Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция

Те процъфтяват заради високите цени и дефицита у нас
12 сеп 2024 09:31, Петър Бойчев
91
Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция
Снимка БГНЕС

Комисията за защита на потребителите започна проверка на всички онлайн магазини за продажба на лекарства от Турция. Тези сайтове не отговарят на законовите изисквания за търговия с лекарства, но поради високите цени у нас и хроничния дефицит у нас, хиляди българи купуват от тях. Такива продукти нямат ясен произход, не се знае как са съхранявани и често се употребяват без лекарско предписание, предава БНТ.

Търговията с лекарства от Турция кипи не само в интернет, а и по всеки панаир и десетки пазари в страната, като търговците обикалят с микробуси с написани на ръка надписи.

Комисията вече е забранила дейността на един сайт със съдействието на ГДБОП, но той е "възкръснал" с леко променвено име и отново продава турски лекарства. Зад сайта стои физическо лице. Глобите, които може да му наложи КЗП за множеството нарушения, надхвърлят 50 000 лева. Мъжът обаче е неоткриваем.

"И сме канили търговеца и сме опитвали на място да го посетим. Не е връчен актът по отношение на първия сайт, за който вие ни сезирахте", обясни пред телевизията Мария Филипова, председател на комисията. Агенцията за лекарствата пък, която следи за незаконна търговия с неразрешени медикаменти, не е отговорила на въпросите и не се знае направила ли е нещо по въпроса.

"Това, че е записана такава глоба в закона, въобще не означава, че тя е налагана. Аз поне нямам информация някога да е налагана точно тази санкция", обяснява магистър-фармацевтът Димитър Маринов, който е и председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Това е престъпление с лекарства, което носи огромна вреда на българското общество. И в резултат виждаме и огромните процеси по дерегистрация на лекарства от България", коментира и изпълнителният директор на асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова.

Незаконната търговия с лекарства у нас не е престъпление, а административно нарушение. Фармацевтите от години искат това да се промени. Александър Симидчиев - депутат от ПП-ДБ и председател на парламентарната здравна комисия, обаче смята, че това няма да реши проблема. Той иска, вместо това, затягане на контрола при куриерските услуги.

"Може да има ангажимент пред куриерската фирма да бъде декларирано, че въпросната пратка не съдържа определени опасни за живота и здравето неща. Ако някой реши да прати такива неща, ще предостави декларация с невярно съдържание на базата, на която цялата строгост на закона може да бъде прилагана", смята Симидчиев. Такова ограничение обаче лесно може да бъде заобиколено, а и голяма част от тази търговия тече не онлайн, а директно по пазарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Там е работата, че не става дума за антибиотици само. Става дума за ЖИВОТО СПАСЯВАЩИ лекарства също." - обърни се към идддиота който иска да пие антибиотици които сам е преценил, без да са му изписани от лекар. Не се обръщай към мен.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 21 Много умно изказване. Ти конкретно се познаваш по цитатите, плюсове ще получиш за моя цитат, а не за нелогичните ти ала- бала след моя цитат. Обоснови се, моля, как аз като пия антибиотик, на теб няма да ти действа антибиотика??? Посочи къде го прочете това, конкретно! Никой не те кара насила да пиеш антибиотик, щом не искаш- не пий. Не ти се бъркам, ама ти ми се бъркаш, като ми спираш достъпа до лекарства.
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Оооо, ударих се в левия тecтис, заболя ме, я веднага да пия един антибиотик! А после се чудят защо са резистентни към антибиотици и те и техните семейства и т.н.
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 21. Там е работата, че не става дума за антибиотици само. Става дума за ЖИВОТО СПАСЯВАЩИ лекарства също. Примерно, лекарят ти предписва еди кое си лекарство. Отиваш в аптеката и него го няма, но има аналог. Обаче електронната рецепта не ти разрешава да купиш аналога. Освен това, лекарят ти е предписал две опаковки, но в аптеката има само една. Ти нямаш право да я купиш, защото в рецептата ти пише две опаковки. Тоест, дори предписани от лекар, лекарствата са недостъпни с гаднате E рецепти.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 4 Това не е грижа за страната, не е грижа за хората. Това е грижа за фарма мафията. На всяка улица- аптека, на всеки ъгъл- аптека. Вече и зъболекарите станаха на всяка улица, ама само пломби правят, толкова могат, ама нали се роят и роят.
20
3
 
