Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях

Димитър Ганев: Без нов политически субект няма електорална революция
15 апр 2024 08:28, Елка Василева
117
Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако на сцената няма нов политически субект, който да направи силен финален спринт, не очаквам електорална революция". Това заяви пред БНР Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Наличен е огромен протестен и наказателен вот, който търси своето представителство. Партия на Румен Радев може да го обере, но само при условие той да застане начело, което е трудно решение и засега това не е в неговите планове, смята Ганев.

Още по темата
Във възрастовата група 18-30, 18-35, 18-40 относителният дял на гласуващите винаги е най-малък и това не е от последните няколко години. По-младите по-малко се интересуват от политика. Младите излизат и гласуват повече, когато видят нов политически субект, който може да направи по-голяма промяна. Силен младежки вот можеше да се види в гласуването за НДСВ, за ГЕРБ през 2009 г., за ВОЛЯ, ИТН и ПП. Тази група най-бързо се разочарова, оттегля подкрепата си и прехвърля симпатиите си, поясни политологът.

Социолозите от "Тренд" отчитат увеличаване на дистанцията между ГЕРБ и ПП. Седмица преди Великден те ще огласят и резултати, които обхващат и скандала с Митниците и Живко Коцев. При "Възраждане", ДПС, ИТН, БСП в последните месеци не се отчита сериозна динамика.

Запитан има ли пропукване в ПП-ДБ, Димитър Ганев посочи, че "напрежение в тази коалиция имаше от първия ден" и то се повишава през преференциите. При много тежка щета за ПП може да се стигне до хипотезата да се разделят, коментира политологът.

"ДБ вероятно се чувства по-некомфортно в тази коалиция. В сглобката те заложиха на по-слабо представителство в изпълнителната власт. По-скоро ще се явят на изборите заедно. Но ако скандалът се задълбочи и атаката, ударите, имиджовите щети по ПП станат много тежки, то тогава ДБ може да види шанс, в който да успее да вземе по-голямата част от електората, който ще остане да гласува за ПП-ДБ и да се яви отделно. Ако ПП инкасира твърде много щети, ДБ ще иска да се разкачи от тях. На изборите ПП ще останат в рамките на своята традиционна градска общност, ще разчитат на тези гласове – около 350 000 до 400 000 на парламентарни избори", посочи политологът.

Димитър Ганев очерта 3 варианта за нова сглобка.

Правителство ще се прави около ГЕРБ. Вариант 1 е отново ГЕРБ и ДПС да седнат да преговарят с ПП-ДБ, тоест "римейк". Вариант 2 е да се търси партньорство извън ПП-ДБ, защото на ГЕРБ и ДПС не им стига, за да имат самостоятелно мнозинство. Вариант 3, който не е изключен, е наесен да отидем отново на избори, обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
9
 
8
 
! Отговори
Един Българин преди 4 седмици
Браточка, колко ти плаща Пожарникаря? Стига тролил глупости. Изборите ще дадат подобен резултат, защото тия на държавна службица ги е страх и ще гласуват за ГЕРБ чинно. Това са стотици хиляди, които ИИ никога няма да замени, защото герб и дпс искат избиратели без претенции. На интелигентния избирател му е писнало и ще гласува с отвращение за ПП-ДБ, защото няма алтернатива. Това на Радев е проблем заради договора с Боташ. Бая пари обра (от нас), а това беше грешка!
70
0
 
6
 
! Отговори
Петя преди 4 седмици
До 54 Революцията на Гешев Къв Гешев те гони па тебе бе , тоя дето се държи като селска махленка- знаел много за всичките в държавата ,но не можел да го докаже?! Е какъв Главен прокурор е да развява мръсните ризи ,без да може да докаже нищо? Не го искат в прогнилата Прокуратурата макар,че той ги защитава със зъби и нокти и си търси работа.Къде другаде доходоносна работа освен в Народното събрание.Нали политиците ги нарича bon luци ( не че голяма част не са такива) ама той ,защо напира да им
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен:"Гешев пуска гражданите във властта." - ___ - първата, за този изборен сезон, "нова звезда" на надеждите за вечните бaлъци и зевзеци! Очакват се и други подобни.
68
0
 
