Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях

Димитър Ганев: Без нов политически субект няма електорална революция
15 апр 2024 08:28, Елка Василева
117
Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако на сцената няма нов политически субект, който да направи силен финален спринт, не очаквам електорална революция". Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Наличен е огромен протестен и наказателен вот, който търси своето представителство. Партия на Румен Радев може да го обере, но само при условие той да застане начело, което е трудно решение и засега това не е в неговите планове, смята Ганев.

Още по темата
Във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите винаги е най-малък и това не е от последните няколко години. По-младите по-малко се интересуват от политика. Младите излизат и гласуват повече, когато видят нов политически субект, който може да направи по-голяма промяна. Силен младежки вот можеше да се види в гласуването за НДСВ, за ГЕРБ през 2009 г., за ВОЛЯ, ИТН и ПП. Тази група най-бързо се разочарова, оттегля подкрепата си и прехвърля симпатиите си, поясни политологът.

Социолозите от "Тренд" отчитат увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и ПП. Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, които обхващат и скандала с Митниците и Живко Коцев. При "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП в последните месеци не се отчита сериозна динамика.

Запитан има ли пропукване в ПП-ДБ, Димитър Ганев посочи, че "напрежение в тази коалиция имаше от първия ден" и то се повишава през преференциите. При много тежка щета за ПП може да се стигне до хипотезата да се разделят, коментира политологът.

"ДБ вероятно се чувства по-некомфортно в тази коалиция. В сглобката те заложиха на по-слабо представителство в изпълнителната власт. По-скоро ще се явят на изборите заедно. Но ако скандалът се задълбочи и атаката, ударите, имиджовите щети по ПП станат много тежки, то тогава ДБ може да види шанс, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласува за ПП-ДБ и да се яви отделно. Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях. На изборите ПП ще останат в рамките на своята традиционна градска общност, ще разчитат на тези гласове – около 350 000 до 400 000 на парламентарни избори", посочи политологът.

Димитър Ганев очерта 3 варианта за нова сглобка.

Правителство ще се прави около ГЕРБ. Вариант 1 е отново ГЕРБ и ДПС да седнат да преговарят с ПП-ДБ, тоест "римейк". Вариант 2 е да се търси партньорство извън ПП-ДБ, защото на ГЕРБ и ДПС не им стига, за да имат самостоятелно мнозинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем отново на избори, обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
4
 
! Отговори
щсжэнтхвмв преди 1 месец
Д Е в разбирача ...ако се отделят не се знае дали ще минат 4% , тцтцтццц
90
0
 
3
 
! Отговори
akudф преди 1 месец
все пак политолозите и те трябва да взимат пари така, че колкото повече глупости дрънкат са толкова по-добре....
89
4
 
3
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
поредната гербава баячка, прикрита като "независим" социолог.
88
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези 2 партии също и ГЕРБ се оказаха Вредни за България!!Та заедно или Поотделно ще се Разпаднат!
87
1
 
13
 
! Отговори
На следващите избори преди 1 месец
ще видим процента на ненормалните, извратените и лудите в България като избиратели на декадентната ПП ДБ сглобка!
86
8
 
5
 
! Отговори
az преди 1 месец
на 9ти юни , необразованото българско население ще си избере боко и шиши за едни хубави 4 годинки. 12 им беха малко ...
85
4
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Шарлатаните губят и второто място.
84
3
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухахаха... все още има 300 000 про'с'така готови да гласуват за полуграмотен "харвардски" шарлатанин, открито заявил, че стои над Конституцията.
83
0
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 1 месец
Ще се решава, кой ще награби "твърдият" електорат, доколкото хора от зелената и розовата мафия могат да се броят за такива. Даже не съм убеден, че са различни, защото едни и същи ранички и мутри, които ги носят се виждат на всички събития.
82
2
 
9
 
! Отговори
Три години преди 1 месец
гласуваха единодушно във всяка една сфера, почти всички в НС, а сега се правят на невинни девойки. Циркът Росенец беше сценарий за заблуда на избирателите.Успяха. Антибългарско Законодателство, забиха последният пирон в ковчега на България. Във всяка една област: Концесии, Мини, Злато, Перки, Ток Борса, Мигранти, Милиарди заеми, ЛГБТ, ПВУ, инфлация над 60%. Ненужна дигитализация. Унищожаване кеш и лев. Национализация на депозити. СЗО и ЕС регламенти лекарства. Двойни гражданства. Конституция.
81
0
 
