Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?

Според щаба на Байдън истинската присъда ще бъде на 5 ноември
31 май 2024 06:39, Александър Попов
126
Тръмп стана първият осъден бивш президент на САЩ, ще повлияе ли това на изборите?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Доналд Тръмп стана вчера първият бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвезда преди изборите през 2016 година, предаде Ройтерс.

След двудневно обсъждане 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие.

Категоричната осъдителна присъда на Доналд Тръмп вчера по съдебното дело за пари срещу мълчание доказва, че "никой не е над закона", но няма да промени съществено динамиката на изборите на 5 ноември, обяви кампанията на президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

"Все още има само един начин да оставим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: чрез урните за гласуване", каза Майкъл Тайлър, говорителят на кампанията на Байдън, след произнасянето на осъдителната присъда.

Предизборната кампания на Байдън седмици наред обмисляше как да се отнесе към изхода от съдебния процес за пари срещу мълчание на Тръмп и в крайна сметка реши да не променя курса си с аргумента, че една осъдителна присъда няма да внесе съществено изменение в динамиката на изборите, съобщиха нейни официални представители.

Вместо това те заявиха, че планират да продължат да фокусират вниманието си върху своите основни послания в кампанията - заплахите за демокрацията и достъпа до абортите.

"Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците за президент", каза говорителят на кампанията Тайлър.

Байдън, който в момента е в Рехобът Бийч в родния си щат Делауер със семейството си, няма публични прояви до края на деня.

Белият дом на президента Бъйдън предпочете да каже малко след присъдата. "Уважаваме върховенството на закона и нямаме допълнителни коментари", заяви говорителят на Белия дом Иън Самс.

"Това беше позор. Това беше манипулиран процес, ръководен от противоречив съдия, който е корумпиран", заяви бившият американски президент Доналд Тръмп след произнасянето на присъдата. "Ще продължим да се борим. Ще се борим до края и ще победим ... Истинската присъда ще бъде 5 ноември, от народа. Те знаят какво се случи тук. Аз съм много невинен човек", заключи Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Майк Джонсън заяви: "Днес е срамен ден в американската история".

Социологическите проучвания показват, че присъдата може да изложи Тръмп на известна опасност при избори, които могат да бъдат решени само с няколко десетки хиляди гласа в някои щати, където се водят битки, отбелязва Ройтерс.

Но стратези на предизборната кампания твърдят, че заплахата за Тръмп може да е преувеличена.

"Винаги съм подозирал, че избирателите, които казват, че "ще трябва да преосмислят, ако той бъде осъден за престъпление" се преструват, че са рационални и дълбокомислени, а в действителност все пак ще гласуват за него", каза Джими Сийгъл, стратег на демократите. "Затова не мисля, че това ще има голям ефект", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: Доналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
22
 
! Отговори
Бьорн преди 1 месец
Не ви ли прави впечатление следното нещо !? Начинът по който се опитват да запушат устата на Алтернатива за Германия чрез скалъпени съдебни дела и черна медийна кампания, един и същ почерк наблюдаваме и в Щатите срещу Тръмп. Ако имате достатъчно акъл да навържете събитията ще откриете с удивление, че всичко идва от едно и също място и хора, от същия този човеконенавиждащ омразен глобалистки елит, който дори вече не крие намеренията си тотално да ни пороби.Хора, събудете се!
92
1
 
20
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Мухаха... А Бил Клинтън лъга многократно под клетва. Ценности.
91
8
 
0
 
! Отговори
Правосъдие! преди 1 месец
Крайно време беше, да се възстанови пона малко номалитет в тази страна! Не може бай Митьо Пищова да е лидерът на Свободния свят! И бизнесмен при това - капиталист!!
90
1
 
