Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?

Според щаба на Байдън истинската присъда ще бъде на 5 ноември
31 май 2024 06:39, Александър Попов
126
Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп вчера по съдебното дело за пари срещу мълчание доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, обяви кампанията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.

Предизборната кампания на Байдън седмици наред обмисляше как да се отнесе към изхода от съдебния процес за пари срещу мълчание на Тръмп и в крайна сметка реши да не променя курса си с аргумента, че една осъдителна присъда няма да внесе съществено изменение в динамиката на изборите, съобщиха нейни официални представители.

Вместо това те заявиха, че планират да продължат да фокусират вниманието си върху своите основни послания в кампанията - заплахите за демокрацията и достъпа до абортите.

"Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците за президент", каза говорителят на кампанията Тайлър.

Байдън, който в момента е в Рехобът Бийч в родния си щат Делауер със семейството си, няма публични прояви до края на деня.

Белият дом на президента Бъйдън предпочете да каже малко след присъдата. "Уважаваме върховенството на закона и нямаме допълнителни коментари", заяви говорителят на Белия дом Иън Самс.

"Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран", заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата. "Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим ... Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек", заключи Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: "Днес е срамен ден в американската история".

Социологическите проучвания показват, че присъдата може да изложи Тръмп на известна опасност при избори, които могат да бъдат решени само с няколко десетки хиляди гласа в някои щати, където се водят битки, отбелязва Ройтерс.

Но стратези на предизборната кампания твърдят, че заплахата за Тръмп може да е преувеличена.

"Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че "ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление" се преструват, че са рационални и дълбокомислени, а в действителност все пак ще гласуват за него", каза Джими Сийгъл, стратег на демократите. "Затова не мисля, че това ще има голям ефект", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
9
 
5
 
! Отговори
Кравар преди 1 месец
Значи ще има оръжие за Украина - да тепа сибирската империйка на злото .Ура !
72
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ей , искат да го стопират на всяка цена. Някой може ли да ми каже как нормалния демократ в САЩ ще има вяра на един изперкал старец ? Последните години демократи и републиканци се изложиха с кандидатурите си! Явно оръжейното лоби е над всичко.
71
8
 
4
 
! Отговори
Кравар преди 1 месец
Почитателите на сибирското зло джудже - зад решетките !
70
3
 
3
 
! Отговори
Путин Трябва да преди 1 месец
Спаси САЩ - там вече няма Демокрация, а има Демонокрация!
69
2
 
8
 
! Отговори
БМХ преди 1 месец
В България стана модерно на това да му казваме - страх тресе к очи ната. Мачкай Тръмп !
68
4
 
2
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
Сторми ще го посещава в пандиза от време на време.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пещерната демокрация в действие
66
5
 
8
 
! Отговори
КОРАБА ТРЪМП ПОТЪНА преди 1 месец
ТЕЖКИ ВРЕМЕНА НАСТАВАТ ЗА РУZКИЯ КРИМИНАЛИТЕТ..
65
3
 
9
 
! Отговори
само Путин преди 1 месец
може да Освободи САЩ! това е Истината!!
64
2
 
8
 
! Отговори
ФАЛШИФИЦИРА ДОКУМЕНТ преди 1 месец
СЪЩО, КАТО КИРО, АСЕН И ЛЕНА......
63
4
 
8
 
! Отговори
ПУТИН СЕ ИЗЗПУСНА преди 1 месец
СТАВА СТРАШНО
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баланджиите от селата сме готови да организираме партизански отряди. Но няма кой да ни подкрепи. В големите градове живеят само гейове и евроатлантици. За кой да се бием? Та те младите половината са в чужбина. И думата Родина не значи нищо за тях.
61
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям избор за президент ще падне в Америка! От едната страна осъден изнасилвач ,от другата страна доказал п...Фил !
60
10
 
3
 
! Отговори
Боедисания преди 1 месец
трябва да гние в пандиза поне 10 години.
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съгласен съм че на България и трябват партизански отряди които да превземат властта със сила. Но материала не става. Навремето когато комунистите вземат властта, партизаните са били предимно млади момчета от 16 до 25г. Сега същите такива не знаят дори как се държи метла. Положението е безнадеждно.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още през 18 и нач на 19 век тогавашния лидер на САЩ Джефърсън вижда, че страната отива по дяволите.Макар, че той купува Луизиана и прави САЩ супер сила, той знае, че градовете както казва той, са болестно образувание по обществения организъм.Америка Джефърсън я вижда като замеделска страна с много ферми отдалечени поне на няколко километра една от друга.
57
4
 
4
 
! Отговори
Демокрацията Е преди 1 месец
Другото име на Комунизъмът - Единственото Решение е Национал-Социализъмът!
56
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците се оказаха много елементарни. Само пълен креттен може да вярва че това нещо в САЩ е демокрация.
55
0
 
3
 
! Отговори
Х преди 1 месец
До До Х добре, хвана ме. :D Пия си кафето.
54
0
 
0
 
! Отговори
До Х преди 1 месец
Какво е "съдя"? Съдия ли имаш предвид?

Спонсорирани публикации