Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли

На първо четене парламентът разреши използването им
17 сеп 2024 11:28, Петър Бойчев
61
Фармацевти срещу вендинг машините: Лекарствата не са вафли
Снимка Пиксабей

Фармацевти обявиха стачна готовност заради приетия на първо четене в парламента законопроект, свързан с продажбата на лекарства чрез вендинг автомати, предаде БНТ.

Според представителите на фармацевтичния и аптечния сектор това ще влоши достъпа на пациентите до лекарствени продукти и е възможно неконтролирано разпространение на медикаменти без необходимата консултация.

Законопроектът предвижда хората да имат денонощен достъп до лекарства без рецепта. Фармацевтите са недоволни и от факта, че законопроектът е внесен без да се иска тяхното мнение.

"Прочетох мотивите и така и не можах да разбера кои лекарства ще бъдат с улеснен достъп и за кои хора. Говори се за труднодостъпни честа, но и в момента методиката на НЗОК осигурява възможност и финансиране на фармацевти, които отварят аптеки в такива населени места, включително много сериозно финансиране за денонощни аптеки", каза Любима Бургазлиева, председател на регионалната колегия на Български фармацевтичен съюз-Бургас.

В момента изискването е машините да са разположени на територията на аптека, тъй като това дава възможност за контрол, презареждане с лекарства, както и възможност пациентът да получи консултация.

Не сме съгласни с идеята за безразборно поставяне на автомати, защото лекарствата не са вафли. Лекарствата са специалната стока, за която се изисква консултация със специалист.

Според фармацевтичния съюз издаването на разрешение за аптеки трябва да се извършва на демографски принцип. Разрешение за аптеки трябва да получават само дружествата, които могат да осигурят всички елементи от фармацевтичната грижа

Реалността за хората от малките населени места обаче е друга. Кметът на кюстендилското село Коняво Марияна Александрова обясни, че допреди 10 години са имали аптека. Помещението още стои, но вече няма фармацевт, който да работи в него.

Хората от Коняво и околните села трябва да ходят чак до Кюстендил, където е най-близката аптека.

"Нашето село е централно, около нас има много села, които минават за София, има и много магазини, където също се пазарува и това е в облекчение за хората, ако имаме аптека. Много е затруднено положението, защото имаме хора над 70 години - няма кой да ги снабдява. От разговора, който чух с фармацевта, разбрах, че трябва да имаме над 3000 души. Трябва да се измисли най-добрият начин, ние на село не сме хвърлени някъде. Другите села около нас са още по-далеч от Кюстендил".

Кметът обясни, че в селото има готови сгради, които да се приспособят като аптеки и няма да е нужно да се плаща наем. Въпросът е да се намери фармацевт, дори и за четири часа дневно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от Общество
Двойният убиец от "Соло" иска Върховният съд пак да отвори делото му
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
6
 
