Урсула увери Западните Балкани в напредъка на разширяването на блока

Албания ще получи пакет за предварително финансиране в размер на 64 млн. евро
24 окт 2024 21:53, Гергана Попова
7
Урсула увери Западните Балкани в напредъка на разширяването на блока
Снимка: БГНЕС/ EPA

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна обиколка в страните от Западните Балкани, като ги увери, че разширяването на търговския блок остава един от нейните приоритети, пише AP.

Още по темата

Страните от Западните Балкани - Албания, Босна, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия - се намират на различни етапи от кандидатстването си за членство в ЕС. Страните са разочаровани от бавния темп на процеса, но нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. подтикна европейските лидери да настояват шестте страни да се присъединят към блока.

Фон дер Лайен започна регионалната си обиколка с посещение в Тирана, която миналата седмица официално започна първите преговори за присъединяване, за да премине от статут на кандидатка към членство в ЕС. След това тя ще посети Македония, Черна гора, Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово.

Фон дер Лайен приветства „визията и търпението на Тирана и това се отплаща“. „Албания е на път да се присъедини към Европейския съюз“, каза тя.

Албанският министър-председател Еди Рама призна, че предстои много по-тежка работа за изпълнение на изискванията на ЕС, която той се надява да приключи през 2030 г. с приемането на Албания за член на блока.
„Има нещо, за което албанците не са разделени, че нашата страна, мястото на Албания е в ЕС и че бъдещето на нашите деца ще бъде изградено в ЕС“, каза Рама.

Миналата година представителите на ЕС предложиха на страните от Западните Балкани план за растеж на стойност 6 млрд. евро (около 6,48 млрд. долара) в опит да се удвои икономиката на региона през следващото десетилетие и да се ускорят усилията им за присъединяване към блока. Помощта зависи от реформите, които ще приведат икономиките им в съответствие с правилата на ЕС.

„Отворихме вратата към определени сектори на единния пазар на Европейския съюз за нашите партньори от Западните Балкани, компаниите. На свой ред нашите партньори от Западните Балкани осъществяват важни реформи, за да имат равни условия на конкуренция“, заяви фон дер Лайен.

Страните ще могат да се присъединят към пазара на ЕС в областта на стоките и услугите, автомобилния транспорт, енергетиката, електроенергията, митническото сътрудничество, електронната търговия и безналичните плащания.
В сряда Комисията одобри програмите за реформи на Албания, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, след като получиха зелена светлина от държавите - членки на ЕС. Това беше ключова стъпка, за да се позволи извършването на плащания по плана за растеж след приключване на договорените стъпки за реформи.
„Това е голяма крачка напред към Европейския съюз“, заяви фон дер Лайен.

Албания ще получи пакет за предварително финансиране в размер на 64 млн. евро (69 млн. долара) до края на годината и ще получи общо над 920 млн. евро (995 млн. долара) по плана за растеж.

От следващата година се очаква Албания да стане част от единната зона за разплащания в евро, което според фон дер Лайен ще бъде от полза за нейните граждани и компании с „по-бърз, по-сигурен и безплатен“ паричен трансфер.
Фон дер Лайен също така увери страните от Западните Балкани в непрекъсната подкрепа при природни бедствия, като горските пожари, които обхванаха Албания това лято. Брюксел мобилизира самолети от Италия, Румъния и Гърция, за да подпомогне местните власти при справянето с пожарите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от ЕС
МВФ предупреждава света да избягва глобалната търговска война
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Което не се купува с пари, се купува с много пари!!! А и сребролюбци има навсякъде! Който търси-намира!
5
0
 
2
 
! Отговори
Урсулъ бил поканен преди 1 час
От индианците в САЩ. Тя пила чай, вожда пушил лула.... Накрая изпращайки нея и казал:Внимавайте с имигрантите, щото виждате ли при нас какво стана...?!
4
1
 
4
 
! Отговори
Урсулът е алчно преди 1 час
ЖИВОТНО!
3
0
 
6
 
! Отговори
СТАЛИМ СЕ ЗАВРЪЩА преди 1 час
Бабката ЛаеН ше бъде онидена от иляда радикални ислямисти пред погледа на децата и а след това и те.
2
0
 
8
 
! Отговори
хр. грозев предателя преди 1 час
На тая като чуя ми става лошо а като видя снимката й - на проклета корумпирана лицемерна предателка ми се разваля настроението изпитвам отвращение .. Кривокрака усойница има 11 дела заведени срещу нея но Задокеанският господар не само е забранил да се разглеждат даже да се споменава за тях. Продажницата назначена от Америка и служи вярно и предано на техните интереси и разрушава Европейската икономика ..
1
0
 
10
 
! Отговори
айдеее още роби преди 2 часа
на ЕС, брюкселските пиявици не се наядоха