Северна Корея започва строежа на първа ядрена подводница

Ядрените подводници са ценени заради много по-голямата си издръжливост
8 окт 2024 23:00, Гергана Попова
51
Северна Корея започва строежа на първа ядрена подводница
Снимка: БГНЕС/ EPA

Южнокорейски военни източници съобщиха за признаци, показващи, че   Северна Корея е започнала изграждането на първата си атомна подводница, пише military watch magazine. Източници от въоръжените сили на юг и Националното събрание бяха цитирани от местните медии, които показват, че работата по военния кораб е започнала. Северна Корея от десетилетия разполага с най-многобройния подводен флот в света и през последните осем години постигна революционен напредък в разполагането на кораби с нови възможности. Това включва въвеждането на първата   подводница с балистични ракети от средата на 2010 г., последвано от първата подводница с крилати ракети през 2023 г. и дрон безпилотна ядрена подводница, тестван от април 2023 г. Въпреки че официални лица от страната на няколко пъти се позоваха на целта за разработване на атомна подводница, остава напълно неизвестно дали корабът ще бъде подводница с балистични ракети, която ще носи стратегически ядрени оръжия като втори етап на възпиране, или атакуваща подводница които могат да носят ядрени и конвенционални въоръжени крилати ракети и торпеда. Остава също така възможността един единствен дизайн да бъде изграден в два варианта за двете роли, подобно на подводниците от клас Ohio на американския флот.

Ядрените подводници са ценени заради много по-голямата си издръжливост в сравнение с конвенционалните кораби като тези, които Северна Корея използва в момента, и могат да останат под вода в продължение на месеци, което им дава ефективно неограничен обхват. За подводниците с балистични ракети това значително усложнява усилията на противниците за унищожаване на междуконтиненталния обхват на ядреното възпиране на дадена страна, което е особено ценно поради сравнително малкия размер на територията на Северна Корея и произтичащата от това ограничена стратегическа дълбочина. Това също така позволява да се нанасят удари от неочаквани посоки, където противоракетната отбрана не е силно изградена - като например удари по континенталната част на Съединените щати от другата страна на южната им граница. За атакуващите подводници това ще позволи на севернокорейските кораби да нанасят удари с крилати ракети срещу цели навсякъде по света, включително удари по ключови оръжейни складове и военни бази в континенталната част на Съединените щати и в Тихия океан.

Способността да се нанасят удари по американски военни цели далеч отвъд Корейския полуостров и, ако е необходимо, да се отмъщава в натура на стратегически атаки срещу населените му центрове, е високо ценена от Северна Корея от десетилетия. По време на Корейската война Съединените щати бяха в състояние безнаказано да бомбардират корейските градове, изравнявайки всички сгради на два етажа и обливайки населените центрове от край до край с напалм, като неспособността на Северна Корея да отмъсти пропорционално значително отслаби нейната стратегическа позиция и позиция на масата за преговори. Белият дом сериозно обмисля започването на ядрени атаки срещу цели на Северна Корея както по време на войната, така и многократно след това, като администрацията на Барак Обама и Доналд Тръмп се доближи до започването на непровокирани атаки срещу страната. Северна Корея за първи път придоби способността да удари континенталната част на Съединените щати с ядрени оръжия през 2017 г. с разработването на междуконтиненталните балистични ракети Hwasong-14 и Hwasong-15 , което се разглежда като повратна точка в способността й да възпира американските и западните военни действие.

От 2017 г. насам Северна Корея продължава да укрепва възпиращите си средства, като се очаква разработването на ядрена подводница да засили това значително. Построяването на такъв кораб би направило Северна Корея седмата страна в света с ядрени подводници след САЩ, Китай, Русия, Индия , Франция и Обединеното кралство.  От 2022 г. се спекулира, че Русия може да предостави подкрепа за дългогодишната ядрена подводна програма на Северна Корея, за да помогне за плащането на широкомащабните текущи трансфери на въоръжение от източноазиатската страна за руските въоръжени сили. Подобна подкрепа може да е била основен фактор за извеждане напред на датата, на която започва строителството, като остава значителна възможност флотът на Корейската народна армия да пусне първия си кораб с ядрена енергия около 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от САЩ
Тежки въпроси към Харис, на по бира с Колбърт и какво ще я различи от Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ирония на съдбата, хората строят ядрени подводници, а Бг праща АЕЦ в историята си в замяна перки и пандлки.:))
8
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Началник Ким изклеца яко краварите и евроатлантиците !
7
0
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 2 седмици
Бангладеш увеличи населението си от 30 милиона на 150 милиона за няколко десетилетия
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе как така,тия имат космическа програма,имат ядрено оръжие,имат балистични ракети а сега и ядрена подводница,абе нали уж ядяха трева,как стават тия неща?
5
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Северна Корея за 30 години увеличи населението си 2.6 пъти от 10 милиона на 26 милиона. За 30 години членката на ЕС и НАТО България намаля от 9 милиона на 5 милиона.
4
8
 
11
 
! Отговори
90% преди 2 седмици
90% от пpocтитутките в Германия са българки.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко външни тоалетни имат 1-2?милион
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кво от това имат ли банани и тоалетна хартия?
1
13
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Тия както са тръгнали ще стъпят на Луната преди американците!