Авторитетът на Доган под въпрос, ще се разцепи ли ДПС?

Политолози отговарят какви са шансовете за редовен кабинет
3 юли 2024 12:36, Инна Ангелова
81

Трябва да се прави ясно разграничение какво е партия и какво парламентарна група. Както виждаме -  все още се поддържа сплотеност на парламентарните групи. Това тепърва ще го видим. Никой все още не е казал и какъв е резултатът от заседанието на "Величие", те все пак са се опитали да вземат групово решение. Там има единици, които се разграничават. Това каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

“Докато при "Величие" думата "партия" е доста условна, там може да говорим за парламентарна група. Засега "Има такъв народ" се държат по-стабилно, но когато става въпрос за ПП-ДБ, там има различни визии за това накъде трябва да върви. Виждате Радан Кънев, който казва, че трябва да се тръгне в съвсем различна посока", добави проф. Коларова.

Коларова е на мнение, че в  ДПС не може да се твърди, че "нещо доминира отгоре". При тях партийните процеси в момента са най-интересни. В партията е имало достатъчно трусове и разцепления през годините. Днешните събития обаче поставят под въпрос авторитета на почетния председател Ахмед Доган.

“Очевидно е, че има конфликт между двамата, ако се позовем на думите на Аталай от тази сутрин и изказването на Пеевски, че Доган е посъветвал депутатите на ДПС да не гласуват за проектокабинета "Желязков". Докато Пеевски заявява, че ще има такава подкрепа", коментира политологът доц. Милен Любенов.

"От днешния ден ще зависи как ще се развият процесите в партията. ДПС има много ясна идентичност, която е изградена на базата на определени ценности, които стоят в основата на това обединение. Пеевски остава едно външно тяло за партията, не мисля, че той би спечелил тази война, ако се говори за конфликт между него и Доган. Има два сценария - или партията да се разцепи, или Пеевски да бъде изключен от партията", подчерта доц. Любенов за Bulgaria ON AIR.

Доц. Любенов не изрази надежда, че днес ще се гласува правителство. Той коментира трусовете в ДПС и това, че постепенно партията се е превърнала във "фирма".

"Аталай днес е достигнал до този извод, но той твърди. Пеевски е водещ фактор в ДПС повече от 10 години. Той беше създаден от тези хора, които сега част от тях се разграничават от него. ДПС имаше водеща роля за членството на България в НАТО и ЕС, но тя постепенно се превърна в бизнес формация. Ако тя успее да се изчисти, тогава ДПС ще има важно място в българския политически живот. Но виждаме, че партията има репутационен проблем", добави доц. Милен Любенов.

Коларова допълни, че ДПС е затворена партия. Доц. Любенов пък определи “Величие” като “партия-фантом”. Те са в парламента заради ниската избирателна активност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от Политика
НС не успя да избере председател на временната комисия за Нотариуса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 1 ден
Авторитетът на Доган не е под въпрос и ДПС няма да се разцепи.Доган се справи с доста нахалници,които не се съобразяваха с волята му.Местан,Касим Дал,Осман Октай.Този път нахалникът е добре охранен,борбата ще е по-трудна,но събата му ще е същата.
61
0
 
1
 
! Отговори
vs преди 1 ден
Професор Коларава, искам да ви попитам кога точно е имало "разцепление" в ДПС! Или визирате няколкото случая на изгонване на някого от Доган! Кажете ми еддин случай, когато ДПС не са били единни в залата! Или сте професор, колкото аз живея на Марс!
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"терористи от Турското национално-освободително движение в България (ТХОДБ) заложиха адска машина във вагона за майки с деца" МЕ-ХЕ-ХЕ-ХЕ! ... БСП и Атака управляват заедно с турците.. ХО-ХО-ХО! Сидеров и Станишев са на власт щото Ахмед Доган ги подкрепя. ХЕ-ХЕ-ХЕ! Българските пенсионери гласуваха за социализъм, пък получиха Лщтви Местан и Ахмед Доган! ХИ-ХИ-ХИ! Априлското въстание се е провалило поради ниско участие на българската рая, защото на българите им е било добре под турско робство
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Избори. Отварям си очи. След четвърт век пореден блъф Столетницата нагласи. Получили заказа как да пуснат, ДС доностниците първи са пред изборните урни. Червени Пенсионери тътрят се по тротоари, ОФ другари надзъртат през дувари. Чрез цингурели платени, комунист отново ни краде. А Маркс и Ленин партия ръце си кървави умива, и 80 години Родината затрива. Комунисти и мутрета с пара народна банки правят, източват ги и пак отварят. В кoчинaтa болшевишка старите ги с глад затриват, а младите навън нат
58
1
 