5
 
! Отговори
само питам преди 4 седмици
Кой спонсорира Тренд?Едва ли кака Лили...
67
8
 
5
 
! Отговори
по-скромно преди 4 седмици
Човек се учи от грешките.Все пак не са направили за 2 г толкова грешки,колкото Костовисти и Буцевисти за над 30 гадини.
66
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Падението на ПП е тотално. Няма друг такъв пример в новата българска история. Трябва бързо да бъдат забравени , за да се откачи България от дъното.
65
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Мястото на ДБ изобщо не е при ПП.
64
4
 
12
 
! Отговори
ХараКиро преди 4 седмици
И аз си мисля, че ПП бяха дотука, просто направиха прекалено много грешни стъпки и най-вече тая псевдо сглобка с ГЕРБ, която ги остави в положението на политически труп тъй като се видя, че освен некадърници са и безпринципни.
63
2
 
9
 
! Отговори
ЗАКАЧЕНИ, ОТКАЧЕНИ. преди 4 седмици
ПЪРВО ОТ ПП-ДБ СЕ РАЗКАЧИХА ИТН, СЛЕД ТЯХ БСП, НО ПП-ДБ СЕ ЗАКАЧИХА ЗА ДПС И ГЕРБ? СЕГА СА В СВОБОДНО ПАДАНЕ И СЕ ОЧАКВА УДАРА ДА Е СЛЕД ИЗБОРИТЕ. МОЖЕ ОТ ТЯХ И НИЩО ДА НЕ ОСТАНЕ?
62
0
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 4 седмици
До без упойка Негласуващите ги брой за умрели. Бездействието и пасивността се заплащат скъпо. Лошото е, че погребаха и останалите.
61
1
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 4 седмици
Не само Ще Инкасира, но ще Осчетоводи, че вече са ход 4% и Извън - Парламента и в Канала на Историята - където им е и мястото!
60
1
 
4
 
! Отговори
без упойка преди 4 седмици
Страхувате се от негласуващите, тихия глас на мнозинството българи,Ако те се събудят няма да има такива *** като ДБ,ДПС, БСП и тн.Те са като ледените шапки на полюсите, разтопят ли се ще потопят мнозина.Затова са държани извън политиката, те не са нужни, като робите в древен Рим.Разчита се на плебеите от разни купени избори.Така богатите стават по - богати, а бедните още по - бедни.Затова всеки гледа МВР, че да си гарантира изборите.Излязат ли негласуващите тогава с тоя елит е свършено.
59
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Без проблем са втора политическа сила, с около 20% вот! Хубавото при ПП/ДБ е, че въпреки че са нова партия, вече се забелязва че имат твърд електорат, както утвърдените партии, и дори когато губят, това е просто загуба, а не срив, както е ставало с много други (ИТН например)
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И двете партии са за канализацията
57
1
 
7
 
! Отговори
Мира преди 4 седмици
До 54 и като не гласуваш к'во правиш?! Гледаш серии и се надяваш......Що за начин на мислене?!Явно и ти имаш проблеми с главата и висиш по сайтовете да се разнообразяваш ?!
56
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От 11 години всички бягат като дявол от тамян от ГЕРБ, но мутрите редовно печелят изборите. Къде ви акъла та не гласувате и оставяте ГЕРБ на власт?! Заради вас дълбаем дъното.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проклети да са негласуващите. Заради тях затъваме вече толкова години
54
10
 
1
 
! Отговори
Революцията на Гешев преди 4 седмици
Гешев се е насочил към негласуващите, подава ви ръка.Нека направим революцията на негласуващите и не подкрепям никого като пуснем глас за Гешев и Справедливост за България.
53
5
 
5
 
! Отговори
Негласуващ преди 4 седмици
Аз затова не гласувам. Доволен съм как управлява Борисов, има развитие и много се дразня на червените интриганти, които искат да го премахнат,за да могат пак да ми вземат всичко което могат. Дано още поне 30 години да сме си в ЕС
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДБ, какво е това.Провалената партия на Иван Костов, който каза за нея:партията не стана.Да България на един льохман и ЗЕЛЕНИТЕ ИСЛЯМИСТИ НА НЯКАКЪВ ПАНЕВ, дето е толкова глупав, колкото и грозен.