Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?

Според щаба на Байдън истинската присъда ще бъде на 5 ноември
31 май 2024 06:39, Александър Попов
126
Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп вчера по съдебното дело за пари срещу мълчание доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, обяви кампанията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.

Предизборната кампания на Байдън седмици наред обмисляше как да се отнесе към изхода от съдебния процес за пари срещу мълчание на Тръмп и в крайна сметка реши да не променя курса си с аргумента, че една осъдителна присъда няма да внесе съществено изменение в динамиката на изборите, съобщиха нейни официални представители.

Вместо това те заявиха, че планират да продължат да фокусират вниманието си върху своите основни послания в кампанията - заплахите за демокрацията и достъпа до абортите.

"Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците за президент", каза говорителят на кампанията Тайлър.

Байдън, който в момента е в Рехобът Бийч в родния си щат Делауер със семейството си, няма публични прояви до края на деня.

Белият дом на президента Бъйдън предпочете да каже малко след присъдата. "Уважаваме върховенството на закона и нямаме допълнителни коментари", заяви говорителят на Белия дом Иън Самс.

"Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран", заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата. "Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим ... Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек", заключи Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: "Днес е срамен ден в американската история".

Социологическите проучвания показват, че присъдата може да изложи Тръмп на известна опасност при избори, които могат да бъдат решени само с няколко десетки хиляди гласа в някои щати, където се водят битки, отбелязва Ройтерс.

Но стратези на предизборната кампания твърдят, че заплахата за Тръмп може да е преувеличена.

"Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че "ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление" се преструват, че са рационални и дълбокомислени, а в действителност все пак ще гласуват за него", каза Джими Сийгъл, стратег на демократите. "Затова не мисля, че това ще има голям ефект", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
До 102103104 преди 1 месец
А ти къде видя че е политическо? Само защото Тръмп го казва? Или го определяш като политическо само защото е месеци преди изборите? Ако беше преди 2 години бас държа че пак и ти и той щяхте да казвате че е политическо. Да и нищо не е случйно - като си правил незаконни неща сега ще си платиш, според закона. А и доколкото си спомням тръмп се изказа че бил Ок да унищожава политически противници. Ако сега това му се прилага на него - защо не е Ок?
112
0
 
1
 
! Отговори
Ню Йорк преди 1 месец
Тръмп нямаше никакъв шанс пред 2016 година,но обърна резултата в последният момент.Ако се знаеше тогава че ще спечели,това дело отдавна щеше да се е провело,и Трънп да е осъден.Сега прогнозите отново вървят в негова полза.
111
1
 
3
 
! Отговори
102103104 преди 1 месец
До До 102,103,104 КОГАТО делото се гледа точно (аууу какво съвпадение! само какво!) броени МЕСЕЦИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ такова дело вече изобщо не е криминално, а политическо.Няма случайнинеща на този свят, а и ние не сме маймуни да повЕрваме, че е случайност
110
1
 
1
 
! Отговори
реалист преди 1 месец
Бай Дън е едно *** ,което просто плаши света с прогресиращата си деменция.Дедо Деменци не може да познае дори бабичкерата до себе си. Дъртия Тръмп е по-подходящ ,но като си помисля какви кадри излъчват прехвалените ФАЩ , ми се повръща.
109
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Случващото се в САЩ ще отвори очите на хората и ще ги мобилизира,на предстоящите избори Тръмп ще спечели с огромна преднина срещу задкулисието което владее Америка в лицето на един дементирал индивид,или по точно удобна кукла на конци какъвто е Байдън!
108
1
 
7
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 месец
тов а показва че съдебната сиистема е контролирана и САЩ е разделен на две -световната сила приключи беславно
107
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МИСИРЧОЦИ-думите за "истинската присъда ще бъде на 5 ноември" не са на щаба на изкукуригалият а на Доналд Тръмп!
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп че е президент на сащ ,то затова Байдън ързс да дава оръжия и милиарди ,защо Тръмп ниши няма да дава на Украйна )
105
7
 
2
 
! Отговори
Да бе! преди 1 месец
И да не влезе в затвора ориндж- пуд.елът няма да бъде избран за президент, а Джоу Байдън ще си запази поста, за да бъде сразена в Украйна Примитивна рус през 2025 г.
104
8
 
2
 
! Отговори
До 102,103,104 преди 1 месец
Това е криминално дело не политическо. И той отдавна си го търсеше защото цял живот и целият му бизнес е бил да покаже как се използват вратичките на закона за да забогатее. И сега закона го захапа. И другите президенти направиха грешки но като им свършиха мандатите се прибраха и си живеят мирно. Само на този хитрец все някой му е още виновен и все някой нещо му е откраднал. Или както се казва - крадецът вика дръжте крадеца.
103
1
 
3
 
! Отговори
Генерал Тошев преди 1 месец
Ако това наистина се случи (Доналд Джон Тръмп влезе в затвора), ще има ефект на бумеранга. Да се готвят, като за начало с обвинения следните лица:1. Уилям Джеферсън Клинтън2. Джордж Уокър Буш3. Барак Хюсеин Обама4. Джоузеф Робинет Байдън
102
1
 
1
 
! Отговори
А КОНЦЛАГЕРИ? преди 1 месец
КОНЦЛАГЕРИ ще има ли в Америка? Кога ще бъдат открити първите концлагери? Щото тази държава натам върви! В новите концлагери ще има ли ГАЗОВИ КАМЕРИ? А "Циклон-Бе"?
101
1
 
6
 
! Отговори
държав.преврат в САЩ преди 1 месец
Това много ми напомня за СТАЛИНСКИТЕ СЪДЕБНИ ПРОЦЕСИ от 30-те години на 20 век. Срещу ОПОЗИЦИЯТА! Просто едно към едно са. Тръмп също е опозиционен лидер. Ето така се преследва ОПОЗИЦИЯТА в "ДЕМОКРАТИЧНА" Америка! От това по-ясно просто няма накъде!
100
6
 
1
 
! Отговори
Кравар преди 1 месец
Това е много добра новина за борците срещу злото на сибирската империйка !
99
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми така е-един по един Путинистите го зацепват яко.Наред е Резидента Мууни..
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че "ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление" се преструват, че са рационални и дълбокомислени," - Джийми Сийгъл, палейки мостове ...
97
0
 
0
 
! Отговори
Докато не преди 1 месец
Го пратят в изправителна колония в Сибир не се очаква да повлияе по друг начин освен да му направи мъченически ореол и рекламен пр
96
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента битката е дали "Глобалистите" зад които знаем кои икономически кръгове стоят, да командват света (включително и Америка) или американците. За сега първите печелят и както се вижда няма да се спрат пред нищо. От обикновенният американски гласоподавател (както и от обикновенният европейски), абсолютно нищо не зависи.
95
0
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Дедо Сорос съвсем го прекали,Америка е пред гражданска война.Много е вероятно да убие Тръмп,защото неговия човек за нищо не става.
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп ще е новият президент на САЩ! Войните приключват тогава! Амин

Спонсорирани публикации