3
 
! Отговори
Финансист преди 1 ден
Стига с този Доган, че и с авторитета му. Куките като него изобщо не са авторитетни. Това дори и депутатите он партията им го разбраха. Дори и тези от Герб на мутрата са наясно, че заемите на Владито им Горанов ще трябва да се изплащат. Те за това са дългови ценни книжа.
57
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Но след като Майкелсон и Морли правят опит да измерят скоростта на светлината и откриват парадoкса, че тя е постоянна величина, се е стигнало до Лоренц и Айнщаин и представата, че пространството е четириизмерно и тази аксиома не е вeрна. Та така е в кeнeфa. Седнеш на цукaлoто, помръдвaш и мислите ти гадaят как става така, че сepa и лaйнoтo пада надолу. Та едно твърдение е вярно докато открием, че не е вярно, ама е вярно, че лaйнaтa винаги кат ги сepeм падат надолу, а не фъpчaт кат наще мисли!
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Считали са у Форумо, че светът е тримерен и в евклидовото пространство през две точки може да се прекара само една права и това твърдение е аксиома. Тоест не може да се докаже, но винаги се убеждаваме, че е вярно. Примерно... тръгнеш пеша, асе върнеш на мотор или управляваш лека кола купена в чужбина за изкарани парици... и в българия ти я открадва руско-турската мафия и ти пак отиваш в чужбина да работиш... па се върнеш на мотор... Истинско Перпето Мобиле....
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Зависи също и от кой е взет Зародиша? Захарий е разбрал, как да отвори алмовата утроба на Елисавета. Бидейки още непразна, Елисавета е изпробвала чудното семе и на гостуващата й "саботеянка" МаУрия. Расовият контакт между МаУрия и Младенеца е бил внушен.... и в последствие затова имаме толкова много партии в днешно време.... Зависи от благородните метали в човека!
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
в Новия завет, който потвръждават оригиналните идеи на апостолите, а те са 12 на брой. Исус е в центъра. От ляво шест и от дясно шест апoстола 6+6+1=С7. Докато не замените прoстотията на С12 с С7 нема пръдвaне. Става дума за зaмяна в телaта Ви на Въглерода С12 = 6протона+6неутрона+6електрона с Въглерод на мъдростта С7=6протона+1неутронa+6електрона. Въглерода С7 създава магнитно поле, както желязото може да създава магнитно поле и да осъществи контакт с Мен (((СЛЪНЦЕТО))) за да получите РАЗУМ!
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Крайно време е Ахмед Доган да бъде разследван за имотите си, дали са придобити законно. Дали плаща данъци и прочее.. Никога ДПС във властта!
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Впрочем, ако оставим настрана Пеевски и изцепките му, смятам, че едни от най-разумните предложения в парламента са правени от ДПС. Те са по-социални от БСП. Ако разкарат корумпетата, ще станат муцки. Цветенца. Не ми пука за етноса им.
51
2
 
3
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 дни
До#45 магаревъд. ДПС не е цирей в българския политически живот,а е петата колона на Турция в България. От къде идва името "петата колона"? През Втората световна война Хитлер имаше петата колона във Франция наречена "Кагуларите".
50
1
 
11
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 дни
Има три варианта за ДПС или да се разцепи или Пеевски да бъде изключен от ДПС. Третия вариант е Пеевски да отиде на гости на Алексей Петров.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Пеевски иска да покаже на шефчето си Кенет Мъртън, че се старае. От друга страна дъртата мафия ДПС и ГЕРБ очевидно не желаят редовно правителство по някакви причини. Явно има неприятни неща за приемане.
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Какво стана. Май Аталай командва в ДПС-то.
47
18
 
3
 
! Отговори
НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ преди 2 дни
ДОГАН И ПЕЕВСКИ СА ХОРА НА ЕРДОГАН И ТУРЦИЯ И ТЯ НЯМА ДА ГИ ИЗОСТАВИ...ХАХАХАААА....ЖАЛНА ВИ МАЙКА, АКО ПАК ЩЕ ГИ ЗАКАЧАТЕ, КАТО БКП/ ДС....ХАХАХАААА....РУСИЯ ВЕЧЕ БЕРЕ ДУША!
46
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Следващите дни Шиши отлита. Доган ще е оттърве от него!
45
2
 
6
 
! Отговори
случайно преди 2 дни
попаднах на тази двойка ,водещи на ON AIR- девойче ,не притежаващо красиво излъчване, вкарващо ,,ъъъ, ,многократно между думите и деткото ,който ломотеше неразбрано ,че не можа да се разбере какво казва.Но вероятно други няма тази телевизия и е допряла до тях.
44
7
 
14
 
! Отговори
магаревъд преди 2 дни
депесе няма да се разцепи. Там беше извършен вътрешнопартиен преврат. Меди доганов беше изместен от пеевски, който придоби контрола на инфраструктурата на депесе - най-вече контролирания вот на изселниците. Иначе депесе продължава да е същия циpей в българската политика, създаден от кагебе и управник на герб.
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
това е етническа партия,със структури не е като ПП и Величие,важното е и от Турция какво ще кажат..