Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?

Според щаба на Байдън истинската присъда ще бъде на 5 ноември
31 май 2024 06:39, Александър Попов
126
Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп вчера по съдебното дело за пари срещу мълчание доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, обяви кампанията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.

Предизборната кампания на Байдън седмици наред обмисляше как да се отнесе към изхода от съдебния процес за пари срещу мълчание на Тръмп и в крайна сметка реши да не променя курса си с аргумента, че една осъдителна присъда няма да внесе съществено изменение в динамиката на изборите, съобщиха нейни официални представители.

Вместо това те заявиха, че планират да продължат да фокусират вниманието си върху своите основни послания в кампанията - заплахите за демокрацията и достъпа до абортите.

"Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците за президент", каза говорителят на кампанията Тайлър.

Байдън, който в момента е в Рехобът Бийч в родния си щат Делауер със семейството си, няма публични прояви до края на деня.

Белият дом на президента Бъйдън предпочете да каже малко след присъдата. "Уважаваме върховенството на закона и нямаме допълнителни коментари", заяви говорителят на Белия дом Иън Самс.

"Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран", заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата. "Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим ... Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек", заключи Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: "Днес е срамен ден в американската история".

Социологическите проучвания показват, че присъдата може да изложи Тръмп на известна опасност при избори, които могат да бъдат решени само с няколко десетки хиляди гласа в някои щати, където се водят битки, отбелязва Ройтерс.

Но стратези на предизборната кампания твърдят, че заплахата за Тръмп може да е преувеличена.

"Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че "ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление" се преструват, че са рационални и дълбокомислени, а в действителност все пак ще гласуват за него", каза Джими Сийгъл, стратег на демократите. "Затова не мисля, че това ще има голям ефект", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е голямата надежда на Путин. Кремълският сатрап обича да използва престъпници и като му свършат мръсната работа самолетите им падат или пък изобщо падат отнякъде - прозорец, балкон, скала и т.н.
32
0
 
3
 
! Отговори
Моджо преди 1 месец
Абе тоя който държи франчайза за България на Кауфланда чух че живеел в Швейцария вместо да е у Малашевци или в СЦЗ Това е държавата чиито институции са окупирани от мафията.
31
0
 
6
 
! Отговори
А пък в България преди 1 месец
Тия богатите откраднали милиони живеят в палати и карат скъпи коли обаче извън тези палати са в гетото и си трошат скъпите коли по полу черните и разбитите пътища като след бомбандировка от руски пакети.Не е ли смешна нашата държава?!!!!Ха Ха Ха Ха Ха
30
6
 
4
 
! Отговори
опа преди 1 месец
Ако Тръмп не дойде на власт, готвене се за мобилизация. Но бинарниге които управляват сега ще се изпокрият.
29
1
 
6
 
! Отговори
Никой ли не вижда преди 1 месец
Връзката между това че Хитлер е австриец Най-големия мобилен оператор в България който ни ограбва също е австрийски.Шефа от българска страна краде яко но Има връзка с политици и немогат за сега са го махнат но винаги могат да поръчат убийството му.
28
2
 
8
 
! Отговори
дообрее преди 1 месец
синчето на Байдън и как му прикриват престъпленията. В Украйна е влачил пари за тати. Прокурора на Украйна е уволнен от Порошенко след обаждане на Байдън. Защото разследват синчето.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дори и в затвора може да е президент.Идеята на делата още в началото беше да му попречат на кампанията. Така вместо да говори в Ню Йорк пред хиляди хора той трябва да говори в съда.
26
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако му е останала поне капчица достойнство ще напусне политиката. Но от нарцис и социопат като него не може да се очаква такова действие. Интересно е кога ще го вкарат в затвора или поради напреднала възраст ще го поставят под домашен арест в някое от именията му
25
4
 
5
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
Това е само началото!Още много гадости са му приготвили за човека,който не е омазан в политическите гомна!Напикания ще раздава щедрости и майка си и баща си само и само да се закрепи!Лошото тепърва предстои!
24
5
 
2
 
! Отговори
Sieg Heill преди 1 месец
Хайл Хитлер
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 20И какво излезе, че ако не се беше кандидатирал за президент никой нямаше да скалъпи някакви обвинения срещу него.
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Саудитска арабия имаще опит да убият принца а на скоро имаше преговори между САЩ и СА след което петрола взе да пада малко . СА обяви че ще пусне на борсата акции на Арамко . Има сделка СА да намали петрола за изборите и ако изберат Байдан ще получи нещо . Тръмп няма да спечели . Така си мисля аз . После може и война да има .
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Засега само са го признали за виновен, ама и присъда ще произнесат както върви
20
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според мен накрая ще го осъдят да плати поне едни 500 милиона долара.Избирателите обаче ще се активизират да гласуват за него.
19
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Сорос няма да мирняса, докато не причини гражданска война в САЩ. Което по принцип не е толкова лошо, стига да доведе до прочистване от неговите простотии.
18
11
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ИЗБИРАНЕТО НА ТРЪМП ЗА ПРЕЗИДЕНТ Е ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ ЗА ТЪПОРУСКАТА И РЕЖИМА НА САМОЗВАНИЯ ПРЕПИКАН ПУТИН!
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съдията е спонсор на предизборната кампания на Байдън, сам си призна. Но не си направил самоотвод, защо бил дарил малка сума пари. Нагъл, като наще Кирчовци.....
16
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
А аз да съм споменал, че американците са осъдили Садам? То и Чаушеску го осъди секюритате, но корените са едни и същи-семето на демокрацията, разнасяно от САЩ.
15
11
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Бай Дрън 13 Садам Хюсеин го обесиха иракчаните , след като американците се прибират.Американците отиват , бият лошите до седмица две и се прибират.Това е военна операция , а не война за три години.
14
5
 
5
 
! Отговори
Закон като тояга преди 1 месец
Зависи кой как умее и иска да я размаха и срещу кого. Независими юристи напомниха, че в повечето подобни случаи правонарушението се тълкува като Misdemeanor (по-безобидната категория), но за Тръмписимо си беше ясно, че ще бъде Felony, тоест престъпление. Щото тоягата в левундерския щат Ню Йорк я стискат яко демократите. Да видим дали им стиска и да предизвикат гражданска война, като му посочат пътя към панделата на 11 юли. Ей тогава ще започне веселбата, и то не само за Щатите.

Спонсорирани публикации