Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим

Евробарометър: 77% подкрепят общата политика за отбрана и сигурност
23 май 2024 17:30, Елка Василева
108
Европейците искат ЕС да стане по-силен и по-независим
Снимка: архив, БГНЕС

Публикуваното днес проучване „Стандартен Евробарометър“ показва, че 77% от европейците подкрепят общата политика за отбрана и сигурност сред държавите от ЕС, а 71% са съгласни, че ЕС трябва да укрепи капацитета си за производство на военно оборудване.

Повече от две трети от анкетираните са съгласни, че ЕС е място на стабилност в един тревожен свят и че ЕС разполага с достатъчно правомощия да защитава икономическите интереси на Европа в световната икономика.

Според 34 на сто от европейците сигурността и отбраната трябва да са приоритетната област за действие на ЕС в средносрочен план, следвана от климата и околната среда (30%), здравеопазването (26%) и икономиката и миграцията (по 25%).

87% от европейските граждани са съгласни с предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната на Русия срещу Украйна, а 83% са съгласни с приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 72% подкрепят икономическите санкции срещу Русия, а 70% са съгласни с предоставянето на финансова подкрепа на Украйна.

Усещането за състоянието на европейската икономика се е подобрило от есента на 2023 г. насам, като понастоящем 47% от респондентите го оценяват като „добро“ — най-високото равнище от 2019 г. насам. 45% смятат, че икономическото положение в Европа ще остане стабилно през следващите 12 месеца. Положителната тенденция намира отражение и в стабилната висока подкрепа за еврото както в ЕС като цяло (70%), така и в еврозоната (78%).

В навечерието на изборите за Европейски парламент почти три четвърти от анкетираните (74%) заявяват, че се чувстват граждани на ЕС, което е най-високото равнище от повече от две десетилетия насам. Доверието в ЕС също се е увеличило и понастоящем е 49%, докато доверието в националните правителства е 33%.

Проучването „Стандартен Евробарометър 101“ – пролет 2024 г. е проведено чрез лично интервю на 26 399 европейски граждани в 27-те държави членки в периода  3 -28 април 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
8
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Копейкииии, осеверете се! Гара, вокзал, Сибир!
73
6
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, времето на Путин и Русия изтече. Наесен Джо като спечели и с Русия е свършено, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по западните цивилизовани правила и ще доставят евтини ресурси за да се развиваме и да живеем богато като самодоволни и оядени западняци. Само да дойде есенат Джо да спечели и всичко ще се оправи.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен То ако се гледаше логиката на нещата и те се движеха от глави пълни със съдържание Русия трябваше да е в ЕС .
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шолц: Европа трябва да подкрепи Украйна. Помощта на САЩ може да отпадне.
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко лесно от EC стана WC , един клавиш разстояние и малко американско влияние .
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Започне ли надпревара във въоръжаването, ЕС губи по всички линии. Защото 1. няма суровини, трябва да внася, а някои компомемти се добиват само в Китай или в Русия; 2. досега си позволяваше лукса да няма практическа армия, което е голям харч, а няма как да си боеспособен само с оръжие на склад; 3. Европейците са , меко казано, разгевезени, няма начин да съберат хора. Вчера в Германия раглеждали вариант а рмията им да служели хора БЕЗ немско граждансво.. 4. Липсата на опит е липса на технологии.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 70 *** се бии за зеления и искуфелия
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми що бе, ми че то сега ЕС слаб ли е?
66
1
 
5
 
! Отговори
САРМАТ преди 1 месец
Лавинообразна промяна в баланса на световните сили и бързото намаляване на способността на Запада да изпомпва световния БВП в своя полза, което предизвика и яростната му реакция.
65
5
 
2
 
! Отговори
До 70 преди 1 месец
Може да потегляте за ръка с Копейката и Цончо към Воронеж.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срещу САЩ са беззащитни (второто з да се чете като г)
63
1
 
7
 
! Отговори
СССР преди 1 месец
СССР през 50-те и 60-те години, а след това и възстановилата се след петнайсетгодишния провал сегашна Русия, отнеха от петстотингодишното господство на Западна Европа неговата основа - военното превъзходство. Върху този фундамент беше построено господството в световната политика, култура, икономика, което позволяваше налагането на свои интереси и ред и най-вече - изсмукването на БВП в своя полза. Загубата на половинхилядолетната хегемония е дълбоката причина за бясната омраза на Запада спрямо Русия, на опита му да я съкруши.
62
1
 
6
 
! Отговори
Възраждане преди 1 месец
Време ни е за БРИКС
61
1
 
0
 
! Отговори
its me преди 1 месец
Hermann is seeking for Herson? Плевнята много мрази синовете си :{ Нали не говори немски и трябва да му помагат с Йоан Кръстител от НАСА. Като за помаци като него
60
2
 
2
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Споко, ЕС минава на зелена сделка и на енергии от вятърни турбини и слънчеви панели, може и нещо водород такова, и става независим. Слънцето и вятъра ще ни дават енергии да си развиваме технологиите и индустрията, защото ние от ЕС сме пичове и на нас нещата винаги ни се уреждат.
59
1
 
4
 
! Отговори
Dabe преди 1 месец
И къде се проведе проучването в сградата на Европарламента или по телефона на избирателите на ЛГБТ+-/()-#&#???
58
3
 
5
 
! Отговори
малко кътче преди 1 месец
Европа - това е Русия. Русия заема почти половината територия на континента Европа, горе долу толкова, колкото всички страни на ЕС взети заедно. ЕС - това е само едно малко северозападно кътче на Континента, който се владее от Русия.
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Премиера на Грузия ,Кобахидзе обяви че евро комисар го е заплашвал че ще му се случи случката на Фицо. Преди това са го натискали да открие втори фронт евро съюза е прогнил вече
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"ЕС са роби на ФАЩ" - САЩ са ЕС. САЩ това са 19 милиона ирландци, десетки милиони италианци, англичани - САЩ и ЕС това са един народ. За средния италианец не е никакъв проблем водещата роля да бъде на САЩ, САЩ за него са италианци, това не е робство стига това да не му бърка в джоба и да не засяга всекидневието му.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ес ни взе Македония и Тракия.