Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики

Мартин Търпанов: Има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката
14 сеп 2024 19:57, Анисия Иванова
150
Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики
Снимка: Bulgaria ON AIR

Икономиката на Европа е в много лоша кондиция. Това каза ръководителят на отдел "Дългови инструменти" в Delta Stock Мартин Търпанов в студиото на предаването Money.bg. Специалистът цитира последни данни на Евростат, според които в Европейската централна банка има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката.

"Ръстът там е анемичен... Европа е в много неблагоприятна ситуация - тя е с много щедри социални политики, много неконкурентоспособна, много ниска продуктивност", допълни Търпанов. И очерта друг сериозен проблем - задлъжнялостта на Европа.

"Какво предлага г-н Марио Драги (бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка) - харчене. Ние пак се опитваме да гасим пожарите с бензин. Никой не иска да говори за слона в стаята", подчерта още специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Европа трябва да затяга коланите. Средата е много неблагоприятна, посочи дилърът на дългови финансови инструменти: "Имаме Китай, който е също в доста незавидна икономическа ситуация. Щатите, независимо че икономиката им крета, е по-добре от европейската".

Търпанов обърна внимание и на Федералния резерв на САЩ, където мненията са разделени - едни очакват намаление на лихвите с 25 байсинг точки, а други - с 50.

"Това очакване е свързано с по-слабите данни за пазара на труда, които излязоха в последните два месеца. Моето лично мнение е, че по-скоро ще видим 25 байсинг точки", поясни експертът.

И подчерта, че в САЩ безработицата все още е доста ниска, икономиката стои сравнително стабилно, а пазарът на труда продължава да произвежда работни места въпреки по-ниския темп.   

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Фауве - над 100 хиляди могат да останат на улицата!
62
2
 
14
 
! Отговори
Краварски к0птор преди 4 дни
Без руските ресурси геiропа е обречена
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В един понеделник следобед в средата на август работници с каменни лица в завода за електрически автомобили на Фауве в Цвикау се промъкнаха между рамките и платформите на колите. Заводът отменяше нощните смени, уволнявайки стотици временни работници (временните нямат социална защита за разлика от unbefristet, в Германия вече назначават предимно befristet). Германия е изправена пред най-емблематичния момент в своята история на индустриален упадък, тъй като нейният най-голям производител се готви да премине Рубикона на затварянето на заводи. Съобщението на VW е повече от закъсняло признание за т
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
При Тодор Живков имаше кисело мляко. В стъклени буркани, не в пластмаса, от закваска и с живи бактерии в него и което след 2-3 дни се разваляше ако не се изяде. Младите хора днес никога не са яли кисело мляко в живота си, не знаят вкуса му, освен ако не си правят домашно, много е вкусно и полезно. Доставяше се в магазините рано сутрин по тъмно, преди да са отворили, оставяха палетите с буркани пред магазина. Представяте ли си днес при демокрацията и мизерията да оставят стоката пред магазина преди да е отворил!
59
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Заводът на Volkswagen Волсбург е пред фалит..
58
1
 
14
 
! Отговори
Анти-ЕС преди 4 дни
Кой взриви Северен Поток, кой вкара нелегалните афро-арабаи в Европа, кой вкара Европа в Гржданската война в Майданска Украйна-ЮДЕХАЗАРСКИТЕ БАНКСТЕРИ- СО РОС И КОМПАНИЯ.
57
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
По време на соца не си заключвахме къщите сега не смееш и торбичката с *** да си оставиш, че веднага ще ти я откраднат
56
0
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 4 дни
Драги доведе до това увеличаване на цените в момента ,когато бе шгф на ЕЦБ прие решение да се печатат евра и да са "подаряват" на потребителите -хората, да харчат,харчат и пак да харчат ...да спасят положението в икономиките след Леман Брадърс от 2007.... Визията на Драги-след мен и потоп.
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
През цялото време на съществуване на социализма стандарта на живот в социалистическия лагер беше равномерен навсякъде и беше много по висок средно от капиталистическия свят, но сравняваха само със САЩ и западна Европа, но не и Южна Америка, и Африка, и Азия, които също са част от капиталистическия свят.
54
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А мене защо ме пренебрегват? Аз от две години пиша тука, че ЕС се разпада, а никой не ми дава пари. А Урсула дава тлъсти хонорари на Марио Драги, да и напише доклад, че ЕС е пред крах и са нужни един трилион за да се оправи. А мене защо ме пренебрегват, а!
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Индустриалното производство в Русия е нараснало с 4,4% през първата половина на 2024 г., съобщи Росстат. Основният двигател традиционно е преработката, по-специално отраслите, свързани с отбранителната промишленост. Индустриалното производство показва непрекъсната положителна динамика от март 2023 г. От февруари 2024 г. е налице "фаза на нов подем" на индустриалното производство, съобщават експерти от Центъра за макроикономически анализи и прогнози.
52
1
 
2
 
! Отговори
Путин Ленин преди 4 дни
Анисио, не се занимавай с такива сложни и скучни работи, ми дай статия за новата любовница на Брад Пит.
51
0
 
2
 
! Отговори
Абе преди 4 дни
Днес нема ли да кажат че има глобално застудяване на тия температури или не е политкоректно спрямо зелените терористи. Европа едни коли прави и искат да ги дадем на Китайците
50
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
35 При соца само някои бяха богати и привилегировани, другите имаха за всеки по филийки. И не можеха да пътуват на запад, само комунистите имаха тази привилегия.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ха, санкции ли? Санкции ли, на руски нефт и газ, сърбайте си попарата сега. България си стои на дъното, каквото и да се случва. Но вие потъвате
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
17 Пий си хапчетата и не се дръж катопростак, какъвто си, на стари години.
47
0
 
7
 
! Отговори
СТОП ВЕДНАГА СОЦИАЛА преди 4 дни
НА ИНДИЙЦИТЕ И СЪКРАТЕТЕ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ЧИНОВНИЦИ
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз израснах в соца, буквално скитах по улиците на градовете ит 4-5 годишна възраст. На 5 се пробирах сам от детска градина Дори един шофьор на камион ей така ме видя да си играя на улицата и ме попита - искам ли да покарам малко. Аз без страх се качих но за съжаление не натиснах спирачката и леко влезнахме в дерето. При всяко положение никой не ме е откраднал още повече законите бяха такива че и да си помислиш не смееш
45
9
 
10
 
! Отговори
Улетел из окно преди 4 дни
Червенит линии на Путин станаха кафяви и миришат. Отворете прозорец да се проветри!
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Хубаво е, че има и мислещи хора като госпожа Н3ли Христова! Напълно подкрепям нейните думи!