Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях

Димитър Ганев: Без нов политически субект няма електорална революция
15 апр 2024 08:28, Елка Василева
117
Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако на сцената няма нов политически субект, който да направи силен финален спринт, не очаквам електорална революция". Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Наличен е огромен протестен и наказателен вот, който търси своето представителство. Партия на Румен Радев може да го обере, но само при условие той да застане начело, което е трудно решение и засега това не е в неговите планове, смята Ганев.

Още по темата
Във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите винаги е най-малък и това не е от последните няколко години. По-младите по-малко се интересуват от политика. Младите излизат и гласуват повече, когато видят нов политически субект, който може да направи по-голяма промяна. Силен младежки вот можеше да се види в гласуването за НДСВ, за ГЕРБ през 2009 г., за ВОЛЯ, ИТН и ПП. Тази група най-бързо се разочарова, оттегля подкрепата си и прехвърля симпатиите си, поясни политологът.

Социолозите от "Тренд" отчитат увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и ПП. Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, които обхващат и скандала с Митниците и Живко Коцев. При "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП в последните месеци не се отчита сериозна динамика.

Запитан има ли пропукване в ПП-ДБ, Димитър Ганев посочи, че "напрежение в тази коалиция имаше от първия ден" и то се повишава през преференциите. При много тежка щета за ПП може да се стигне до хипотезата да се разделят, коментира политологът.

"ДБ вероятно се чувства по-некомфортно в тази коалиция. В сглобката те заложиха на по-слабо представителство в изпълнителната власт. По-скоро ще се явят на изборите заедно. Но ако скандалът се задълбочи и атаката, ударите, имиджовите щети по ПП станат много тежки, то тогава ДБ може да види шанс, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласува за ПП-ДБ и да се яви отделно. Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях. На изборите ПП ще останат в рамките на своята традиционна градска общност, ще разчитат на тези гласове – около 350 000 до 400 000 на парламентарни избори", посочи политологът.

Димитър Ганев очерта 3 варианта за нова сглобка.

Правителство ще се прави около ГЕРБ. Вариант 1 е отново ГЕРБ и ДПС да седнат да преговарят с ПП-ДБ, тоест "римейк". Вариант 2 е да се търси партньорство извън ПП-ДБ, защото на ГЕРБ и ДПС не им стига, за да имат самостоятелно мнозинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем отново на избори, обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
6
 
! Отговори
Мария преди 1 месец
От 3 години има голям наплив в попрището народен представител.Всичките мошеници са се насочили на там ,,загрижени" за България и бая народ им вярва и раздава щедро гласове на който му падне без да мисли.Евала,пръщите от акъл и престанете с тоя театър,че сте разочаровани.,защото сте смешни
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега всички бягат като дявол от тамян от ПП ама къде ви беше акъла на вече колко проведени избори? Още отначало беше ясно, че тея са мошенници от ранка на НДСВ и Монката Сакскобурготски, който излъга цялата държава само за да се налапа и да си върне някой друг имот. Кирчо и Кокорчо особено обаче са друга бира - отдалече им личи, че са мошенници и не знам толкова ли опростя народа в тая държава, че вярва на такива евтини шарлатани само като им подшушнат "Харвард"?
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешев пуска гражданите във властта.
48
4
 
2
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 месец
Стига с тоя проект на Радев! Нали го видяхме две години колко може? А и какво като застане лично начело, сам не може да управлява всичко? Кои ще са другите около него - гълъб Донев, Димитър Стоянов, Крум Зарков, Весела Лечева, Росен Христов и т. н.? Айде мерси.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ДБ щото са читави, нали те затвориха тавана за ПП.Ако не бяха те ПП можеше да е нова еманципирана формация , сега отново е под шапката на тоя и оня.ДБ е още по - жалка структура от няколко партии.Реално без Кирил П. тия формации никога няма да видят НС.
46
1
 
2
 
! Отговори
прогноза преди 1 месец
А защо не сложиш в листата тъщата Лили Вучкова?
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политическите наблюдатели на Боци Шиши всяка сутрин по телевизиите.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като почне да потъва кораба на ПП плъховете ще се разбягат и ще се присламчат към други партии.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отписват Гешев умишлено, а той ще влезе поне с 6 %.
42
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Със 17-18% обществена подкрепа ППДБ даже направиха доста, просто масовия българин няма акъл да го види, той вижда парапети, пудели и други такива съшити с бели конци скандали, създадени с една цел, статуквото да продължи да управлява по стария начин, който ни доведе до дъното на всички класации.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Убеждавам се, че с тоя слабоумен народ, тая държава никога няма да е държава. Обича си мизерията и корупцията и всеки път си гласува за нея.
40
10
 
4
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 месец
Както писах по-долу, ПП че и ДБ са троянския кон на Русия за НЕ влизане в Европа, подкрепени от проруски президент. Жалко е!!! Унищужават надеждите на цяло едно поколение!
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И бaя koмиcиoнни "инkacиpaxa", cъщo тaka...
38
4
 
10
 
! Отговори
Хмм... преди 1 месец
Парапетниците и продай България никога повече няма да видят властта! А народът щом има толкова къса памет да си избере да го командорят пак Боко и Шишо. То е толкова просто, че даже е прозрачно, избираш Боко и Шишо....ами естествено, че после те ще управляват!
37
6
 
2
 
! Отговори
ами преди 1 месец
Ами дайте повече от ГЕРП-ДПС тогава.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Размишлявам върху " Пряка демокрация " поради известни причини , не ме разсейвай .
35
5
 
5
 
! Отговори
Капела преди 1 месец
Единственото разбутване, което може да стане е ако Радев направи партия. Всички други опции бяха пробвани и се провалиха:- Младите и образованите от чужбина - ПП - провал- Известните - ИТН - провал- Десните - То не бяха РБ, ДБ и какво ли не - макс 6% и провал- Популисти - АТАКА, НФСБ - провал; Възраждане не са имали сцената да се провалят - надали ще я получат- Статуквото Герб - и с Бойко и "без" Бойко - провалСамо реформирано и обединено ляво не сме пробвали - ту няма реформи, ту алчност
34
4
 
3
 
! Отговори
Ивза преди 1 месец
Аман от всезнаещи.Колкотэ по-малко се появяват и да се опитвате да обърквате хората ,толкова по-добре. Българина е достатъчно умен.
33
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДИМИТЪР ГАНЕВ Е СМЕШЕН С ТИПИЧНИТЕ СИ БЪЛГАРСКИ ИЗМИСЛИЦИ.. ПОЛИТИКАТА НЕ СЕ ПРАВИ С ИНТРИГАНТСТВО, ТОЧНО ЗАТОВА ПП-ДБ ПЕЧЕЛЯТ.
32
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане!