ша от неизвестен производител, защото българските се ля нд ури си поизвеждат само за тях. Искат пари българските селя вд ури и си изнясят навън продукцията. Се лс ки та ри ка ти- "земеделци".