Гърция официално е вече втората най-бедна страна в ЕС след България

До 2009 г. БВП беше близо до средния за Съюза
18 сеп 2024 11:21, Петър Бойчев
159
Гърция официално е вече втората най-бедна страна в ЕС след България
Снимка БГНЕС

Гърция официално стана втората най-бедна страна в Европейския съюз (след България). Според последните данни на ОИСР реалните заплати стабилно спадат през 2022 г., намалявайки с 30% спрямо нивата преди кризата, пише Greek Reporter.

Гръцкото правителство се хвали с икономическия растеж на Гърция, който е по-висок от средния за еврозоната. Гръцките граждани обаче остават на "дъното в Европа“ по отношение на реалната покупателна способност. Въпреки продължаващото икономическо възстановяване, гърците стават все по-бедни. Ситуацията може да се влоши с времето. В момента Гърция често се сравнява с България по отношение на покупателната способност.

Въпреки че подемът на гръцката икономика леко повиши жизнения стандарт в сравнение със средния за ЕС, това подобрение е минимално. Това не издигна Гърция от позицията й на най-бедната страна в еврозоната.

Струва си да се отбележи, че до 2009 г. БВП на глава от населението в Гърция беше близо до средния за ЕС. Оттогава обаче 10 държави са надминали Гърция по стандарт на живот. Сега гърците са вторият най-беден в Европа, само пред България, съобщава "Фокус".

Пропастта между Гърция и България се свива бързо. В резултат на това не е неразумно да се очаква Гърция скоро да стане най-бедната страна в ЕС. Тази прогноза предизвика разгорещен дебат в гръцката политика.

И така, как могат да съществуват едновременно силно възстановяване и задълбочаваща се бедност? Виновни са последствията от финансовата криза и последвалите строги икономии. Гърция беше принудена да намали разходите и да повиши данъците, за да си осигури спасителна помощ от МВФ и ЕС. Тези мерки удушиха бизнеса и домакинствата, сринаха икономиката. Икономическите щети, които Гърция понесе, бяха рядкост, дори в мирно време.

В резултат на това гръцката икономика все още е с около 19% по-малка, отколкото беше през 2007 г. Междувременно икономиката на ЕС е нараснала със 17% през това време.

Статистиката за бедността в Гърция е тревожна. Други данни потвърждават тежките условия за гръцките граждани. През 2023 г. гръцката икономика нарасна с 2%, но бедността не намаля. Според ELSTAT 26,1% от гръцките мъже и жени са били изложени на риск от бедност или социално изключване през 2023 г. Това се равнява на около 2 658 400 души. Нивото на бедност през 2022 г. е 26,3%.

Важно е да се отбележи, че Евростат и ELSTAT определят "бедността“ като това, което бихме нарекли абсолютна бедност или нищета на ежедневен език. Линията на бедност е определена на 6 030 евро на година за индивид или 12 663 евро за домакинство с двама възрастни и две деца под 14 години.

Особено тревожен е високият процент на младите хора на възраст 18-24 години, живеещи в тежки материални и социални лишения. