Европейците пестят от храна, за да си плащат жилищата

22 на сто от българите прибягват до заеми, за да покрият жилищните разходи
26 окт 2024 11:00, Стела Стоянова
174
Европейците пестят от храна, за да си плащат жилищата
Снимка БГНЕС, архив

22% от българите са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. В същото време 82% от българите заявяват, че са доволни от ситуацията със своето жилище като цяло, което ни нарежда на трето място по удовлетвореност в Европа.

Според ново проучване голям брой европейци нямат друг начин да покрият нарастващите си разходи за жилище, освен като намалят храната.

Докладът „New Housing Trend Report 2024“, изготвен от агенцията за недвижими имоти RE/MAX Europe, показва, че повече от един на всеки десет европейци е трябвало да намали храната и основните си ежедневни продукти, за да плати жилището си през последната година, съобщава „Евронюз“.

Потребителското проучване, проведено сред хиляди участници, установи, че през последните 12 месеца разходите за жилище в Европа са нараснали средно с 54%. Повече от една трета от европейците (37 %) заявяват, че макар да се справят и да могат да си позволят разходите за жилище, парите остават недостатъчни. Почти една пета (19 %) заявяват, че се борят да свържат двата края.

Средно европейските домакинства изразходват 38% от доходите си за покриване на плащанията за наем или ипотека и сметките за комунални услуги, като най-високият процент е измерен в Словения (43%) и Португалия (42%). Живеещите в Швейцария обаче съобщават за по-ниска тежест (30%).

За да могат да покриват нарастващите разходи за жилище, 80 % от хората, участвали в проучването, са заявили, че са започнали да съкращават разходите си.

Около 41 % от анкетираните са решили да спестят от социални дейности, а 40 % са намалили разходите си за почивки и луксозни стоки.

Около 16 % от участвалите в проучването декларират, че са намалили разходите си за храна, като най-висок е делът им в Австрия и Финландия - 26 %.

Същевременно 15 % от европейците съобщават, че са били принудени да прибягнат до някаква форма на заем, за да покрият разходите си за жилище. Тази тенденция е най-силно изразена в Турция (32%), България (22%) и Румъния (20%).

Около една трета от ползващите заеми са избрали да финансират жилищните си разходи с кредитни карти, а малко по-малко - 27%, са се обърнали към роднини и приятели, за да получат необходимите средства. Една четвърт от анкетираните са използвали овърдрафт, а малко по-малко (23%) са избрали да поискат необезпечени банкови кредити за покриване на жилищните разходи.

В условията на несигурно бъдеще почти половината (48 %) от анкетираните в Европа заявяват, че очакват по-нататъшно увеличение на разходите за жилище през следващите 12 месеца.

В отговор на мрачните перспективи значителна част от европейците обмислят драстични промени; по-достъпен живот би бил достатъчен за 32 % от хората да се преместят в по-малък град или населено място, а 24 % са готови да се преместят в чужбина по същата причина. Около 21 % от тях обаче изобщо не са готови да се преместят.

Устойчивостта продължава да бъде с нисък приоритет в домакинствата

18% от анкетираните в Европа са заявили, че трудно плащат сметките си за енергия, като този дял е особено висок в Гърция, където 36% от жителите изпитват сериозни затруднения да управляват разходите си за енергия.

Поради вече високите разходи екологичните подобрения в дома са останали на заден план в много домакинства, чийто приоритет остава плащането на текущите сметки, а не дългосрочната устойчивост.

Все още повече от една четвърт от анкетираните (27 %) обмислят да инсталират слънчеви панели, а малко по-малко (25 %) биха монтирали двоен стъклопакет. Мерките за улавяне на дъждовна вода и термопомпите са по-малко приоритетни, като само една пета от хората заявяват, че биха обмислили инсталирането им.

Почти половината от анкетираните заявяват, че увеличената държавна подкрепа или субсидии биха ги мотивирали да инсталират енергийно ефективни мерки.

Къде в Европа хората са доволни от разходите си за жилище?

Въпреки опасенията относно разходите за жилище, в много части на Европа степента на удовлетвореност от жилището остава висока.

Най-доволни от жилищното си положение са жителите на Нидерландия и Румъния, където 84% от анкетираните са заявили, че са доволни. В тези страни се наблюдава сравнително висок процент на собственост на жилища и добро качество на предлаганите жилища, което може да обясни резултата.

