Гръцки църкви прали пари в... нощни клубове

Схемата е на поне 8 години
25 окт 2024 13:26, Нели Христова
11
Гръцки църкви прали пари в... нощни клубове
Снимка: БГНЕС

Двама високопоставени служители на католическата църква в Гърция са разследвани от властите в Атина за предполагаемо присвояване на 3 милиона евро от църквата за инвестиране в нощни клубове.

Разследване на гръцкия орган за борба с прането на пари, което разкри, че парите на Католическата църква са били използвани за финансиране на гръцкия нощен живот, вече замрази банковите сметки и активите на петима собственици на нощни клубове в южния регион Пелопонес.

Според родната преса случаят е отпреди осем години, когато е осъществена първата необичайна транзакция към едно от петте частни лица, маскирана като обикновена инвестиция.

Последният предполагаем незаконен трансфер на 50 000 евро се е случил само преди няколко дни.

Случаят, започнал като ревизия на случаен принцип, е изпратен в Главната прокуратура за допълнително криминално разследване. След това се очаква прокуратурата да разпита седмината за предполагаеми злоупотреби и пране на пари и да започне производство за престъпление.

В отговор на обвиненията католическата църква в Гърция заяви в изявление в четвъртък, че не е знаела за действията на двамата свещеници.

"След днешните съобщения в пресата за присвояване и пране на пари, ние заявяваме, че нямаме официална информация по въпроса. Следователно очакваме актуална информация от съответните органи, за да можем да вземем официална позиция по въпроса", се казва в съобщението, цитирано от Euronews.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от Русия
ЕК: Русия не получи търсената подкрепа от БРИКС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Попе попеее, дядо попеееее.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
АМИН ...
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Така сте го написали сякаш става дума за православни църкви, каквито доминират в Гърция, както и у нас. Снимката също е от православен храм, а в статията какво излиза?? Че става дума за католици! А католик = катоГъ3!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Какви богоугодни люде.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Колко евроатлантическо
3
3
 
2
 
! Отговори
VladTepes преди 2 часа
Бог дава благодат и свещениците имат пълно право да я употребяват според нуждите си.
2
2
 
12
 
! Отговори
Нямат равни онези преди 2 часа
Тези там наистина не си знаят парите. Страшна мафия са. Имат толкова имоти и цели полуострови. Не може да им кажеш нищо. Ако искат и в публични домове ще си ги перат. Блажени да са вярващите да плащат за щяло и нещяло.
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Николай е трафикант на наркотици, не знаете нали? Пловдивската полиция е по-голям дилър от бургаската. Един ден такъв бой ще ядат всички полицаи, които са работили трафиканти за борисов, че само един зъб ще им остане, да запомнят колко тежка държава е България, която са изнасилвали като ***