8
 
! Отговори
съвет преди 1 месец
Да се забранят рекламите на комарджийските игри и политическите реклами на платени агенцийки от пожарната.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като ледам нивото на "нормалния" българин,май ще се потопя под нивото на Асен и Киро.
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей долно племе са социолозите.Ако били инкасирали щети.Да се прегърнеш с герб при положение че си обещал на избирателя да се бориш с тях от това по-голяма щета къде?ПП са труп, даже кампания срещу Бойко не могат да направят като хората защото след изборите пак трябва да му целуват ръка Каквито гласове могат да съберат от твърдите сектанти на ДБ, това ще им е.
78
0
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТИЯ ИЗМИСЛЕНИ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ РАБОТАТ ЗА ТОЗИ КОЙТО ИМ ПЛАЩА И ГОВОРЯТ ТОВА ЗА КОЕТО ИМ СЕ ПЛАЩА!!! ДБ ЩЕЛИ ДА БЪДАТ ПО-ДОБРЕ БЕЗ ПП!! АМИ ТЕ ПА РЕШИХА ДА СА С ПП ЗА УЖАС НА БОРИСОВ НА КОЙТО ОСНОВНАТА МУ ЦЕЛ БЕШЕ ПП-ДБ ДА СЕ РАЗПАДНЕ
77
0
 
1
 
! Отговори
Фактурата от Народа преди 1 месец
Иде - 2% и само на Партийни Субсидии, но без Власт!
76
3
 
9
 
! Отговори
КУХИ ЛЕЙКИ. преди 1 месец
СЛЕД КОСТИНБРОДСКАТА ЛЪЖА БСП И ДПС УПРАВЛЯВАХА ЕДНА ГОДИНА И ПОСЛЕ СЕ МОЛИХА НА БАЦЕ ПАК ДА ПОЕМЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА? СЕГА ОПИТАХА РАДЕВ, ТРИФОНОВ, КИРО, ДЕНКОВ И НЕ СТАВА И НЕ СТАВА. ПАК КЛЕКНАХА НА БОЙКО? ХАРВАРДЦИ, АКАДЕМИЦИ, ЮРИСТИ, АЙ-ТИ СПЕЦИАЛИСТИ, ДЕСАНТЧИЦИ И НАКРАЯ СЕ МОЛЯТ НА ЕДИН ПОЖАРНИКАР???
75
5
 
12
 
! Отговори
Избирателс претенции преди 1 месец
Смятам, че нивото на Кирил, Асен и Рашков е степени под нивото на нормалния българин.. Както ментално, така и морално
74
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БОРИСОВ НЕ Е СПРЯЛ ДА ПРОМИВА МОЗЪЦИТЕ НА ДБ , ЧЕ СА СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ПП И ДА ГО ПОДКРЕПЯТ ОТДЕЛНО :D
73
1
 
4
 
! Отговори
ТО ДРУГИ НЕМА? преди 1 месец
ПРЕДИ ВРЕМЕ ДБ БЯХА ЗАКАЧЕНИ ЗА ГЕРБ, СЕГА И С КИРО ОПИТАХА НА БАЦЕ КЕРИСТЕТО? РЗС ,АБВ, АТАКА, ВМРО, ВОЛЯ, КУНЕВА, НАСТИМИР, ВАЛЕРИ И ДР. СЪЩО БЯХА СЕ ЗАКАЧИЛИ ЗА ГЕРБ, АМА БОЙКО КАТО СИ ИЗТРЪСКА ШЛИФЕРА И ПОВЕЧЕ НЕ ГИ ЧУВАМЕ. А ЗАЩО НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА СЕ ЗАКАЧИ ЗА БСП? ПП-ДБ И ИТН ЗА МАЛКО, ДПС ТРИ ПЪТИ ОПИТВАТ АМА НЕ СТАВА И НЕ СТАВА?
72
2
 
5
 
! Отговори
никой преди 1 месец
не му дреме дали ще се закачат,разкачват.Все си потъват, на изборите ще си проличи.