Радев избра: Ще гласуваме за парламент на 4 април

Президентът обяви датата в обръщение към народа
Обновена: 14 яну 2021 17:31 | 14 яну 2021 17:07, Веселина Йорданова
619

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

Това съобщи президентът Румен Радев в обръщение към народа. Днес държавният глава е подписал указ за това. Изборът му е седмица след първата възможна дата за вота.

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на българския парламент, което ни увери, че за една седмица може да приеме необходимите закони, да работят така, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", посочи президентът.

Изявлението на държавния глава идва след проведените от него консултации за предстоящия вот в условия на пандемия.

Как това да става безопасно, с доверие в избирателния процес и при висока активност, обсъди президентът с представители на правителството и Щаба, със здравни специалисти, парламентарни и извънпарламентарни партии. Част от срещите не минаха без напрежение и отправени нападки.

Радев заяви, че се обръща към народа в дни, когато институциите се изпразват от доверие и се сриват, подобно на скъпата инфраструктура, в дните на наводнение и страх от стихията.

Никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка на избори в тези условия, макар да беше известно, че те ще се провеждат в условия на пандемия, обвини президентът управляващите.

Той благодари на отзовалите се в срещите, но отбеляза, че въпросите са били повече от отговорите в дискусиите.

Радев изтъкна, че има консенсус, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки в предизборната кампания, откроена била и необходимостта от промени в Изборния кодекс.

Сред тях президентът изброи не само гласуване на хората под карантина, но и гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в секциите и излъчване на процеса на преброяване, справедлив достъп в медиите в процеса на предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.

"Очаквам пандемията да се използва и като възможност, защото в условия на пандемия се взеха дълго отлагани решения", изтъкна президентът. Според него парламентът трябва да бъде активен в услуга на българските граждани.

Той заяви, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които искат, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините, да предприеме действия по актуализация на избирателните списъци, да разгърне активна кампания за обучение на администрацията и информиране на гражданите за машинния вот.

Събитията от отминалата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията, кауза, която винаги съм подкрепял, подчерта президентът, преди да обяви датата, на която ще гласуваме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


619
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
444
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Дата...защо Родината и Народа ни няма Армия а гласуващи чалгаджии???Защо нямаме Независима и Избираема съдебна Власт,Защо Икономиката и Земеделието на Родината ми са натоварвани с жестоки рестрикции...защо ги унищожавате...на кого служите???Защо нямаме Интелектуалци...нямаме Свободни медии...нямаме медицинско обслужване,нямаме Национално и хуманно образование...защо неграмотни сульовци целуващи властта са ни "началници"???...хиляди...Защо...не,че ще отговорите...ще ви съдим строго...
443
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 464Да го е страх от българите в чужбина ,,че те не гласуваха ли за него на президентските избори ?Сега пък ДПС щели да са в комбина с БСП , какви ле не щуротии не измисляте
442
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ББ"и какво значение има датата,имаше консултации и никоя партия не спадели дата."Определянето на датата е правмощие на Президента, това не е целта на консултациите.Не, че тези конкретни консултации имаха за цел да се консултират за изборите де: това си беше чиста проба Фигуранта да си стикова позициите с про-руските партии и да изсъска на останалите,както и да хвърли сянка върху легитимността на изборите със все по-неизпълними и незаконни нови искания.Друг резултат Фигуранта не очакваше
441
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
457,да, залъгалка беше. Както и искането за прогнози относно Ковид. То е ясно, че никой не може да даде дори едномесечна прогноза. А и Радев не е симпатичен на никого от Националния Щаб, че да му прогнозират. Едва го изтраяха за час разговори. Но залъгалката не беше ли по-скоро, за да се плюе срещу ГЕРБ, а не, за да не се говори за датата? Датата е мистерия. Защо се измести с една седмица и то на пъти по-неподходящ ден. Да не би да приготвят някой компромат в стил Костинброд?
440
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Няма да гласувам ,защото цялата държава е пълна с няквки родове несменяеми не се допускат хора които нямат връзки обикновен човек трудно ще си направи сам партия а да спечели избори е почти невъзможно няма администрация,институция и тнт която да не е пълна с комунисти връзкари,калинки няма отърване от тях не се направи лустрация на хиляди и милиони комунисти във всяка институция няма да има промяна трябва лустрация и затвор за всички а те са хиляди и милиони и всички са от комунистически родове
439
1
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Всяка власт всички магистрати всички са комунисти докато не почнете да слагате хора без връзки безпартийни безработни слаби обикновени на държавните постове нищо няма да се промени почвате от магистратите през кметове депутати министри чиновници ченгета и тнт всичко се сменя иначе продължава застоя искате ли застоя или искате да се промени нещо
438
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 457/462Не, това с гласуването по пощата беше, за да нагнети колкото се може неизпълними условия за да каже, че ГЕРБ не искат да има честни избори: на него това му е линията от доста време: на всяко изказване, но Марешки го поля със студен душ, като го предизвика да каже каквато информация има за машинации и Фигуранта не успя да пророни и дума. Малко след това дойде решението за 4ти април.
437
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
До Анонимени какво значение има датата,имаше консултации и никоя партия не спадели дата...която и да бе датата,ще отклонявате вниманието от правилата и честните избори...не е важна датата...гласувайте закони даващи право на всеки наш брат по света да може да има право на глас...отклонявате вниманието...лъжете хората...1400 г. сме тук и сме смазвали империи...вие с офшорни и некви чекмеджета...объркали сте Народа!!!Бог е Българин и Левски е негов Син!!!Справедливост кога...кога ще се нахраните..
436
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 457"И какво се опитва да направи Радев ?"Да създаде такива условия колкото се може по-малко българи в Западна Европа да могат да гласуват""Не съм чул да е забранил да се гласува"Той и не може да забрани."Дори искаше да може да се гласува по пощата"Искаше, защото можеше да засили вота на ДПС,които ще играят с БСП на изборите.Още едно доказателство от кое котило е тоя, но нека не намесваме И тези политически игри: достатъчно е да се знае, че го е страх от българите в Европа
435
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев, хаирлия да е. Четвърти мандат на Бойко
434
0
 