6
 
! Отговори
Стилиян преди 1 месец
Най-великата демокрация на света. Страх тресе краварника
89
9
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
РЕЖИМА НА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН Е НАПЪТ ДА УНИЩОЖИ ЗАВИНАГИ ТЕРОРУСКАТА, А СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ ВМЕСТО ДА ДОНЕСЕ ПОВЕЧЕ ТЕРИТОРИЯ ЗА ТЪПОРУСКАТА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ПО-МАЛКО ТЕРИТОРИЯ В УКРАЙНА , ЗАЩОТО ДОНЕЦК И ЛУГАНСК КАКТО И ВСИЧКО ОТ СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗГУБЕНО
88
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъкър Карлсън: Тръмп ще спечели президентските избори, ако не го убият - "Тази (присъда на съдебните заседатели) няма да спре Тръмп. Той ще спечели изборите, ако първо не бъде убит. Но това означава краят на най-справедливата съдебна система в света. Всеки, който защитава тази присъда, представлява опасност за вас и семейството ви, написа журналистът на своята страница в социалната мрежа "Екс" (бивша Twitter).
87
1
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 1 месец
На фона на 46 президенти, включително хора като Хардинг, Джонсън,Труман,Никсън,Клинтън,Буш,Обама...Хора,замесени в корупция,контрабанда,военни престъпления,нелегални подслушвания и какво ли не. На фона на всичко това, ПЪРВИЯТ осъден президент е за...плащане на жена.Колосалното престъпление, пред което Гуантанамо и Уотъргейт просто бледнеят. А Байдън и синът му,замесени в директни схеми за милиони, са чисти като сълза.Лаптопът на Хънтър се изпари по-бързо и от никарагуански кокаин, внесен от ЦРУ.
86
11
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ОСЪЖДАН ИЗМАМНИК ПРЕСТЪПНИК БУНТАР НЕУВАЖАВАЩ КАПИТОЛА И НАРЕКЪЛ 99.9% ОТ ФАЩ , ЧЕ СА ЖИВОТНИ ЩОТО БИЛИ НЕЛЕГАЛНИ КАКВИТО СА! ИЗБИРАНЕТО НА ТРЪМП ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА ФАЩ Е КРАЯ НА ФАЩ! НО КОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В ФАЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ ГО РЕШАВАТ НАСЕЛЕНИЕТО МУ. ИЗБОРИТЕ В ФАЩ СА ДОСТАТЪЧНО ЧЕСТНИ И НЕ СА ИЗМИСЛИЦА КАТО ТЕЗИ В ТЪПОРУСКАТА КЪДЕТО САМОЗВАНИТЕ ПУТИН СИ ДОБАВИХА НАД 60 МИЛИОНА БРОЯ ГЛАСА ПОЛУЧЕНИ ПО ИНТЕРНЕТ!
85
1
 
16
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Пародия на демократите. И ако това не помогне, ще преминат към краварският спорт - отстрелване на президент или кандидат такъв. ВПК-то и дълбоката държава няма да допуснат Тръмп да им врътне кранчето със спирането на войните.
84
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американците показаха на практика какво значи там "никой не е над закона". Дали ще влезе в затвора е друга история, но принципа е непоклатим. За това Америка е Америка.
83
11
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КРИМ МОЖЕ ДА Е ОТДЕЛЕН ОТ УКРАЙНА КАКТО Е ТАЙВАН ОТ КИТАЙ! ИЛИ КОСОВО ОТ СЪРБИЯ! НО КРИМ НИКОГА НЕМОЖЕ ДА Е ЧАСТ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ТОВА Е МЕЖДУНАРОДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПОРЕД МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА НАКАЗУЕМО САМО СЪС СМЪ-РТ ЗА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! ДОНЕЦК И ЛУГАНС СА ИЗМИСЛЕНИ РЕПУБЛИКИ И ПРЕУСТАНОВЯВАТ СЪЩЕСТВУВАНЕТО СИ А ТЕРИТОРИЯТА СЕ ВРЪЩА В УКРАЙНА!
82
3
 
11
 
! Отговори
стига бе преди 1 месец
И за какво са го осъдили, че платил на жена, за да си трае за взаимоотношенията им.
81
1
 
4
 
! Отговори
да питам преди 1 месец
е ква е присъдата ???
80
11
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НАЙ-ДОБРОТО ЗА ТЕРОРУСКАТА Е ТЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ! МОЖЕ ДА ИМА ДОРИ КРИМСКА РЕПУБЛИКА ОТДЕЛНА ОТ УКРАЙНА КАКТО Е ТАЙВАН ОТ КИТАЙ.
79
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По добре осъден, отколкото с деменция и изпонасран!
78
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е силен кандидат, защото опонент му е Байдън. За Байдън важи обратното. Битката ще е равностойна. И двамата кандидати са неподходящи за президент на щатите, но идеални за задкулисието което им дърпа конците. Иначе от стотици милилиони точно тези да предложат за избор, какъв е смисъла? Т.е. просто да си мислят, че американците сами си избират президента.
77
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ за полово сношение с жена гонят до дупка.
76
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кога щатският съд ще осъди синчето на Байдън окраднало милиарди от Украйна и вложило в банкови сметки? Ако не беше така никога Байдън нямаше да крепи фашагите за власт. Защо не се проведоха избори за президент в Украйна след като мандата на Зеленски свърши преди 2 месеца и от този трябваше новият да е стъпил в длъжност.Но фашагата знаеше че си отива и за това не ги насрочи а причината не е войната щото спортни състезания не са спирали там.
75
16
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
И АЗ ИСКАМ ДЖО БАЙДЪН ДА СПЕЧЕЛИ 2-РИ МАНДАТ И С ТОВА ТЕРОРУСКАТА ДА СЕ РАЗПАДНЕ ,НО ДОКАТО НЕ МИНАТ ИЗБОРИТЕ АЗ ПОБЕДИТЕЛ НЯМА ДА ОБЯВЯ!
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп ако изгуби изборите нищо чудно да изкара хората пак по улиците. Ако не го гръмнат до ноември...

Спонсорирани публикации