Шефът на НАСА иска разследване на информации за разговори на Мъск с Путин

Ако е вярно, това би било тревожно, смята той
26 окт 2024 09:30, Стела Стоянова
108
Шефът на НАСА иска разследване на информации за разговори на Мъск с Путин
Снимка БГНЕС

Ръководителят на НАСА заяви, че съобщението за редовните контакти на милиардера и тръмпист Илон Мъск с руския президент Владимир Путин, трябва да бъде разследвано - и ако се окаже вярно, "би бил обезпокоително" за множество американски агенции. Това предаде изданието „Политико“.

„Не знам дали тази история е вярна. Мисля, че трябва да се разследва“, каза администраторът на НАСА Бил Нелсън, който преди това е бил сенатор от Демократическата партия във Флорида. Той сподели това на срещата на върха на световната икономика на Semafor. „Ако историята е вярна, че е имало множество разговори между Илон Мъск и президента на Русия, тогава мисля, че това би било тревожно, особено за НАСА, за Министерството на отбраната, за някои от разузнавателните агенции“.

Нелсън имаше предвид съобщението на „Уол стрийт джърнъл“ от четвъртък, че Илон Мъск - най-богатият човек в света и един от най-известните и богати поддръжници на Тръмп - е бил в редовен контакт с руския президент от 2022 г.

Путинският говорител Дмитрий Песков отрече информацията, като каза, че Мъск и Кремъл са имали само един телефонен разговор. Мъск не отговори веднага на искане за коментар.

Компанията на Мъск, SpaceX, има множество договори с НАСА. В петък сутринта екипаж от астронавти на НАСА се върна на Земята от Международната космическа станция, използвайки капсулата Dragon на компанията. Нелсън каза, че отношенията на агенцията със SpaceX „са основно“ чрез нейния президент и главен оперативен директор, Гуин Шотуел и компанията е била „феноменално успешна“.

Високопоставеният член на комисията по външни работи на Камарата на представителите Грегъри Мийкс, който е демократ от Ню Йорк, нападна Мъск след обвиненията, които според него „повдигат много сериозни въпроси“. „Вече знаем това: Илон Мъск и неговите предпочитани кандидати Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс не разбират и не се интересуват от националната сигурност на САЩ, а само от собствените си лични интереси“, каза Мийкс в изявление. „Така че те са лесни инструменти за използване от Владимир Путин – независимо дали за разпространение на дезинформация от Кремъл или за налагане на „мир“, който би принудил Украйна да се предаде.“ В изявление говорителката на кампанията на Тръмп Каролин Лийвит защити Мъск като „лидер в индустрията, който се среща веднъж в поколение“ и подчерта, че Тръмп „ще възстанови своя мир чрез силна външна политика за възпиране на агресията на Русия и прекратяване на войната в Украйна”.

По-рано Тръмп каза, че ако бъде преизбран, ще назначи Мъск да ръководи комисия по ефективност, която може драматично да промени федералното правителство.

Мъск предложи своите сателити „Старлинк“ на Украйна в началото на войната, но оттогава спря да ги финансира и ограничи използването им от украинската армия. По-рано тази година докладите на украинското военно разузнаване установиха, че „Старлинк“ се използват от руската армия.

Мъск е налял близо 120 милиона долара в кампанията на Тръмп и бързо се превърна в един от най-големите поддръжници на бившия президент, появявайки се на сцената с него на митинг в Бътлър, щата Пенсилвания. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: НАСАПутинМъск
Още от Русия
Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 7 минути
Мъск се оказа комунист,който иска да властва Света!Само че мечтите му,ще идат в кошчето за отпадъци,тъй като е на губещата страна и скоро ще стане просяк...
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
До 86Да бе Америка е страната на свободата, просто не може всеки да говори с всеки//Напротив може, но Мъск да не го крие и да се представя за подръжник на Украйна.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
И кво голема работа, Путягин го е питал колко ще му вземе да го извози до Марс. там никой нема да го търси.
87
1
 
0
 
! Отговори
Обзалагам се преди 23 минути
че тази драсканица с този наратив и епитети е измътена от бесарабския фронт.Няма иначе как да се обясни махленскияезик.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
Да бе Америка е страната на свободата, просто не може всеки да говори с всеки
85
2
 
1
 
! Отговори
Абе по преди 28 минути
Ква причина "русофилите" у нас са за Тръмп, другите за Хамала? Тръмп вече беше президент, нищо страшно не стана, освен че нямаше войни. Байдън/Камала започнаха 2 - в Европа и в Газа . Всеки нормален човек би трябвало да е за Тръмп. Другото е бошлаф
84
1
 
4
 
! Отговори
Щото преди 34 минути
Подържа Тръмп.. Бандата на левите либерали е . безскрупулна явно има от кво да се притесняват
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Гледах видео на преподавател в техен университет. Казва, че някои момчета смятат, че жена не може да бъде президент, че са против Харис. Тия момчета според него, трябва да бъдат обесени. До там я докараха, за призиви за убийства ако не се гласува за Харис.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Охоо, гледам Дончо е бил при Джо Роган.. 7 милиона гледания за 12 часа.. очертава се пореден безсънен уикенд за козяяяяшките труженички хахахаха
81
5
 
2
 
! Отговори
опа преди 35 минути
Да го съдят. Да е мислил, преди да говори с врагове на държавата си. Човек с допуск до класифицирана информация не трябва да го прави.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Това демократите вече се чудят какво да измислят за да нападнат Дончо.
79
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
А краварски президент разговаря няколко пъти със зеля къси напушеняк, кви действия са предприети по случая. Даже му отмъкнаха 100тина милиарда, питам кво е предприето по случая.
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 54 минути
А краварски президент разговаря няколко пъти със зеля къси напушеняк, кви действия са предприети по случая.
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Като няма за какво вече да атакуват Тръмп директно, ще намерят за какво да разследват поддръжниците му. Но и това няма няма да им помогне. А защо не разследват Джо за връзките му с Китай и Украйна? Или Камала за безобразията, които е вършила като прокурор?
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Отчаянието на Запада. Това е индикация, че и за сламка се лови. Под лупа следят всеки, който не е съгласен и даже частично несъгласен с общоприетите правила и ценности го заковават като грешник. И кво, ако Мъск си е говорил с Путин, което едва ли е стигнало до великите евроатлантици. Измисли компромат и разпространявай-това е девиза.
75
2
 
3
 
! Отговори
72ри преди 1 час
Ти само Украйна ли успя да съгледаш в тоя свят бре ***?КОлко държави се унищожиха до украйна и колко още в момента?И да питам Путил ли ги унищожава или има и други участници в няколко геноцида, които промитите мозъци не забелязват?
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Taka egнo вpeмe ф'aтмaka в kaзapмaтa kaтo uckaшe ga нaбegu няkoro зa вuнoвeн, cтpou бaтapeятa, uзkapa ro npeg cтpoя u вukнe: "Buжтe ro тoя, вugяx ro ga roвopu c kaшuk!"
73
3
 
3
 
! Отговори
да преди 1 час
и аз се кефя на унищожаването на украйна, защото е измислена държава, пълна с фашизирани търтеи и западно оръжие...а руснаците са наши братя и двойни освободители!
72
2
 
6
 
! Отговори
И колко да е преди 1 час
тревожно. То все някой трябва да говори с Путин.Само с шамари не става..очевидно.
71
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Този Бил ще е гост при *** по БиТивиту в Неделя. Явно ще ни призове от екраните за кого да гласуваме...