Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция

Те процъфтяват заради високите цени и дефицита у нас
12 сеп 2024 09:31, Петър Бойчев
91
Проверяват всички сайтове за търговия с лекарства от Турция
Снимка БГНЕС

Комисията за защита на потребителите започна проверка на всички онлайн магазини за продажба на лекарства от Турция. Тези сайтове не отговарят на законовите изисквания за търговия с лекарства, но поради високите цени у нас и хроничния дефицит у нас, хиляди българи купуват от тях. Такива продукти нямат ясен произход, не се знае как са съхранявани и често се употребяват без лекарско предписание, предава БНТ.

Търговията с лекарства от Турция кипи не само в интернет, а и по всеки панаир и десетки пазари в страната, като търговците обикалят с микробуси с написани на ръка надписи.

Комисията вече е забранила дейността на един сайт със съдействието на ГДБОП, но той е "възкръснал" с леко променвено име и отново продава турски лекарства. Зад сайта стои физическо лице. Глобите, които може да му наложи КЗП за множеството нарушения, надхвърлят 50 000 лева. Мъжът обаче е неоткриваем.

"И сме канили търговеца и сме опитвали на място да го посетим. Не е връчен актът по отношение на първия сайт, за който вие ни сезирахте", обясни пред телевизията Мария Филипова, председател на комисията. Агенцията за лекарствата пък, която следи за незаконна търговия с неразрешени медикаменти, не е отговорила на въпросите и не се знае направила ли е нещо по въпроса.

"Това, че е записана такава глоба в закона, въобще не означава, че тя е налагана. Аз поне нямам информация някога да е налагана точно тази санкция", обяснява магистър-фармацевтът Димитър Маринов, който е и председател на Българския фармацевтичен съюз.

"Това е престъпление с лекарства, което носи огромна вреда на българското общество. И в резултат виждаме и огромните процеси по дерегистрация на лекарства от България", коментира и изпълнителният директор на асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова.

Незаконната търговия с лекарства у нас не е престъпление, а административно нарушение. Фармацевтите от години искат това да се промени. Александър Симидчиев - депутат от ПП-ДБ и председател на парламентарната здравна комисия, обаче смята, че това няма да реши проблема. Той иска, вместо това, затягане на контрола при куриерските услуги.

