Радев избра: Ще гласуваме за парламент на 4 април

Президентът обяви датата в обръщение към народа
Обновена: 14 яну 2021 17:31 | 14 яну 2021 17:07, Веселина Йорданова
619

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

Това съобщи президентът Румен Радев в обръщение към народа. Днес държавният глава е подписал указ за това. Изборът му е седмица след първата възможна дата за вота.

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", посочи президентът.

Изявлението на държавния глава идва след проведените от него консултации за предстоящия вот в условия на пандемия.

Как това да става безопасно, с доверие в избирателния процес и при висока активност, обсъди президентът с представители на правителството и Щаба, със здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии. Част от срещите не минаха без напрежение и отправени нападки.

Радев заяви, че се обръща към народа в дни, когато институциите се изпразват от доверие и се сриват, подобно на скъпата инфраструктура, в дните на наводнение и страх от стихията.

Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия, макар да беше известно, че те ще се провеждат в условия на пандемия, обвини президентът управляващите.

Той благодари на отзовалите се в срещите, но отбеляза, че въпросите са били повече от отговорите в дискусиите.

Радев изтъкна, че има консенсус, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки в предизборната кампания, откроена била и необходимостта от промени в Изборния кодекс.

Сред тях президентът изброи не само гласуване на хората под карантина, но и гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на процеса на преброяване, справедлив достъп в медиите в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения", изтъкна президентът. Според него парламентът трябва да бъде активен в услуга на българските граждани.

Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които искат, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините, да предприеме действия по актуализация на избирателните списъци, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите за машинния вот.

Събитията от отминалата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията, кауза, която винаги съм подкрепял, подчерта президентът, преди да обяви датата, на която ще гласуваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


619
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
504
4
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Защитавайте си крадеца!
503
16
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН 001 преди 3 години
СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА ДА ТИЧАТЕ, НЯМА ДА ГО СТИГНЕТЕ!
502
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един безполезен мандат с много-злоба,мрънкане,мънкане,плюене,нищо хубаво не каза за почти целия си мандат,най-скъпоплатения......Радеф!
501
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Анонимен 009 то и президента не разбира какво говори.
500
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗабележете: най-агресивните коментиращи са Бойковисти. Тотално неуважение към никого. Като латерни са. Сякаш са паднали от Космоса и не са хора. Обиждат, а езика на омразата им е майчин език. Арогантни, агресивни, надменни, пренебрежителни, безочливи, безсрамни, нахални, цинични, подигравателни, самонадеяни, тъпегьози, дебелооки, груби, недодялани и вулгарни. Повтарящи до втръсване опорните точки на партията.
499
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калеко пак ръси про-стотии в типичния си гаменски герберастки стил...това човече бая пари изкара...все пак онова шкафче беше бая пълно,но всеки си плаща за дяволъка... рано или късно...дано Калеко е събрал пари поне за едни москвич Алеко...
498
20
 
0
 
! Отговори
Дидо преди 3 години
Не допускай грешка народе.УУУважавай си президенто защото: Към градовете предатели на Българската едентичност скоро ще бъде прибавен и гр.Хасково. Скоро може и по чеиндж бюрата да заменяме 100 /сто/ лева срещу 5000 /пет хиляди/рубли.Пригответе си по големи портфейли,може и дисаги. Най ще са зле Българските ромки,че досега криеха парите си в пазвата,ама скоро ще заприличат на чалгаджийска дива на голяма сцена.
497
4
 
38
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Вестителят на лоши новини и апокалиптични прогнози Гумен Грипенов Гадев, свърши работата за която получава най-високата заплата в държавата, а тя беше да да изсмуче от пръстите си една дата ... Преди това той си нпарви лаф муабет с русофилите от партия Възраждане, Мая Костинбродска, Отровното трио, Тюлена с гумената лодка и други площадни извънпарламентарни партии, които се отзоваха на призива на Черепа за "Народен съд" ... Сега остава да направи едно коремно, за да изпусне малко въздух ... !!!
496
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краят на ГРОБ наближава...троловете му заработват последните си парички...бог да не им прости...
495
18
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН 009 преди 3 години
ВСИЧКИ, КОИТО ПЛЮЕТЕ ПРЕЗИДЕНТА НЕ МОЖЕТЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ КАКВО ВИ ГОВОРИ!
494
3
 
