Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим

Евробарометър: 77% подкрепят общата политика за отбрана и сигурност
23 май 2024 17:30, Елка Василева
108
Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим
Снимка: архив, БГНЕС

Публикуваното днес проучване „Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците подкрепят общата политика за отбрана и сигурност сред държавите от ЕС, а 71% са съгласни, че ЕС трябва да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване.

Повече от две трети от анкетираните са съгласни, че ЕС е място на стабилност в един тревожен свят и че ЕС разполага с достатъчно правомощия да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Според 34 на сто от европейците сигурността и отбраната трябва да са приоритетната област за действие на ЕС в средносрочен план, следвана от климата и околната среда (30%), здравеопазването (26%) и икономиката и миграцията (по 25%).

87% от европейските граждани са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, а 83% са съгласни с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 72% подкрепят икономическите санкции срещу Русия, а 70% са съгласни с предоставянето на финансова подкрепа на Украйна.

Усещането за състоянието на европейската икономика се е подобрило от есента на 2023 г. насам, като понастоящем 47% от респондентите го оценяват като „добро“ — най-високото равнище от 2019 г. насам. 45% смятат, че икономическото положение в Европа ще остане стабилно през следващите 12 месеца. Положителната тенденция намира отражение и в стабилната висока подкрепа за еврото както в ЕС като цяло (70%), така и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент почти три четвърти от анкетираните (74%) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС, което е най-високото равнище от повече от две десетилетия насам. Доверието в ЕС също се е увеличило и понастоящем е 49%, докато доверието в националните правителства е 33%.

Проучването „Стандартен Евробарометър 101“ – пролет 2024 г. е проведено чрез лично интервю на 26 399 европейски граждани в 27-те държави членки в периода  3 -28 април 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голем геноцит от сега в ЕС е имало само през турско. Българи и европейци морат българи.
33
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само вечно мърморещите русофили в България плюят по ЕС. Да сме в ЕС и НАТО е най големият ни успех и постижение, откакто сме се освободили от турско робство през 1878.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На луди пари , власт и оръжия не трябва да се дават . Икономически съюз на който шапката най-малко и на последно място , или пък въобще не се занимава , с икономика следва да се преструктурира или да му се прекрати съществуването .
31
5
 
10
 
! Отговори
Сорос НПО медии але преди 1 месец
Фалшиво проучване. Да пуснат публично интервютата с 26000те граждани. С политически гръб и аз мога да си измисля статистика и да сте принудени да ме четете.
30
8
 
7
 
! Отговори
А бе Костя Максудата преди 1 месец
Откъде Ива толкова пара за билборди из цела София
29
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Волгин ще путинизира ЕС отвътре!
28
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС има нужда от реформиране и Пиночет начело!
27
5
 
8
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
А се смеете на Северна Корея.... Че, те тия юрохейтелаци са по големи лъжци и пропагандатори... А вече са с уклон и за откровена диктатура... ===)))
26
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
С неграмотни про'с'таци като 85 те % у нас, дето гласуват за евроценностите, максимум още 12 години агония на този фалшив "съюз". Дано има много мачкане за некадърните и неграмотни про'с'таци дет гласуват ЕС да им ДАДЕ МРЗ.
25
4
 
6
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Обаче тия,дето направиха ЕС слаб и зависим искат да продължат да управляват!
24
3
 
13
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Тези проценти над 70 са толкова големи, че направо съмнителни. Подкрепят това, което иска фоннещоси и приближените й, даване на украйна, приемане на мигранти, въоръжаване, абе, всичко, което ни втълпяват и нареждат началниците. Жалка работа, фалшименто.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това означава ядрена война с Русия. Внимавай какво искаш
22
5
 
6
 
! Отговори
О Шипка преди 1 месец
Напразни напъни, за жълти копейки!
21
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес премиерът на Грузия каза в интервю, че някакъв еврочиновник му намекнал деликатно, че го чака съдбата на Фицо, ако не отегли закона за чъждестранните агенти. Този съюз и изкован от двуличие и противоречия и няма бъдеще.
20
7
 
2
 
! Отговори
възрожденец преди 1 месец
Дайте да излезем от ЕС за да сме другари с най-големите ни приятели, Сърбия и Македония!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Васалът(ЕС)нищо не може да иска,той слуша и изпълнява,ако наистина Европа беше самостоятелна то тя нямаше да допусне да бъде въвлечена в конфликта в Украйна,нямаше да се откаже от руската суровинна база,нещо което я правеше фактор в днешният свят,реалността обаче е съвсем друга,застаряващо население,с огромни социални разходи,с това насаждане на пачи яйца в Украйна и пълният отказ от руските сурови сега ЕС става съвсем неконкурента икономика!
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Перспективите засега са силно в противоположна посока - ЕС ще става все по-зависим от външни фактори и събития, неспособен да взема суверенни решения. Ще се засилят и противоречията вътре в общността. ЕС също изостава икономически, трупа все повече дълг, а водещите европейски икономики стагнират. Няколко от държавите начело на ЕС рязко губят влиянието си по света, като например Франция, която не смогва да закрепи разпадащата си сфера на влияние.
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тръгналЕ да се въоръжават, че да са по-силни и независими. Как и от кого в тоя ядрен век? Няма ли от някъде да излезе инициатива да живеем в мирен свят и да се състезаваме икономически, научно, в спорта, културата. И да си ценим живота, че тая история с прераждането потвърждение няма. Никой не се е върнал от оня свят да разкаже какво е там. Никой не ражда деца, за да ги убиват.
16
3
 
6
 
! Отговори
Д.С.П от ДПС преди 1 месец
Този проект приключи, той ще отиде при биолабораториите и всички пуделчета и малки рибки които САЩ създаде, а ЕССР помнете ми думата, от сега ви го казвам след войната ще драскат и скимтят като едни малки пуделчета пред вратите на Кремъл и да се молят да им пуснат евтини нефт, газ и суровини!
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС искал да стане по-силен и по-независим, но позволява на един клоун-узурпатор с изтекъл срок на годност, да му дава наклон на политиката, икономиката, безопасността.