"Може да има ангажимент пред куриерската фирма да бъде декларирано, че въпросната пратка не съдържа определени опасни за живота и здравето неща. Ако някой реши да прати такива неща, ще предостави декларация с невярно съдържание на базата, на която цялата строгост на закона може да бъде прилагана", смята Симидчиев. Такова ограничение обаче лесно може да бъде заобиколено, а и голяма част от тази търговия тече не онлайн, а директно по пазарите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Според някои умници лекуването на бронхит или пневмония, сваляло обществения имунитет." - Да речем, че имаш бронхит. Хипотетично пред теб на масата седят два антибиотика. Единият е Амоксицилин, другият е Зитромакс. Кой от двата ще използваш и защо? ;) И в каква доза? ;)
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 42 защо си мислиш, че те докладвам? Много пъти си докладвана и трита, май... Другаде не се толерират обидните епитети, нали? Особено оттатък, откъдето идваш. Не се притеснявай, тук обидите не се трият. Можеш да обиждаш, колкото си искаш, щом ти самата не се притесняваш от агресивното си (каруцарско) поведение. Ти отдавна не спориш по същество, а даде воля на агресията, която носиш уж по добронамерени подбуди. Уж за всеобщото благо :)
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ясно е посочено в поста ми каква е разликата между вирус и бактерия." - Абе, дpиcльо, нищо не знаеш нито за вируси, нито за бактерии, пък си тръгнал претенции да имаш, че "ясно" посочваш разлики. Ти си човек който иска хората да пият антибиотици без да са им изписани от лекар и до преди минути сам питаше как така щели да навредят на околните, смяташе, че само на теб вредят.
42
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 40 Не смей да изопачаваш думите ми! Можеш да го правиш в бгмамата колкото си искаш. Мен не ме вълнува твоето инфлуенцърско мнение, което натрапваш. Ясно е посочено в поста ми каква е разликата между вирус и бактерия. Няма нужда да ми се правиш на много учена, изкривявайки думите ми и мислейки, че много се издигаш. И собствената си ограниченост не я приписвай на мен. Ясно?
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ти като много интелигентен, да ни обясниш на нас, не интелигентните, правиш ли разлика между вирус и бактерия?" - правя, да. А ти правиш ли?
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"До 35 Ама ти още на ниво 5-6 клас ли си? Посочи специализирана литература, професор, доцент, библиография..." - Ахахахаха, човекът на ниво под 5-6 клас ме пита дали съм на ниво 5-6 клас. Олигофрeнн, не схващаш ли, че дори и лично да се оплачеш на администратоpи на сайта, те хората най-вероятно НЯМА да ми изтрият коментара, защото просто хора като теб са опасни за общественото здраве.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 34 Ти като много интелигентен, да ни обясниш на нас, не интелигентните, правиш ли разлика между вирус и бактерия? Надявам се, че няма да цитираш учебника за 5-6 клас. Разбрах, че той ви е настолната книга на антиваксърите/ инфлуенцърите.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Според някои умници лекуването на бронхит или пневмония, сваляло обществения имунитет. Да оставим човека да си умре от пневмония, без антибиотик." - Първо, антибиотик се взима за бактериална инфекция, а не за вирусна както си мислиш ти (иначе нямаше да ми се напъваш да ми обясняваш от самото начало на коментара си как мутирали вирусите). Второ, няма да оставим човека да си умре, а ще го пратим на лекар. Иначе ако му даваш грешен антибиотик или грешна доза, заради хора като теб може да умре.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 35 Ама ти още на ниво 5-6 клас ли си? Посочи специализирана литература, професор, доцент, библиография...
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 36 Ало, цитиращият! Виждам, че обидните квалификации и сравнения са дежурна част от речника ти. За трети път те приканвам- посочи конкретния източник на твърденията си! Посочи авторът! Открояваш се във форума като конфронтиращо лице. Винаги твърденията ти са не подплатени. Давай с обидите! Явно това си можеш.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вирусите са различни всяка година. Те винаги мутират. С антибиотик или без, вирусът се видоизменя. Обаче усложненията от вирусната инфекция, са сходни- инфекция на някои органи. Най- вече дихателните пътища и белите дробове. Тук идва антибиотикът. Той лекува инфекцията на органи, не лекува вируса. За вирус- противовирусно, за инфекция- антибиотик. Според някои умници лекуването на бронхит или пневмония, сваляло обществения имунитет. Да оставим човека да си умре от пневмония, без антибиотик.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"И да те светна- антибиотичната резистентност касае само човек, който пие антибиотик, не касае околните хора." - и как така ще "ме светне" човек, който иска хората да пият антибиотик, който не им е назначен от лекар? Приятел, ти и кучето което спи на улицата не можеш да светнеш. Дори и то е по-умно от теб!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Помолих за конкретен източник на информация." - учебник по учебен предмет Човек и природа или Биология или както го водят в наше време... за 5 и 6 клас. Основни понятия. Още искаш ли?
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Другият проблем е, че ти както видяхме всички не си много интeлигентен човек и най-вероятно антибиотиците ги ядеш като бонбонки. Следователно, като не си лекар и не знаеш как да си дозираш антибиотика според твоя конктетен проблем и според текущите бактерии характерни за проблема, за сезона и за годината, то неправилната доза може да не унищожи бактериите напълно, което да им позволи да се адаптират и да заразят и околни хора. И антибиотик да не действа на околните, щото бактерията е адаптирана.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 31 Аргументативната ти немощ води до избълването на куп обидни квалификации. Помолих за конкретен източник на информация. Автор, публикация и пр., че аз като пия антибиотик, свалям обществения имунитет и на теб антибиотиците няма да ти действат. И да те светна- антибиотичната резистентност касае само човек, който пие антибиотик, не касае околните хора. Пия антибиотика, след месец същият антибиотик няма да ми подейства, ако се наложи прием. Сега пак ме цитирай!
30
1
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 1 седмица
Над 50 години, лекарства в дома ми са купувани само и единствено от Румъния. Говоря още за 80-те на миналия век.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Обоснови се, моля, как аз като пия антибиотик, на теб няма да ти действа антибиотика???" - Ти на колко години си и в кое село си учил? В коя махала даже, щото в много села са си напълно наред. Много проcто, нарича се антибиотична резистентност, която води до това да намалее влиянието на антибиотика или да спре съвсем. Бактериите се променят и адаптират. Или върху тях има селективен натиск. Адаптирани бактерии започват да лазят по други хора, не само по теб. И не могат да ги убият с антибиотик.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Турските лекарства объркват паричните потоци на фарма мафията. Като не купуват от Турция, хората ще си купуват лекарства от Румъния, Сърбия, Гърция. Алчните фарма мaфиoти да си знаят, че комунизмът си отиде, границите са отворени.
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Моля, някой разумен да ми обясни- аз като пия антибиотик, как смъквам общия имунитет на населението! Като пия антибиотик, как съседът или съседката, или колегата ще стане резистентен към антибиотиците, след като съседът, съседката, колегата не са пили антибиотик? Че ми писан от антиваксъри, инфлуенцъри и пр. "-ъри" накрая.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Електронните рецепти могат да убиват хора. Ето как - предписано ти е някое лекарство. Но загубваш един блистер. Не можеш да си го купиш, трябва да идеш на лекар и да ти го изпише отново, но не може да купиш блистера, а трябва да купиш цяла опаковка. Докато намериш лекаря, докато ти го изпише и успееш да го купиш с тъпааата електронна рецепта, минават няколко дни или повече ако си от някое по-малко селище. Така ако изобщо и когато стигнеш до лекарството, може вече да си умрял.