9
 
! Отговори
Али преди 1 седмица
Яко нелегален внос от Турция и тва е !
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Да махат електронните рецепти за антибиотици! Това е безумие. Който е против антибиотиците, да не пие антибиотици." - Проблемът е, че ТИ пиейки антибиотици без да са ти изписани от правоспособен лекар, се бъркаш в живота на останалите. Като искаш да си пиеш антибиотици и да си ги назначаваш сам без да си лекар, отивай някъде в пустинята в Африка и да не ни смъкваш общия имунитет. Заради тебе и хора като тебе спират да действат антибиотиците върху хора които наистина се нуждаят.
18
5
 
1
 
! Отговори
кореняк преди 1 седмица
Разтоварват автобуси по 50-100 джипсита из цели град , само и само да не се види на автогарата...трябва автобусите да са с ДЖИПИЕС и да има места за спиране с камери !
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Tия фармацевтите доят като за последно, ама като им дигнат някоя такса с 0,00015 ст. и откачат, почват да си късат престилките, почват да реват по всички форуми, сезират прокуратури, министерства, отказват се от НЗОК, (която точат брутално). Ама за надценка, която слагат от 1500 % нема проблем. Парите може да си ги занесете на оня Свят смешници! Като Фараони се погребете.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да махат електронните рецепти за антибиотици! Това е безумие. Който е против антибиотиците, да не пие антибиотици. Няма нужда да се бърка в живота на другите хора и да им налага забрани. Да видим дали и противовирусните ваксини за сезонен грип няма да ги направят с електронни рецепти! Поредното безумие.
15
6
 
2
 
! Отговори
кореняк преди 1 седмица
В Хасково 100 джипсита вчера свалиха два автобуса с препълнени чанти и сакове от турция.... до ОМВ-то.....
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ама електронните рецепти били копие на не знам си кво си по света... Чакай, първо никой не те кара насила да копираш. Второ, като преписваш от някой, преписвай правилно, защото на други места по света нещата работят. Стига с това биене по гърдите като в онзи роман на Алеко Константинов. Ама нашите деца били най-умни и най-големи програмисти във вселената, пък една електронна рецепта не могли да направят без проблеми. Пък други по света я направили още преди 25 години.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези лекарства се продават в Турция и др. страни. Пият ги и др. хора, на които нищо не им е станало. А в Бг тези лекарства са забранени. Но никой не забранява лекарствата в Бг, които са разредени, съставът им е с малко количество активно вещество и неефикасни. Вместо да изпие човек 1 таблетка, трябва да изпие 2 или 3, вместо да оздравее за 5 дена, ще оздравее след 10 дена, ако оздравее. Докога ще купуваме разредени лекарства?!
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 11, защото електронните рецепти е копие на американската система за продажба на лекарства, от която всички американци са пропищели. Мой колега беше в командировка там и заради болка в главата се оказа, че не може да си купи обезболяващо, дори аспирин. Беше принуден да обикаля, за да намери лекар, да му направи преглед и да му предпише (разреши) да си купи едно хапче. Сумата за едното хапче стигнала 800 долара! Ето това ни ашладисват и на нас в България.
11
1
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 седмица
Кога ще почваме да бесим Биг Фармата?
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Това е мафиотската ни държава, управлявана от чужди марионетки" - останалата част от коментара ти е ОК, с изключение на това. ;) Просто не знам защо търсиш вината някъде другаде, а не вътре сред самите българи. Малко е като "Кой ми сррраа в гaщите?". Българите са си виновни, трябва да се научат да носят отговорност.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 3 Това не е точно заради Европейския съюз, а заради мафията, която си има държава в България. Пречат човек да си купи лекарства, а когато успее да си ги купи, продават му ги на двойна и тройна цена. Защо не е така в Гърция, която също е в ЕU. Това е мафиотската ни държава, управлявана от чужди марионетки. Тя ни причинява проблемите с лекарствата. Постоянни кризи и недостиг, защото ако има криза имат право да купуват без търг. Затова и устройват кризи няколко пъти годишно.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А, добре, че ми отворихте очите, че отново имало такива сайтове!!! Окей, вярно трябва да има контрол над съхранението на лекарства, температура, влажност, светлина, т.н. но пък супер много лекарства от Турция просто вършат работа за разлика от тези в България.
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая държава наистина трябва да се ликвидира,вместо да гоним спекулантите кожодери на лекарства-фармацевтите за цените на които ни продават лекарствата,ние ще наказваме хората в неволя които са намерили и закупили същите тия лекарства по евтино в Турция,нямам думи!
6
0
 
18
 
! Отговори
Щетата преди 1 седмица
е за джоба на българската бяла групировка, не на обществото и отделните хора. След като в Турция и Гърция много медикаменти са дооста по-евтини от Бг., значи някой облажва от здравето и за сметка на българите!