4
 
! Отговори
до 457 преди 3 години
На мен ми се струва,че това с гласуването по пощата си беше чиста проба 24 карата прах в очите на слепите. Това беше трик. Нарочно обсъждаха гласуване по пощата. За да се говори за пощата, а не за датата. Така уж,че иска да гласуват българите по света се застъпват за избори по пощата.Много добре знаят, че за да се случи това трябват промени в изборния правилник, а няма време. Това е като залъгалка за народа. И бам избори на Великден.Демек да се обвиняват хората, които са били против гл. по поща.
433
0
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Масова лустрация всички партии , цялата администрация, всички власти, са пълни с комунистически кланове те всички са крадци , ако не искате крадци излезте на улицата съберете 240 случайни хора всякакви случайни хора, работещи или безработни клошари млади под 40 годишни и ги сложете и тая държава ще стане с друг стандарт и друга политика трябва лустрация и партия на безпартийните , без партия на безпартийните се сменят едни комунисти с други комунисти докато народа гладува гладуване нич ака
432
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаос вече настана, защото Радев се набърка в изборния процес, а се искаше една дата да измисли и да я каже. То не бяха викани здравни работници, партии, метежници, кметове на консултации.В същото време ЦИК е тази, която организира и провежда изборите и може да започне да го прави само и единствено след съответния указ на Президента. А Радев като някаква лелка в детска градина ще ходи след тях да ги пита на всяка стъпка какво и защо правят. Това неговото е като непрестанни съвети при шофиране.
431
1
 
1
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Трябва лустрация съберете 240 случайни човека от улицата безработни,клошари всякакви случайници и ще видите,че ще тръгне държавата и стандарта ще се вдигне докато си избирате еди кой си щото роднините му били депутати и министри преди 70 80 100 150 години нищо ням ада се промени партиите всички са родови кланове те са депутати и министри щото роднинит им преди години също са били такива примерно Румен Овчаров а сега дъщеря му Кутев и сега дъщеря му Софиянски също Борисов Живков и тнт
430
0
 
4
 
! Отговори
Петко Димов преди 3 години
Ние, българите, най-много от всичко мразим богатите. Ние не можем да селекционираме елит защото предпочитаме някой по-посредствен от нас да се издигне за да го одумваме. Казват, че девет от десет германчета се раждат *** и правят умния началник, при нас от десет българчета девет са умни и избираме *** за началник. На повърхността на обществото ни е изплувала мръсната пяна.
429
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 452 И какво се опитва да направи Радев ?Не съм чул да е забранил да се гласуваДори искаше да може да се гласува по пощата / лично на мен не ми допада идеята/
428
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
450,никой не знае защо е избрана тази датаРадев не благоволи да каже, така че, хайде да ни кажеш ти
427
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 450 Каквото и да си говорим ,ако някой искаше да улесни гласуването на българите в чужбина , щяха да се приемат закони, които да увеличат местата за гласуване . Това естествено няма как да стане ,причина - Турция и изселниците там . Радев няма нищо общо А съвсем друга тема е , хора, които не знаят грам български , махнали са се отпреди 100 години от България, дали имат моралното право да определят политиката на страната
426
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
451,ми то и на другите им е все едно каква булка си си избрал, ама за тебе е важно, нали?
425
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е ясно на всички, че се оплете, за да постигне някаква евтина пропаганда и медийно внимание. Ясно е на всички, че се обърка, като каза прибързано 28 март. Ясно е на всички, коитп са чели предложенията му, че той самият не е чел Изборния Кодекс и не е наясно с всички фактори при правене на избори (гласуване по пощата + половин милион турци с бг гражданство).Не е ясно, обаче, каква му е дългосрочната стратегия и има ли такава изобщо. Защото, ако няма, подобно поведение е опасно.

Спонсорирани публикации