Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник

Някои от тях са с изтекъл срок на годност, алармират птицевъди
15 мар 2024 20:25, Нели Христова
144
Какво ядем? Румънски и украински яйца се продават с българския трибагреник
Снимка: БГНЕС

Голяма измама с яйца и пилешко. Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Сигнали за тези порочни практики браншът подава от близо година, но до момента проверки по тях почти няма, а ако ги има, са безрезултатни, защото проверяваните са предупредени предварително. Преди дни представители на асоциацията представиха проблемите си пред премиера в оставка Николай Денков и му занесоха кутийка с яйца, които незаконно се продават в българската търговска мрежа.    

Имаме сериозен проблем вноса на яйца от Украйна и Румъния. Има нелоялни практики, категоричен е председателят на Асоциацията на промишленото птицевъдство Даниел Божанков.

"Български търговци купуват яйцата, преетикетират ги, препакетират ги, слагат нов срок за годност и ги пускат в търговската мрежа", разказва той. Особено пътуващите от Украйна яйца могат да влязат на 20-25-и ден у нас, при срок на годност 28 дни, уточни Божанков.

"Предложихме да започнат проверки с БАБХ и НАП. И друг път съм пускал сигнали. Бавно се обработват. Доста често те биват предупредени. Нищо не установява проверката."

Според него са необходими по-сериозни проверки на разтоварване на цялата стока, "тъй като навътре може да са целите пилета, отвънка да са бутчета".

"Играта е в по-ниската стойност, на която влиза реално стоката", подчертава Даниел Божанков.

От Асоциацията на промишленото птицевъдство разполагат с "вторични доказателства, не директни", пояснява Даниел Божанков. По думите му, ние си произвеждаме 40% от пилешкото, което се потребява на българския пазар, или около 120 000 тона пилешко месо, а същевременно в магазините се продава основно българско месо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много внимавам вече с яйцата защото са развалени купувам само определена марка
36
6
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Тази "констатация" на нашите алчни производители и прекупвачи ли е?!
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес.бг,много хубаво,че констатирате,за тази фалшификация,но управляващите,не си развалят ,както казва народа ни "рахатлъка",но последствията,са за българския народ..
34
10
 
11
 
! Отговори
Г557дт преди 1 месец
Нищо им няма на яйцата. Нашите като надуват двоъно цените, ще ядем румънски и украински, полски и китайски, квото дойде, храна да е, че гладен се не стои.
33
7
 
10
 
! Отговори
Икономист второ ниво преди 1 месец
Нормално щом са по евтини и на всичкото отгоре кой казва, че българските Яйца са по добри?? Кой кое в гетото е качествено??
32
7
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 1 месец
Украински, румънски, няма значение, важно е да са евтини, че нашите изедници не се налапаха, не се наскубаха.
31
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали уж ги проверяват тези яйца русофилчета, ям по 6 на ден с настърган кашкавал и си прая омлет, все още съм жив от украинските яйца, виж за руските не гарантирам, там не снасят кокошките :)))
30
5
 
8
 
! Отговори
Те това е преди 1 месец
Бойко я съсипа тая държава за 12 години! Сега ПП-ДБ му оправят бакиите, ама за 9 месеца едвам се ориентираха и хоп ...ей ви на пак от същото, Бойко се връща. Не румънски и окраински яйца с български трибагреник, ами и дърве ще гризкаме. Само почакайте да видите.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От национална служба КОС имат изискване детонаторите за яйцата да се предлагат отделно .
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Светят в тъмното. След като изядете една *** яйца и вашите лични яйца ще светят сексапилно в тъмното . В ултравиолет и гама лъчение
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми квото има, това ядем. Ако имаш кокошки, ядеш истински яйца. Ако нямаш защото си предпочел да живееш в панелка в Софията, ядеш каквото ти подхвърлят в магазина.
26
2
 
9
 
! Отговори
ХХХ преди 1 месец
Супер ! Добре че е Зеленски иначе от глад ще мрем ! Както знаем България отдавна не може да произвежда храна ....внос и това е ! Доматите трябва да бъдат забранени както и киселото мляко ! Всичко на 100% трябва да ядем от старите резерви на държавите от ЕС ! Все пак сме горди Българи !
25
2
 
7
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 месец
И от Чернобил да са българина трябва да ги яде ! Има йерархия в ЕС а Украйна е на челно място както и в НАТО ! България е ценен съюзник и точно в такива моменти трябва да го показва ! Всичко от Украйна трябва да заминава за България и после другаде !
24
1
 
8
 
! Отговори
Опенхаймер преди 1 месец
За Великден стават за борци . Чукнеш гръмнеш .
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъвто ни национализмът такива и яйцата. То още не знаят хората кои са българите в България тръгнали за яйцата да мислят.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не купувам нищо, на което има Български трибагреник.
21
1
 
4
 
! Отговори
еБАН преди 1 месец
Повишената радиация повишавала либидото при мъжете без опасност от забременяване
20
0
 
8
 
! Отговори
Пиле по чернобилски преди 1 месец
Вариш до сияйно синьо в костюм от олово и сервираш с противогаз .
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънските са супер качество.
18
4
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 1 месец
то в България домати не растат , географската ширина не позволява ,за това внасяме :)