Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник

Някои от тях са с изтекъл срок на годност, алармират птицевъди
15 мар 2024 20:25, Нели Христова
144
Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник
Снимка: БГНЕС

Голяма измама с яйца и пилешко. Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.    

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той. Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката."

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, "тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета".

"Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката", подчертава Даниел Божанков.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
12
 
! Отговори
Хеко преди 1 месец
Същият български трибагреник се развява и на украинската пшеница! В България всичко е за келепира и това ни унищожава,като нация! Тон на крадене се задава вече над 30 години от родните ни политици и всичко е пак с трибагрените цветове!Крадци на животи и бъдеще! Куче не влачи вече каруца,влачи самолет!
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не с български а с руски трибагреник . Просто синьото е малко по зелено от мастилото. Има незначителни количества новичок и радиоактивен йод. Обаче в тези количества не бил опасен. Като се посварят по твърдичко или се изпържат добре с олио от рапица и леко корабно гориво са си екстра.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Особено като ми изтъпанчат некакви турски или гръцки домати и ги обявят за български, цена немат в това нещо нашите производителчета :)) Най е тъжно, че като пишат български, цената винаги е най-висока, та се питам, защо като са български и ние сме в България, требва да плащаме най-високата цена, не би ли требвало да е обратното :)))
14
3
 
7
 
! Отговори
ъъъъ преди 1 месец
абе скоро мъжете ше могат да раждат вие па за едни яйца :)
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Герб създаде през 2011г. БАБХ за сметка на Хигиенно епидемиологичната инспекция и въведе стандарта HACCP. Ето Ви на последствията.
12
6
 
3
 
! Отговори
продавач преди 1 месец
ами в България се продават , нормално е да са с български трибагреник , мдаааа
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Храната е само внос но с радиацията и бг пълни количките.
10
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво им има на румънските и украинските яйца русофилчета, да не са от друга планета, мейби от Марс :))) Това се нарича конкуренция, която нашите производители не разбират, те изобщо не разбират от нищо, само от "руска демокрация" разбират :)))
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A в Европа фон дер Лайен ги подготвя да ядат червеи и насекоми, защото Европа няма плодородни земи и не може сама да се изхрани, а освен това земеделието и животновъдството отделя въглеродни емисии и причинява климатични промени. Месо, мляко, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуди, пшеничен хляб ще ядат в Русия, защото Русия е богата и разполага с изобилие от всичко необходимо за да живее добре.
8
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А турски свински джолан нема ли :)))
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой го позволява -Управляващите Държавата .Какви български интереси ще защитават като ни лъжат и ни продават за яйца за чужди интереси.Това ли е България-банда продажници политици .Не не е това .България са българите и трябва да се надигнат за да си защитим интересите и националността .За едни яйца ли се продадохме -до там ли паднахме
6
8
 
8
 
! Отговори
Фондер Говнен преди 1 месец
Яжте червеи и насекоми!
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който не приемал промяната да се изнасял защото не ги интересувало .
4
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
мда нормално, след дългогодишно управление на крадливи некадърници, селското ни стопанство, което ни изхранва беше унищожено
3
3
 
8
 
! Отговори
Бай Минчо преди 1 месец
Търся да си купя гайгеров брояч . Един съсед ми препоръча . Не че знам какво е това нещо . С него можело да се проверяват яйца и други вносни храни.
2
4
 
19
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Ние сме баровци, ние пилета не можем да гледаме, по-лесно е да си купуваме. уРкаинците като са глувави - нека да произвеждат! Унищожиха я тая държава, без война и без безредици, за 30 години, само с българско управление!
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ви призовавам да ядем канцерогенни чернобилски яйца за да накажем Путин и да се съединим с ***!