Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики

Мартин Търпанов: Има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката
14 сеп 2024 19:57, Анисия Иванова
150
Европа е неконкурентоспособна, с ниска продуктивност и щедри социални политики
Снимка: Bulgaria ON AIR

Икономиката на Европа е в много лоша кондиция. Това каза ръководителят на отдел "Дългови инструменти" в Delta Stock Мартин Търпанов в студиото на предаването Money.bg. Специалистът цитира последни данни на Евростат, според които в Европейската централна банка има ясно изразена тенденция на стагнация на икономиката.

"Ръстът там е анемичен... Европа е в много неблагоприятна ситуация - тя е с много щедри социални политики, много неконкурентоспособна, много ниска продуктивност", допълни Търпанов. И очерта друг сериозен проблем - задлъжнялостта на Европа.

"Какво предлага г-н Марио Драги (бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка) - харчене. Ние пак се опитваме да гасим пожарите с бензин. Никой не иска да говори за слона в стаята", подчерта още специалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Европа трябва да затяга коланите. Средата е много неблагоприятна, посочи дилърът на дългови финансови инструменти: "Имаме Китай, който е също в доста незавидна икономическа ситуация. Щатите, независимо че икономиката им крета, е по-добре от европейската".

Търпанов обърна внимание и на Федералния резерв на САЩ, където мненията са разделени - едни очакват намаление на лихвите с 25 байсинг точки, а други - с 50.

"Това очакване е свързано с по-слабите данни за пазара на труда, които излязоха в последните два месеца. Моето лично мнение е, че по-скоро ще видим 25 байсинг точки", поясни експертът.

И подчерта, че в САЩ безработицата все още е доста ниска, икономиката стои сравнително стабилно, а пазарът на труда продължава да произвежда работни места въпреки по-ниския темп.   

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Иска им се на купяйките
102
0
 
10
 
! Отговори
Този бил специалист преди 4 дни
. . . . ще видим 25 байсинг точки. . . . по стагнация! Той елементарни неща не може да обясни разбираемо на български байсинг вместо базисни точки! Откъде ги берете тези специалисти по стагнация, че по-елементарни от гъбено семе? В България няма индустрия, промишленост значи за каква стагнация говорим! А за стагнация в банките е смешно да се говори, те са обслужващи а не произвеждащи Могат да произвеждат само топъл въздух! А заглавието важи за България нека не се лъжем!
101
10
 
8
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 4 дни
Раснаците напредват ли в Курска област? Там специална аперация ли е? А ладите защо ги спряха от производство, нали трябват 600 хиляди коли за компенсация на вдовиците.
100
4
 
5
 
! Отговори
до М.Тачър преди 4 дни
"отдавна е известно, че десните управления създават, а левите харчат и задлъжняват.".............Интересно, защото Европа от десетилетия се управлява от десните и резултатите са изброени в статията.
99
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 104. Напротив, трябва да се върнем към Европа на националните държави. До това плачевно състояние на ЕС ни доведоха бюрократите от Брюксел и Урсулата.
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пълен провал за НАТО вското модерно въоръжение в Украйна.анкове Леопард,Абмрас,Брадли,хаймарси ,джевелин..няма място за изложбата ..
97
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Европа един работещ издържа един пенсионер, един човек на социални помощи, един бежанец, и един бюрократ. Е няма как да стане. Трябва затягане на коланите, което означава всички да се залавят за работа. Иначе през 2030 в България ще имаме два милиона инфлуенсъра, два милиона ИТ специалисти, и двама водопроводчика, двама електротехника, двама севитьора, двама автомеханика и т.н.
96
8
 
4
 
! Отговори
23452453234 преди 4 дни
Копейки, плащат ли някоя рубла нощен труд?
95
4
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 4 дни
Европа е преди всичко без акъл, че си въобразява даже че ще може да се опълчи на Русия в момента.
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
За съжаление проблемите са свързани основно с неудачното и в много случаи откровено лобистко европейско законодателство. ЕС експериментът на национално политическо управление се срина. Трябва воля за да се оттласнем от този порочен модел, който води блока в тупик и от криза на криза. Националните държави нямат алтернатива. Може би е време нормалността да се завърне на континента. Нещата отиват на зле.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Централизирано законодателство за твърде различни в икономически план пазари няма как да доведе до нещо добро. Всеки проблем се решава със субсидии, регулации и изисквания които добавят разходи, които се прехвърлят към потребителите на стоки и услуги. Необратима загуба на конкурентноспособност. Високи цени. Скъпи стоки, които никой не ще да купува или се позиционират на нишови, ограничени пазари
92
4
 
5
 
! Отговори
М. Тачър преди 4 дни
Недраги ми копейки, не ни пробутвайте глупава кремълска пропаганда! Решението на ,,проблема" не е ,,русский мир", нито ,,китайски модел"; отдавна е известно, че десните управления създават, а левите харчат и задлъжняват. Така че: по-малко държава, по-малко чиновници, по-малко регулации -- повече свободен пазар, повече предприемачество, свобода на личната инициатива. С две думи: дясна икономическа политика. Или както им каза някога М. Тачър: ,,Има два пътя - единият е десен, другият е грешен"!
91
3
 
7
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
С Европа нямаме бъдеще. За съжаление продажните ни политици направиха така че да нямаме бъдеще и с Русия за много години напред. И май турското робство ще дойде пак. Разбира се първите години няма да е под формата на робство. Ще стане модерно да се говори турски, продажниците ще сложат фесовете ... но както винаги става - в един момент нещата ще се обърнат.
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Премахнете цялото ЕС законодателство и след 10 години всичко ще е наред. Още по-добре е ЕС като организация да бъде закрита. Европа обратно към националните държави, с истински, демократични правителства. Иначе ще става все по-зле. Тръгнали са по лош път на свръх регулации, зелени непосилно скъпи щуротии и погрешни подходи в сферата на енергетиката.
89
3
 
6
 
! Отговори
Дон Балон преди 4 дни
Хм, какво значи неконкурентен. При днешните иновации (които нарочно не се прилагат) хората могат да работят 3дни в седмицата и пак да има висока производителност и блага за всички. Но.. тук е тънкия момент -благата не се разпределят равномерно -шепа хора богатеят, масата народ опъва хомота. Проблемът е в т.н. хомо сапиенс, който не знам защо е наречен така,понеже е умен, н хич не е разумен. Много е алчен, може да има достатъчно, но иска повече. Същинска напаст за всяка планета и екосистема.
88
2
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 4 дни
Докато Европа е наведена на САЩ ще е така!!!-:(И това е " Благодарение" на уж " нашият" ЕС! С какво точно Америка " държи" ЕС,едва ли ще разберем някога! -:( Само се досещаме!!!
87
5
 
2
 
! Отговори
23452453234 преди 4 дни
До ИванИ робството да върнем...да настигаме Китай. Ами отивай, там така се живее.
86
6
 
5
 
! Отговори
Урсула преди 4 дни
Санкциите работят. Слава Украине!
85
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Жилища се придобиваха сравнително лесно при социализма.Сега ипотечен кредит за 30 години , Робинята Изаура към банките..
84
4
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 4 дни
Ми очаквано, при положение, че Европа се управлява от акушерки, некрофили и откровенни полу - и-д-и-о-ти !