Средно 76% от европейците са доволни от жилището си. На другия край на скалата са хората в Малта, Чешката република, Словения, Унгария, Турция, Гърция и Ирландия.

Неудовлетвореността е породена от различни проблеми, например нуждата от повече пространство е основен проблем, особено в Полша, където 58% от жителите посочват това като причина за недоволство от условията на живот, докато средният процент за Европа е 37%.

Цената е друг основен проблем - една трета (33 %) от недоволните респонденти твърдят, че имотът им е твърде скъп. Този показател достига 53% в Малта, 48% в Ирландия и 48% във Финландия.

Освен това почти половината от неудовлетворените жители в Португалия съобщават за проблеми с влагата или мухъла, а една пета посочват като основен проблем проблемите с хигиената и вредителите в Нидерландия. І БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от Русия
Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
А как таван ве копейки, директно национализация, нали така ви учеше наверемето бай ви Тошката партизаниа?
168
0
 
1
 
! Отговори
Таван на цените преди 16 минути
На имотите
167
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Да, особено колхозниците. С 570 долара средна заплата са много богати. За това и един куп копейки отидоха в голташка пРосия сигурно
166
1
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 24 минути
РУСНАЦИТЕ СА ПО-БОГАТИ ОТ ЕВРОГ ЕЙЦИТЕ!
165
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Боли ме фара за еурогейците.
164
2
 
2
 
! Отговори
Копейкин преди 44 минути
Вярно е . Бях там седем години. Не могат да си плащат тока и стят на тъмно. Даже си карат колите без фарове за да пестят. Ровят по кофите по същата причина. Е дават на всеки по 600 - 700 евра помощи но с тях не можеш да изкараш и една вечер в казиното. Лъъъъъъжци
163
1
 
1
 
! Отговори
Таван на цените преди 57 минути
На Имотите
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Във Франция са започнали да изпращат писма на украинци да напуснат жилищата, плащани от държавата. Това за тези, които "не са положили дистатъчно усилия да си намерат работа'. Писмата са от септември, а изселването трябва да е ди края но октимвре, Засега това не е навсякъде в страната, става постепенно по решение на правителсвото.
161
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ама и жилища ли имат???
160
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Слава Соросе, слава Украине!
159
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Европеецът се лишава, докато цяла Турция научи руски и с кеф и перце прибира парите на "бедните" колхозници... Евроатлантическите ценности си имат и странични ефекти.
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А българите смятат, че всичко трябва да им се дава ей така :)
157
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Освен плащането на годишен данък други разходи за жилище нямам.
156
2
 
9
 
! Отговори
Чаталджагейт преди 1 час
Те европейците са будали...Я вижте ний- мазния Лорер и Асан Васильов Кокорята с един удар и палат на Чаталджа и ПРОФИТ 1 милион лева от винетната кралица....хи хи ..кой кат нас::))
155
2
 
5
 
! Отговори
Статия преди 1 час
За "Тодор живковци" кауни
154
4
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
Чакам добри новини и от Курск - 2000 груз 200 натовци на Киевския режим.
153
2
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 час
До 152 "БЪЛГАРИЯ е в НАТО и не иска войни!!!" - пита те ТЕБ някой, какво искаш, про'с'так неграмотен! Питали ли са те дали подкрепяш ислямска държава и дали да се даде закрила на ислямския терорист Ахмет Чатаев, взривил 150 човека? Дано ти и фамилията ти сте сред първите мобилизирани за груз 200!
152
8
 
4
 
! Отговори
До христо христов преди 1 час
Кажи го на костя...той се опитваше да разпостранява такива лъжи. БЪЛГАРИЯ е в НАТО и не иска войни!!!
151
9
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 часа
Искам след изборите и у нас да има мобилизация на натовски груз 200 за Украйна!
150
5
 
8
 
! Отговори
А аз Сега Гледах преди 2 часа
НаПълвно Случайно - просто Ютуб Алгоритъмът ми го предложи - как Руснаци Оперираха Гепард като Използваха Мобилен ЕхоГраф на Китайската Компания MindRay - запагам, че в ЕС - щяха да Убият Животното, щото нито имат Ветеринарите-Хирурзи, нито Завода и Технологиите да произведат такъв ЕхоГраф и Останалата Техника, че буквално на Полето да Извършваш Сложна Операция!! ЕС си е Нещо ката Африка - 10ти Свят вече и като поне 1000 години НаЗад - от Изтока - Китай, Русия, Иран...