! Отговори
Много от преди 1 ден
лекарствата са без лекарско предписание!След като под път и над път има банкомати,кафеавтомати и други такива вендинг машини,защо да няма и за лекарства?!Аз съм работещ и пътуващ човек,и както за мен,така и за други такива,като мен,това е голямо удобство и улеснение!Най-вероятно пак става на въпрос за пари,защото собствениците на аптеки не искат част от печалбата да отива в собствениците на вендинг автоматите,както е и с кафето,да сте виждали до входа на някоя кафе-сладкарница да има кафеавтомат
60
5
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 1 ден
Боже каква злоба се е изляла срещу фармацевтите...... Една от най-хуманните професии... Колко хора идват в аптеката за консулт и са доволни, поне при нас.... Не съм фармацевт, но нали чувам и виждам какво става в аптеката. И не фармацевтите са виновни за високите цени на лекарствата, а това, че сме в ЕС. Там се определят цените на лекарствата и има критерии колко ниски могат да бъдат... Всички сравнявате с държави, извън ЕС - като Турция..... Но злобата е голяма тук във форума.. Как живеете така
59
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Крайно време е в малките населени места отново да се разреши пом.фармацевти да откриват аптеки! Навремето лобито на магистър фармацевтите забрани това. Няма разлика, и едните и другите могат да четат имената на лекарствата!
58
3
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 1 ден
Крайно време е българите да се организираме и да поставим аптечната мафия на мястото им. Лекарствата в България са едни от най-скъпите в ЕС. Какво стана с общата електронна рецепта ? Скоро изпълних рецептите моята с 8 лекарства и на жена ми с 6 лекарства. Времето за изпълнение от фармацевта бе 20 минути, за които аптеката получава за обработката им 14х4 лв.=56 лв. отделно от надценките им. Затова Кина и Пина, *** и Пульо, станаха аптекари-магазинери! Вече ги няма предишните аптекари !
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В UK лекарства без рецепта се продават в магазините за хранителни стоки - говорим за аспирин, панадол и подобните на тях. Никой не те пита за какво ти е и баш това ли ти трябва. Както и консумативи за превръзка на рани - спирт, йод, и т.н. Виндинг машините за подобни лекарства ще бъдат някакво решение там където няма възможност аптеката да е денонощна, а през работно време биха облекчили персонала, който няма да се занимава с продажба на въпросните лекарства
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ей го на алексито на него консултация не му трябва. Цял ден виси по форумите и знае всичко особено за войната в украйна. Съмнява ме че е украинец толкоз умен.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Голяма завист и злоба в днешния ден към лекари учители инженери и фармацевти и към всички стойностни хора. Аз съм бараба плочкаджия. Не завиждам на клиенти. Особено на депутатите. Те са най платежни след ай ти сектора и пиара.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изкуственият интелект тррака и лайкове , освен че пилотира и самолети за жалост.
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Днешните аптеки са като бакалници. Пресягаш се и подааваш лекарството на клиента. Няма теглене на прахчета, приготвяне на субстанции, падтили и др. Магистър фармацевтите са най-търсени, за да се откриват аптеки от тяхно име. Я да кажат получават ли още бонус лекарства от складовете при определена сума от направен оборот към тях.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изкуственият интелект ще премахне и ай ти специалистите и то много скоро. Ще живеят от базов доход и те горките.
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изкуственият интелект първо ще премахне трроловете по медиите , защото опорките може да се пускат по лентата без трролове и без баркодове дори , драги ми ззнайко.
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Сутринта и вчера в първия учебен ден прочетох много мнения изпълнени със завист срещу учителите , а сега тук чета и има такива мнения срещу фармацевтите. Българина не може да не завижда. И винаги е на страната на управляващите и на властимащите. Затова сме на тоя хал.
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изкуственият интелект не стачкува, не мрънка, не се корумпира. На Запад вече работи. Ще се купи и ще се внедри в България. Консултацията може да бъде от един фармацевт по видеовръзка, за по-необразованите клиенти. На тях фармацевтът да им чете листовката от интернет по видеовръзката. Баркодовете на рецеприте ще активират машината с лекарствата, ще пристигат по транспортна лента, ще се плаща с карта.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
След като депутатското решение е правилно защо е. нужно толкова много трролове да са на линия да го защитават.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изкуственият интелект може да замести и трроловете по медиите вместо НПО и посолството да им плащат грешни пари за завистливи драсканици.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изкуственият интелект може да замести продавач-консултантите фармацевти.
45
3
 
9
 
! Отговори
Мен преди 1 ден
Аз съм виждала в чужбина вендинг аптеки много са удобни ! Нормално е като е Ново да сме скептично настроени ,но наистина е удобно !Виждала съм в чужбина и по хранителните магазини продават витамини ,обезболяващи , за бебета продукти говоря на никнене на зъби и т.н Не знам защо само в Аптеките трябва да се бутаме? Аз съм ЗА ! Това е такова облекчение за малките населени места !
44
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Вединга ще проверява ли срока на годност. Вединга няма ли да има надценка. Ами ще има и то много по голяма. Вединга ще продава ли по здравна каса. Може но не вярвам. Искате окончателно да премахнете здравната грижа. Аптеките работеха по време на Ковида когато лекарите лекуваха по телефона точно фармацевтите спасиха много хора но хората са неблагодарни.
43
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Фармацевтите - най-алчното племе, Цепят стотинката на две. Постоянно реват, че нямат пари. Фалирали аптеки няма, но затова пък редовно се откриват нови.
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Фармацевт е бил например нострадамус. На времето фармацевтите са били лекари. Те да лекували хората. Дълбоката държава и либералната демокрация разбиват всичко ценно !

Спонсорирани публикации