Северна Корея започва строежа на първа ядрена подводница

Ядрените подводници са ценени заради много по-голямата си издръжливост
8 окт 2024 23:00, Гергана Попова
51
Северна Корея започва строежа на първа ядрена подводница
Снимка: БГНЕС/ EPA

Южнокорейски военни източници съобщиха за признаци, показващи, че   Северна Корея е започнала изграждането на първата си атомна подводница, пише military watch magazine. Източници от въоръжените сили на юг и Националното събрание бяха цитирани от местните медии, които показват, че работата по военния кораб е започнала. Северна Корея от десетилетия разполага с най-многобройния подводен флот в света и през последните осем години постигна революционен напредък в разполагането на кораби с нови възможности. Това включва въвеждането на първата   подводница с балистични ракети от средата на 2010 г., последвано от първата подводница с крилати ракети през 2023 г. и дрон безпилотна ядрена подводница, тестван от април 2023 г. Въпреки че официални лица от страната на няколко пъти се позоваха на целта за разработване на атомна подводница, остава напълно неизвестно дали корабът ще бъде подводница с балистични ракети, която ще носи стратегически ядрени оръжия като втори етап на възпиране, или атакуваща подводница които могат да носят ядрени и конвенционални въоръжени крилати ракети и торпеда. Остава също така възможността един единствен дизайн да бъде изграден в два варианта за двете роли, подобно на подводниците от клас Ohio на американския флот.

Ядрените подводници са ценени заради много по-голямата си издръжливост в сравнение с конвенционалните кораби като тези, които Северна Корея използва в момента, и могат да останат под вода в продължение на месеци, което им дава ефективно неограничен обхват. За подводниците с балистични ракети това значително усложнява усилията на противниците за унищожаване на междуконтиненталния обхват на ядреното възпиране на дадена страна, което е особено ценно поради сравнително малкия размер на територията на Северна Корея и произтичащата от това ограничена стратегическа дълбочина. Това също така позволява да се нанасят удари от неочаквани посоки, където противоракетната отбрана не е силно изградена - като например удари по континенталната част на Съединените щати от другата страна на южната им граница. За атакуващите подводници това ще позволи на севернокорейските кораби да нанасят удари с крилати ракети срещу цели навсякъде по света, включително удари по ключови оръжейни складове и военни бази в континенталната част на Съединените щати и в Тихия океан.

Способността да се нанасят удари по американски военни цели далеч отвъд Корейския полуостров и, ако е необходимо, да се отмъщава в натура на стратегически атаки срещу населените му центрове, е високо ценена от Северна Корея от десетилетия. По време на Корейската война Съединените щати бяха в състояние безнаказано да бомбардират корейските градове, изравнявайки всички сгради на два етажа и обливайки населените центрове от край до край с напалм, като неспособността на Северна Корея да отмъсти пропорционално значително отслаби нейната стратегическа позиция и позиция на масата за преговори. Белият дом сериозно обмисля започването на ядрени атаки срещу цели на Северна Корея както по време на войната, така и многократно след това, като администрацията на Барак Обама и Доналд Тръмп се доближи до започването на непровокирани атаки срещу страната. Северна Корея за първи път придоби способността да удари континенталната част на Съединените щати с ядрени оръжия през 2017 г. с разработването на междуконтиненталните балистични ракети Hwasong-14 и Hwasong-15 , което се разглежда като повратна точка в способността й да възпира американските и западните военни действие.

От 2017 г. насам Северна Корея продължава да укрепва възпиращите си средства, като се очаква разработването на ядрена подводница да засили това значително. Построяването на такъв кораб би направило Северна Корея седмата страна в света с ядрени подводници след САЩ, Китай, Русия, Индия , Франция и Обединеното кралство.  От 2022 г. се спекулира, че Русия може да предостави подкрепа за дългогодишната ядрена подводна програма на Северна Корея, за да помогне за плащането на широкомащабните текущи трансфери на въоръжение от източноазиатската страна за руските въоръжени сили. Подобна подкрепа може да е била основен фактор за извеждане напред на датата, на която започва строителството, като остава значителна възможност флотът на Корейската народна армия да пусне първия си кораб с ядрена енергия около 2030 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от САЩ
Тежки въпроси към Харис, на по бира с Колбърт и какво ще я различи от Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Локо преди 2 седмици
През 1950г с.корея заедно с китай и руско оръжие пилоти и самолети напада ю.корея да налагат най мирната идеология червен болшевизъм.Тогава се намеси сащ и днес има ю.корея.Всеки може да сравни севера и юга днес.Запознах се с капацитета на ю.корейския военно промишлен конгломерат какво представлява.Ако се стигне до сблъсък с севера не давам по вече от месец на дебелия.И ю.корея е 52млн, а с.корея 22млн.И в юга има щатски ядрени сопи и американски контингент.Кимчо може да бъде остъклен до като п
48
4
 