23
 
! Отговори
КНСБ преди 3 години
Вижте го тоя както винаги надут и мрачен,зловещ и вещаещ мъст и който сменя датите за избори като ... носните си кърпи - че как да му вярваме ?! И той от високата тръбуна ни говори за единение и демокрацията,която той подкрепял - че колко вида демокрации има,бре ?! Тя е една единствена само,че е криво разбрана от такива нищо неправещи и много глаголстващи ! Нещо пак се е объркал,завалията :)))
493
4
 
20
 
! Отговори
Ром преди 3 години
Последния бастион на империята на злото в българия лицето радев и президентството.Ще ни изкарат душите докато окончателно изчезнат в миналото.Този безродника 4 години вместо да обединява, .. разединява нацията ни в услуга на чужда държава. Няколко пъти се опита да създаде хаос в страната.Подстрекаваше бунтове срещу законно избрано от болшинството правителство.Води открита борба с противоконституционни средства срещу развитието на държавата. Дано Гешев скоро го натика там където му е местото
492
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н Бабикьн, подкрепящи президента "умни и красиви" от чужбина, как се чувствате днес? Нали хвърляхте яйца и *** уши, защото ДПСто уж управлявало задколисно, а то какво излезе? Че чрез техния президент елиминирахте собствения си глас, защото на 4.05 е и арменския Великден. Всички католици, арменци и живеещи в западни страни християни ще са с прецакано право на глас. Но не и мюсюлманите, не и в Турция.
491
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете най- агресивните коментиращи са Радевисти. Тотално неуважение към никого. Като латерни са. Сякаш са паднали от Космоса и не са хора. Обиждат, а езика на омразата им е майчин език. Арогантни, агресивни, надменни, пренебрежителни, безочливи, безсрамни, нахални, цинични, подигравателни, самонадеяни, телегьози, дебелооки, груби и недодялани, вулгарни. Радевистите поискаха Народен съд. Те разнасят ковчези и провесват бесилки. Скандират Съд и затвор, но не са от съдебната система.ИМПИЙЧМЪНТ
490
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мончо нищоправец номер едно в България. Толкова не слаб, а направо жалък президент не сме имали никога.
489
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсионерАбе дъртак пий си хапчетата и гинкобилобата защото забравяш, че некадърника Борисов е член на партията а 75% от неговата сбирщина ГЕРБ са бивши комунисти, партийци и деца на такива.Колко сте жалки и ви е къса паметта, че БКП продължава да управлява България затова сме на дъното и изчазващи като нация.
488
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя образ само дето не покани хамалите от гарата за консултации. И накрая - една седмица след първоначално обявената дата, ей тъй, на инат. Както казва мъдро българският народ: "Напънала се планината и родила миш-ка!"
487
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя образ само дето не покани хамалите от гарата за консултации. И накрая - една седмица след първоначално обявената дата, ей тъй, на инат. Както казва мъдро българският народ: "Напънала се планината и родила миш-ка!"
486
24
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 3 години
Твърдо зад президента! Твърдо против ГЕРБ, БСП, ДПС и псевдо патриотите!Видов ден идва, мутри долни!
485
5
 
31
 
! Отговори
0 преди 3 години
Хей, вуйчо Президент!Наясно ли сте ,че децата са във ваканция от 03,04 до 11.04! Нали разбирате как всички , които имат вила, къща на село, а по заможните като вас, политиците, са на ски, майна!Католиците имат Великден, а децата ваканция..... Браво на Обединителя!!!

Спонсорирани публикации