ЕК препоръчва забрана на пушенето и по спирки и басейни

Целта е до 2040 година пушачите да са под 5 на сто
18 сеп 2024 20:20, Стела Стоянова
42
ЕК препоръчва забрана на пушенето и по спирки и басейни
Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия препоръча забраните срещу пушенето в ЕС да обхванат и откритите обществени пространства, като опит за защита от т.нар. „пасивно пушене“.

Затова ЕК предлага забраните да обхванат места за отдих на открито, където има вероятност да се събират деца, като и детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни, външни площи на здравни и учебни заведения, обществени сгради, заведения за услуги, спирки и гари, дори тераси на заведения. Препоръчва се също ограниченията да предвидят и новите изделия като електронните цигари, независимо дали съдържат никотин или не, както и системите за нагряване на тютюн.

Комисията ще предостави 96 млн. евро за подобряване на контрола върху тютюна и никотина, както и за предотвратяване на пристрастяването към тези вещества. И отбелязва, че политиката за здравеопазването се определя от всяка от държавите в ЕС, „като се вземат предвид националните обстоятелства и нужди“. Тоест препоръките не са правно обвързващи, тъй като страните от ЕС имат право сами да решават този въпрос, пише skener.news.

ЕС се стреми до 2040 г. да постигне „поколение без тютюн“, така че пушачите да бъдат под 5% от населението. Тютюнопушенето е водещата причина за рак, като над една четвърт от смъртните случаи от тази болест в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на него. Комисията твърди още, че през годините на прилагане на сегашната забрана за тютюнопушене на закрито се наблюдавал спад в раковите заболявания заради намаляване на експозицията на цигарен дим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ЕКпушене
Още от Русия
Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ЕС скоро няма да го има
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Диктатура на брюкселиата".
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Свещен дълг на всеки нормален гражданин на континента е да работи неуморно, всеки ден, всеки час, с всички възможни средства, за разпада и пълното унищожение на тази мрачна, назадничава мафиотска структура, наречена ЕС!
9
2
 
9
 
! Отговори
F T EU преди 1 ден
Ще ме накарат да пропуша, просто е така - ДА ГИ ДРАЗНЯ!
8
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И по балкони. Комшията пуши пури и ме трови, а нищо не мога да му кажа.
7
1
 
5
 
! Отговори
ЕС е Антиутопия преди 1 ден
Полицията е ЕС работи за РОМИ против и гражданите, това явление е в целият ЕС!
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тоталитаризмът никога не е за добро. Държавата не ни е майка, нито мащеха. ЕС не ни е господар. Държавата служи на гражданите на държавата. Стига вече безумни, ненужни, абсурдни, извратени правила и закони. Утре ще почнат да ни броят калориите и колко крачки правим на ден. Айде няма нужда!!
5
13
 
3
 
! Отговори
Истина преди 1 ден
Пасивното пушене е гадно, когато от долните етажи целия дим влиза в спалните на горните етажи, не може да си отвориш прозорците, това дали има малки деца, хора с алергии, или че имаш право на чист въздух , това пушачите не ги интересува, независимо часа от денонощието те не се интересуват, само те имат права, потърпевшите нямат
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Аз не си спомням комунистите някога да са си поставяли подобни цели, нито пък да са планирали толкова надалеч - 3 петилетки. Тогава лекарите какво ще лекуват? Само Ковид ли?
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"външни площи на здравни и учебни заведения"...............Ахахах онзи ден пуших с половината болничен персонал в двора на болницата докато чаках личния лекар, и тази забрана отсега мога да кажа, че няма да се спазва никъде.
2
3
 
11
 
! Отговори
ЕС е Антиутопия преди 1 ден
ЕС е полицейска Диктатура и тежка бюрокрация от баби - ЕС не става за живот!Цигарите не пречат на никого, ЕК наемат логика в главите!
1
4
 
11
 
! Отговори
Фитока преди 1 ден
Тези ще ме принудят да емигрирам на полюса.