Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики

Мартин Търпанов: Има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката
14 сеп 2024 19:57, Анисия Иванова
150
Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики
Снимка: Bulgaria ON AIR

Икономиката на Европа е в много лоша кондиция. Това каза ръководителят на отдел "Дългови инструменти" в Delta Stock Мартин Търпанов в студиото на предаването Money.bg. Специалистът цитира последни данни на Евростат, според които в Европейската централна банка има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката.

"Ръстът там е анемичен... Европа е в много неблагоприятна ситуация - тя е с много щедри социални политики, много неконкурентоспособна, много ниска продуктивност", допълни Търпанов. И очерта друг сериозен проблем - задлъжнялостта на Европа.

"Какво предлага г-н Марио Драги (бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка) - харчене. Ние пак се опитваме да гасим пожарите с бензин. Никой не иска да говори за слона в стаята", подчерта още специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Европа трябва да затяга коланите. Средата е много неблагоприятна, посочи дилърът на дългови финансови инструменти: "Имаме Китай, който е също в доста незавидна икономическа ситуация. Щатите, независимо че икономиката им крета, е по-добре от европейската".

Търпанов обърна внимание и на Федералния резерв на САЩ, където мненията са разделени - едни очакват намаление на лихвите с 25 байсинг точки, а други - с 50.

"Това очакване е свързано с по-слабите данни за пазара на труда, които излязоха в последните два месеца. Моето лично мнение е, че по-скоро ще видим 25 байсинг точки", поясни експертът.

И подчерта, че в САЩ безработицата все още е доста ниска, икономиката стои сравнително стабилно, а пазарът на труда продължава да произвежда работни места въпреки по-ниския темп.   

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
4
 
11
 
! Отговори
до Нели Христова преди 4 дни
Напълно точен коментар! Няма какво повече да се добави.
42
2
 
4
 
! Отговори
мак преди 4 дни
До *** Христова. христоваааа, хапчетатаааа.
41
3
 
6
 
! Отговори
Възраждане преди 4 дни
За сметка на това Русия е най-конкурентоспособната и с най-висока продуктивност страна в света. Незабавен референдум за присъединяването на България към Руската федерация!!!
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
почвайте да си гледате храна и си платете дълговете. Останалите много ще реват... много скоро. ЧСИ-тата искат при фалит да могат да вземат дори единствено жилище. Скоро, много скоро ще стане много тясно около вратлетата на много хора.
39
7
 
16
 
! Отговори
Нели Христова преди 4 дни
Жалко, че рундьо не е бил в самолета. Щеше да има всенародни тържества!
38
6
 
5
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Името н-е.л.и да не е забранено, че го звездосвате? Добре, че й премахнахте коментара, да пожелаваш смърт на някого е върхът.
37
16
 
15
 
! Отговори
Митрофанова, чети!!! преди 4 дни
България мрази путин!!! И предай на шефовете си.
36
6
 
3
 
! Отговори
Прихванаха мизерия преди 4 дни
Някои експерти предупреждаваха, че приемането на България и Румъния може да срине ЕС икономически, но никой не ги взе насериозно тогава, орез 2007-а.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Въпрос на дни, на часове дори, е Русия да освободи България и пак ще сме богати като при соца.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българите бяхме богати при соца, но българите сме прости и не можем да разберем това нещо. Нищо, Путин ще победи и ще ни върне соца. Само трябва Путин да победи и пак ще сме богати.
33
0
 
5
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Ще затягаме коланите, за да има за гости всякакви. А пишещата по-долу *** да си пие хапчетата.
32
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Как върви контранастъплението в Курск? Върнаха ли вече Курск?
31
7
 
16
 
! Отговори
Путинисия Ивановная преди 4 дни
И тези "анаблизатори" седнали да громят гнилия запад, но преди това разгромили кашон с водка.
30
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 дни
До 24 "Вие копахте с лопати, а лошия Запад с багери" - ц. Когато в България в ТКЗС-тата оряхме с трактори, в Беломорска Тракия оряха с волове... Факт. ПП. И това по времето когато още плащахме репарации на Гърция.
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само аз ли му прочетох фамилията като Тъ па наров? Гледам Европа, гледам и тук, че и Русия - колкото по на изток, толкова по-зле.
28
4
 
5
 
! Отговори
Добре Дошли преди 4 дни
Добре дошли в прекрасният нов свят- ще ходите голи и боси и ще се молите на ротшилд да ви пусне 10 долара електронни ( базов доход месечен няма да има работа вече) срещу факсиниране и живеене в токсичен град - концлагер
27
2
 
5
 
! Отговори
Тачо преди 4 дни
Европа я управляват рептиляги.Символиката на ЕС е сатанинска със препратки към Вавилонският култ към Змията.Баал,Луцифер или просто Читаурската ***.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Я откриха топлата вода..
25
1
 
5
 
! Отговори
СПРЕТЕ ВЕДНАГА преди 4 дни
ВСИЧКИ СЛАДКИ ПАРИЦИ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИ РОМСКИ МАЙКИ
24
6
 
2
 
! Отговори
23452453234 преди 4 дни
До При комунизмаВие копахте с лопати, а лошия Запад с багери :D и без бой. Сещаш ли се колко сте били ниски топки. Едва ли, ама толкова си можете.