Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник

Някои от тях са с изтекъл срок на годност, алармират птицевъди
15 мар 2024 20:25, Нели Христова
144
Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник
Снимка: БГНЕС

Голяма измама с яйца и пилешко. Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.    

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той. Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката."

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, "тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета".

"Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката", подчертава Даниел Божанков.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 110 "Руски яйца няма ли внос" - няма. Има само демократичен ши'т!
96
2
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Всъщност, лошо няма. Нали не са холандските фипронилови яйца, които въпреки че можеха да вкарат малко дете в болница, холандците продаваха и в холандия и за износ 9 месеца след като знаеха, че са отровни.
95
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руски яйца няма ли внос, малко да мирясат копейките. Или от Китай.
94
4
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Е и? В ЕС сме!
93
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кокошките ни вече не щат да снасят.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно на Нова Година от едни бели яйца се натрових.Пишеше,че са български,но ме съмнява.Тези са за съд направо.Егати м.о.ш.е.н.и.ц.и.т.е!На същата цена бяха като другите и кой знае колко печелят обаче тея пари като са на гърба на здравето на народа ще им изгорят.Нечестно изкараните пари най-бързо си заминават.
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на поляците, вместо да изхвърлят тяхната си стока в знак на протест, изхвърляха вносната чуждата стока на земята, така се защитава родното!
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато се започне с бунтове срещу вноса на хранителни продукти, като в европейските държави се бунтуваха и както поляците правеха заедно с Вишеградската четворка, като им изсипваха житото и стоката, няма да имате проблеми с контрабандния внос и с вноса от извън ЕС изобщо!
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички, които познавам имат къщи на село! До един купуват яйца от Кауфланд!
88
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нерде яйца, нерде трибагреник?
87
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аман от тая Украйна! Откъдето и да погледнеш , българският народ все е прецакан заради тая калпава използваческа измислена държава!
86
1
 
4
 
! Отговори
И пр0ститутките преди 1 месец
Избегаха от БеГе кло а ката както и малко по умните бежанци и роми.България всъщност е руска провинция с много ДСта наркомани и прости корумпирани ушеви фат маци.
85
2
 
3
 
! Отговори
Изберете Българското преди 1 месец
Химията е по вредна и качеството по лошо от това на чуждото но пък е патриотично.
84
1
 
8
 
! Отговори
ПР0100 БФС преди 1 месец
Друго си е в България некадърни са навсякъде по високите етажи на власт държавни институции регулатори полиция служби.Кадърните се опитват да ги мачкат дават смешни заплати и изискват всичко от тях да си им роб направо.Еее тоя комунизъм няма ли да свърши най после.
83
0
 
4
 
! Отговори
Е как какво преди 1 месец
От трите най дългото
82
0
 
9
 
! Отговори
Шишо преди 1 месец
Иван Ангелов (собственик на Градус) внася румънско пилешко и яйца от поне десет години. Иначе пилетата опаковани в зелено и накичени с българското знаме. Но проблеми няма. Бойко Тиквата редовно отсяда в имението на въпросния м*ъсник в Стара Загора. Впрочем Ангелов е агент на ДС, с опит във външнотърговските дружества от преди 1989. От там тръгва "кариерното му развитие" на бизнесмен. Случайни неща няма, разберете го!
81
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг за нищо не става, ако бяха Бг яйца, двойна цена и липса на пазара, така че по добре. А пилетата граница и държава не знаят, все едни и същи са яйцата.
80
2
 
12
 
! Отговори
Шофьор преди 1 месец
Товарих портокали в Гърция директно в полето.20 *** късат плодовете от дървото и право в камиона Отивам в Бусманци София да ги разтоварвам.2-*** разтоварват а трети го пръска с оранжева боя и ги слага в мрежи готови да отидат в Кауфланда.Защо бе човек?Чисти натурални плодове.Защо ги пръскат с боя и те не знаят.Махайте от Цървуландиa докато е време.Нищо не става от тая държава
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лоши ко-ко-шки, снасят яйцата си при комшиите и в Украйна, е що не харесват Бг .:))
78
1
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 1 месец
Гласуват за киро и кокоро хващат рак и после реват по бтв дайте ми пари умирам..