Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях

Димитър Ганев: Без нов политически субект няма електорална революция
15 апр 2024 08:28, Елка Василева
117
Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако на сцената няма нов политически субект, който да направи силен финален спринт, не очаквам електорална революция". Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Наличен е огромен протестен и наказателен вот, който търси своето представителство. Партия на Румен Радев може да го обере, но само при условие той да застане начело, което е трудно решение и засега това не е в неговите планове, смята Ганев.

Още по темата
Във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите винаги е най-малък и това не е от последните няколко години. По-младите по-малко се интересуват от политика. Младите излизат и гласуват повече, когато видят нов политически субект, който може да направи по-голяма промяна. Силен младежки вот можеше да се види в гласуването за НДСВ, за ГЕРБ през 2009 г., за ВОЛЯ, ИТН и ПП. Тази група най-бързо се разочарова, оттегля подкрепата си и прехвърля симпатиите си, поясни политологът.

Социолозите от "Тренд" отчитат увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и ПП. Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, които обхващат и скандала с Митниците и Живко Коцев. При "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП в последните месеци не се отчита сериозна динамика.

Запитан има ли пропукване в ПП-ДБ, Димитър Ганев посочи, че "напрежение в тази коалиция имаше от първия ден" и то се повишава през преференциите. При много тежка щета за ПП може да се стигне до хипотезата да се разделят, коментира политологът.

"ДБ вероятно се чувства по-некомфортно в тази коалиция. В сглобката те заложиха на по-слабо представителство в изпълнителната власт. По-скоро ще се явят на изборите заедно. Но ако скандалът се задълбочи и атаката, ударите, имиджовите щети по ПП станат много тежки, то тогава ДБ може да види шанс, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласува за ПП-ДБ и да се яви отделно. Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях. На изборите ПП ще останат в рамките на своята традиционна градска общност, ще разчитат на тези гласове – около 350 000 до 400 000 на парламентарни избори", посочи политологът.

Димитър Ганев очерта 3 варианта за нова сглобка.

Правителство ще се прави около ГЕРБ. Вариант 1 е отново ГЕРБ и ДПС да седнат да преговарят с ПП-ДБ, тоест "римейк". Вариант 2 е да се търси партньорство извън ПП-ДБ, защото на ГЕРБ и ДПС не им стига, за да имат самостоятелно мнозинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем отново на избори, обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от Избори 2024
ЦИК започва приема документи за регистрация за вота
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 седмица
Разбира се , те ще се закачат там където е сигурно че ще влязат в парламента.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДБ са като СДС в герб !
109
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Костовистите се чудят , как да НЕ ВЛЯЗАТ в НС !По-просто обяснение няма !
108
0
 
1
 
! Отговори
Никола преди 1 седмица
ДБ са класически *** - като умра гостоприемника, те се откачат
107
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 1 седмица
ДБ, ако се разкачат от коалицията, няма да влязат в парламента, където не им е и мястото
106
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП и ДБ са дъното
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Буци ПП-ДБ не му трябват. Той вече си има нова булка - Гуци!
104
0
 
6
 
! Отговори
зелените преди 1 седмица
вече се откачиха
103
0
 
1
 
! Отговори
Каинов комплекс преди 2 седмици
А ние, Възрожденското ЛГБТ, какво печелим от това?
102
3
 
8
 
! Отговори
Стига вече преди 2 седмици
Тикви,калинки, копейки и доганчета....вижте Румъния как напредна. Не ви ли е срам? Крадливи нещастници обричате цял народ на мъка и бедност...да горите в ада и вашите деца и внуци също. И така ще стане...
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
що се правите на будали една и съща мафия седи зад пп и дб
100
5
 
5
 
! Отговори
4 преди 2 седмици
Ако ГЕРБ спечели с голяма разлика от ПП, конфронтацията между тях ще се изостри и ще се върне на нивото на уличните протести ,които вече ще целят силово отстраняване на ГЕРБ изобщо от политиката!Но Баце не е *** този шопски хитрец-той ще усети това и не иска голяма преднина за да ги държи на повод и във властта под мъдрото ръководство на посолството!Обзалагам се на 1000лв!
99
1
 
0
 
! Отговори
До 98 преди 2 седмици
Евала.
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То проблема е точно ДБ и тази пиеса със сглобката я гледахме 2013 с Р.Б. така се наричаха ДБ тогава 1:1. Там беше "предизборен трик", тук "маркетингов враг". Бойко си беше заминал още 2013, после и 2020. Едни и същи под различни имена го перат и врйщат всеки път. Шиши беше тежка намагнитен в Дубай. Пак същите му дадоха кураж да се върне. Нищо че 1/2 дължат съществуването си на героичната борба срещу него през 2013. Мафията винаги е обслужвана в крайна сметка перфектно от т.н. "градска десница
97
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
A aко ГЕПП инкасира щети мишките ще искат да избягат от потъващия кораб.
96
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много ми е забавно да гледам как избирателите на ппдб се мислят за по-умни и по-образовани. Тъжната (за тях) истина, че те са най-близко по поведение до електората на Възраждане. Другата страна на същата минета. По еднакъв безкритичен начин поемат всичко, което им налеят като наратив. Едните ги е страх от Запада, другите треперят от Путин. Защото така им е казано. Един път пищят за некви пачки, после обясняват как други пачки били не това, което изглежда. Искат да са различни, ама са същите.
95
1
 
4
 
! Отговори
истината преди 2 седмици
Мите,как един път не сте ме питали ко мисля по въпроса.Живея в центъра на Софето.Дека ги броите тия гласища?Явно маате га щи из прованса,който е под контрол!
94
3
 
2
 
! Отговори
шоп преди 2 седмици
СИК ВИСи на косъм.Няма ли кой да и резне....Европооо,дека си!
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ала бала Вън има ли съд има ли правораздаване къде е Киро купува депутати Киро продава кодовете Киро овладява МВР е Докога това безнаказано ще се прави тук
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 71 необразовани българи гласуват за шарлатаните хора мразищи държавата си хора егоисти хора негативи хора които разчитат на лъжи в живота си 71 3 год разпад 71 грабеж 71 лъгане 71 крадене 71 стани да седна 71 даже Европа пари не дава на твоите велики шарлатани 71