0
 
! Отговори
Путин. преди 2 седмици
До. 46. Коментар. Дай. Да. Изпратим. Една. Хомо. Дружинка. И. Отреден. Ръководител. От. Лгбт. Със. Началник. На. Хелзинки. Комитет. Красимир. Кънев. Дано. Да. Пукне. Кутия. Му син.
47
4
 
2
 
! Отговори
Спокоен преди 2 седмици
Не ми се влиза в безсмислени спорове, но най обичам да ме съветват да съм отидел да живея там, в северна Корея. Аз съм любопитен човек, проверих. И се оказа, че няма начин. Просто не ни искат. Ами, такава държава са си, с нейните си правила, не ни искат бе хора. Втрещяващо възпитани са, няма и помен от презрение или обида, но свръх-любезно ти се обяснява, че няма начин. Пазя кореспонденцията из архивите си.
46
5
 
3
 
! Отговори
ЛЬОЛЬО преди 2 седмици
Даа,евроатлантическата хомо дружинка много се засяга когато ,нещо което не харесва на големия бял брат се оповести тук или там,но колкото и да го дъвчете,в случая на Кимчо,наслада няма да получите-фашистколлиберастията западна УМИРА!!!
45
7
 
4
 
! Отговори
друг до 45 преди 2 седмици
Интернет имаш бе колега. Даже и филтрите няма да ти попречат да откриеш информация за зимните курорти на северна Корея. За круизните им казина да не говорим. Вземи, изгуби 7 минути време, прочети. Лично аз в Пхенян не съм бил никога и съответно не съм виждал глада там, но в Сеул съм бил няколко пъти и съм виждал с очите си клошарите и просяците.
44
2
 
9
 
! Отговори
До Спокоен преди 2 седмици
Айде бе, сериозно ли? Кое е това казино? Да не би и да си играл там? Вие я искарахте Северна Корея, като Лас Вегас! Че и цяла Азия ходила там! Бря! Сигурно е пълно с американци и южно корейци по казината им!Това за плодовете, няма да го коментирам, ти остай топ10, ами пиши с кой държави въобще търгува! Хората ви обясняват, че не може да сгънеш вестника, ако има снимка на Ким, тоя фантазьор ми говори за казина! Сериозно, какъв ти е надника, за да пишеш тези откровенни лъжи
43
10
 
6
 
! Отговори
Спокоен преди 2 седмици
Впрочем, северна Корея е в ТОП10 на световните износители на плодове. Не знам за какви санкции става дума, но очевидно света е на друго мнение. Ще се учудите, че един от най луксозните курорти е точно там, с казината му, със всичко. Половината Азия си оставя парите там.
42
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 42 Де да знамеее колега не така де. Но те там си няма евроатлантически прайдове и най голямото постижение на западната цивилизацияГендар++
41
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 37 Анонимен0011Радвай се да не последната им защото преди това ще изчезнеш в ядрената гъба
40
9
 
7
 
! Отговори
Де да знам преди 2 седмици
Трева пасели, ток нямали, пък за 30 години си удвоиха населението. Живеят средно 7 години по-дълго от българите. Произвеждат си от химикалки до ядрени ракети. Страшен глад е, дааа.
39
6
 
5
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 2 седмици
Северна Корея може да изпрати персонал от редовните си въоръжени сили в Украйна, за да подкрепи Русия,предавадуми на агенция Ким Йонг Хюн Йонхап. Той добави, че подобен ход е възможен поради споразумението между страните, което според ръководителя на южнокорейското министерство на отбраната наподобява военен съюз.
38
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 36 ИцоДоста си обработен от евроатлантическата пропаганда от която и ти си тролска част. Ти видяли как гладуват ?
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 35 asdfКато не им пука защо постоянно за нея пишат ?
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 2 седмици
Дано и да им е последната!
35
1
 
8
 
! Отговори
asdf преди 2 седмици
Просто на никого не му пука за Северна Корея, щото трепят само своите.
34
10
 
6
 
! Отговори
Ха ха преди 2 седмици
Чакайте сега нали те умирами от глад и нямали микровьлновиКаква е тая статия - не ползват ли салове и канута за отбрана
33
7
 
9
 
! Отговори
Windows преди 2 седмици
А строежа на хляб и манджа, кога ще започне?
32
10
 
9
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Браво на корейците,въпреки санкции и блокади могат.А бре изтока е пълен с мозък а запада все повече оглупява.
31
2
 
2
 
! Отговори
Така бе в Украйна преди 2 седмици
Кука ми на пура. Днес там няма куки и пури. Главно корейски ръждясали бомби
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кука ми на пура.