Служебният кабинет задвижи скандална строителна поръчка

Сумата е над 2 млрд. лева
24 окт 2024 19:45, Стела Стоянова
17
Служебният кабинет задвижи скандална строителна поръчка
Снимка БГНЕС, архив

Служебният кабинет е на път да доубие средните играчи в пътното строителство със свръхограничителна обществена поръчка.

В последните дни преди вота АПИ е обявила процедура за избор на фирми, които да извършват основни ремонти по републиканската мрежа в следващите 4 години. Прогнозната стойност на дейностите е 2.25 млрд. лв. Достъп до тази огромна сума обаче ще имат шепа фирми заради брутални изисквания към оборотите на потенциалните кандидати, пише "Сега".

Това става ясно от условията по поръчката, пусната на 23 октомври от Агенция пътна инфраструктура. От документите се разбира, че АПИ търси да наеме до 3 фирми по 9 обособени позиции за основен ремонт на републикански пътища на територията на цялата страна. Всяка от обособените позиции включва по три пътни области на страната (с изключение на 9-та позиция, която е за областите Ловеч и София), а прогнозната стойност на евентуалните основни ремонти е по 250 млн. лв. на позиция или общо 2,250 млрд. лв. Не е ясно на каква крайна стойност реално ще са дейностите, защото с фирмите ще се сключат рамкови споразумения. При тях не се фиксират количества, а само се договарят параметри на бъдещо изпълнение. Конкретните дейности се възлагат след покани към избраните фирми и мини класиране между тях. На теория реално възложеното може да е в пъти по-малко от обявеното, а към подобен тип рамково договаряне се пристъпва за пръв път през последните години.

Възможността до тези големи обеми дейности да не се стигне не е попречила на възложителя АПИ да определи брутално високи изисквания за оборот от потенциалните кандидати. За всяка от обособените позиции се иска минимален общ оборот от последните три години в размер на 500 млн. лв. – два пъти над прогнозната стойност на поръчката. Отделно от това се поставя второ условие – да е реализиран минимален оборот от 250 млн. лв. конкретно в в сферата на ново строителство или основен ремонт на републикански пътища.

Това са много високи изисквания – на практика максимално възможните. ЗОП позволява изискванията за общ оборот в последните 3 години да е максимум 2 пъти над прогнозната стойност. В случая е поставена точно такава летва. Това още на старта поставя силно ограничителни условия за участие и ще досъсипе бранша, категорични са пътищари. Особено показателен е фактът, че при още по-апетитните поръчки за текущо пътно поддържане (тоест не основен ремонт), при които прогнозната стойност достигна 4 млрд. лв. не бяха определени абсолютно никакви финансови изисквания към кандидатите. Така поръчки на обща стойност 4 млрд. лв. бяха възложени при 0 изискване за реализиран оборот. Това не попречи и при тези поръчки да се стигне до огромна концентрация през свързани фирми, като при една от свързаните групи концентрацията на взетите договори се доближи 1 млрд. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Общество
Над 350 000 души ще получат помощи за отопление догодина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 56 минути
Прословутата сага " Батко и братко" която докара Тиквата на власт явно възкръсва с пълна сила.."едно си Мутра знае това си прави"..
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
10 А АЗ ВИКАМ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ ВЪН 10 И ТЕХНИТЕ ПЛАТЕНИ ВИКАЧИ БЪЛГАРИЯ Е НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ АЛА БАЛАТА ВИ СВЪРШИ БОЖКОВ Е СВОБОДЕН ЗАКОНИ ПРАВИЛА В ДЕЙСТВИЕ
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До 9 обиди лъжи злоба омраза на едни постоянни под всяка статия ПИТАМ ДОКОГА БЪЛГАРИЯ НЕ Е ВАША НА ШЕПА ШАРЛАТАНСКИ ДРАСКАЧА НАЕТИ ТОЛЕРИРАНИ ТОВА КАК СЕ НАРИЧА
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пътищарите и зърнарите да се обединят и да гласуват за корумпетата на изборите
12
1
 
9
 
! Отговори
Дрогирани тикви преди 1 час
Ем безбожно скъпо, ем некачествено, ем все за наши момчета!
11
1
 
10
 
! Отговори
Шефа преди 1 час
Те затова Борисов не прави правителство и плюе по експертния кабинет ,ами той си има служебен кабинет и с него си върти далаверите !
10
2
 
8
 
! Отговори
Чукча писател преди 1 час
Тези вместо да организират безпроблемно гласуване, вижте ги с какво се занимават в 12 без 5. Хора. Гласуване му е майката и то задължително.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да изгоним веднъж завинаги герберастите крадци на 27-ми.
8
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 1 час
разрушен ти е мозъка гробаджийски, освен да крадете друго не сте направили. цялата злоба е сега защото псевдоканадците се опитаха да ви избутат от хранилкатаи донякъде успяха.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Това е най голямата хранилка на ГЕРБ-ДПС на Бойко и Делянчо, безогледно ни крадат! Хора мислете.
6
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кое му е скандалното Глупости невиждани Скандално е че 4 години цялата инфраструктура на България се руши и парите предназначени за тази дейност ги няма това е скандално КОГО ще лъжете и Докога
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
пеевски?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Всичко е законно бе! Що риветИ не е ясно. Законът позволява, даже се насърчават рамковите споразумения. А те са си споразумения /делкане на баници/, ама рамки нямат, да си го кажем направо. Образецът е по ЕС, затова - тихо! Кучето обаче е заровено на мястото, където е определена прогнозната стойност.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Плешивото човече знаете ли защо прави така.За да накара другите фирмаджии да се организират и да заведат дело срещу България.Което най-вероятно ще спечелят.И след като спечелят ЕС спира процедурата.Като спре процедурата няя пари.А мишока е сключил договор.Ще плаща неустойки на тия с които е сключил договор. Те ем ще излапат едни 100-200 а защо не и 300 милиона неустойка.Хем ще имат 0 лева разходи. Ама него не го търсете щото вече ще е пенция-милионерче. Та така.
2
0
 
10
 
! Отговори
Чекмеджан преди 2 часа
Е как ще платя 20% горница над бала мур ниците, които все още гласуват за крадеца? За това са тези поръчки с такива изксквания - за да спечели моят обръч от фирми
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Яко крадене по веригата и накрая Амет скача с гамашите върху топлия асфалт положен върху дупката...

Спонсорирани публикации