Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим

Евробарометър: 77% подкрепят общата политика за отбрана и сигурност
23 май 2024 17:30, Елка Василева
108
Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим
Снимка: архив, БГНЕС

Публикуваното днес проучване „Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците подкрепят общата политика за отбрана и сигурност сред държавите от ЕС, а 71% са съгласни, че ЕС трябва да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване.

Повече от две трети от анкетираните са съгласни, че ЕС е място на стабилност в един тревожен свят и че ЕС разполага с достатъчно правомощия да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Според 34 на сто от европейците сигурността и отбраната трябва да са приоритетната област за действие на ЕС в средносрочен план, следвана от климата и околната среда (30%), здравеопазването (26%) и икономиката и миграцията (по 25%).

87% от европейските граждани са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, а 83% са съгласни с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 72% подкрепят икономическите санкции срещу Русия, а 70% са съгласни с предоставянето на финансова подкрепа на Украйна.

Усещането за състоянието на европейската икономика се е подобрило от есента на 2023 г. насам, като понастоящем 47% от респондентите го оценяват като „добро“ — най-високото равнище от 2019 г. насам. 45% смятат, че икономическото положение в Европа ще остане стабилно през следващите 12 месеца. Положителната тенденция намира отражение и в стабилната висока подкрепа за еврото както в ЕС като цяло (70%), така и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент почти три четвърти от анкетираните (74%) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС, което е най-високото равнище от повече от две десетилетия насам. Доверието в ЕС също се е увеличило и понастоящем е 49%, докато доверието в националните правителства е 33%.

Проучването „Стандартен Евробарометър 101“ – пролет 2024 г. е проведено чрез лично интервю на 26 399 европейски граждани в 27-те държави членки в периода  3 -28 април 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/11 "Европейците не искат парите им да се харчат за Фашиясти, Зелени и Трансексуални" - в има достатъчно про'с'таци, които да искат това. У нас 85% са про'с'таците дето гласуват за ЕС. факти.
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е една долна либерастка шорошка манипулация и лъжа на брюкселските чиновници .Видяхме какво стана с референдумите в Дания и Холандия за еврозоната и на референдума във Великобритания за членството на обединеното кралство в ЕС. Когато се питат хората на референдум резултатите са съвсем други от тая измама дето тук са я публикували,затова и дума не дават да се обели от Бриксел за референдуми в страните от ЕС свързани с въпроси за европейския съюз.
12
7
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ЕС плаща 500 милиона евро годишно за такава пропаганда. Галсувайте за ЕС та да продължава все така!
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е мнението на 0,0002% от гражданите на Европа...интересно БрюкселскитеМастии как са го провели за да изкарат тези данни след стотиците протести? Поредното проучване с цел да се окрадат още повече пари от Урсулите - Европейците не искат парите им да се харчат за Фашиясти, Зелени и Трансексуални! В Европа има 30% младежка безработица, урсулитеЛГБТАтлантици само за война мислят!!!
10
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Немците през 30те са искали същото... Колкото по-бързо ЕС на неграмотните про'с'таци бъде смазан, толкоз по-добре за човечеството!
9
1
 
3
 
! Отговори
много е лесно преди 1 месец
трябва само да се измете една солидна част от над у *** ни на уса шнорхели и готово .
8
5
 
7
 
! Отговори
Може да искат преди 1 месец
Ама без ГАЗ няма как. Като нямаш ГАЗ, ЗАКРИВАШ!
7
5
 
13
 
! Отговори
долу ес преди 1 месец
няма значение какво искат европейците, защото никой не ги е питал искат ли ес и нато, а тези които ги управляват в брюксел са неизбирани от никой и няма да допуснат промени.
6
5
 
13
 
! Отговори
На какво отгоре? преди 1 месец
Щото той сега, ЕС, от кой е зависим освен от САЩ? Ама те плащат сметката за охрана. И в замяна поръчват музиката - ЛГБТМУФХЦШЩ толерантност. Който плаща - поръчва музиката (политиката).
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе освен , че някакси не ми се получава да се изказвате от мое име , Урсулино ЕС ич не ми е на сърце , това за пэ-силен и по самостоятелен някакси ми е непонятно относно съюз за търговиа и пр. , би следвало да регламентира правилата за търговските отношение между страните членки и нищо повече и извън това , политиката не следва да е предмет на занимание във всичкети и форни , национални , геополитически и пр . Подменен е както предмета , така и целите коита си поставя .
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма такава държава - ЕС и Украйна няма . Това са измислени държави . Кой е гласувал за Урсула ? Тя да не е цар на ЕС ту ?
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Слава на акушерката Урсула :)))
2
4
 
13
 
! Отговори
Лъжи преди 1 месец
Изкарат ли в "статистика" в този сайт, знайте че е точно обратното!
1
3
 
16
 
! Отговори
Аха, почти преди 1 месец
Напротив. Все повече европейци искат решенията да се вземат в самата държава, а не някой да им дава наклон!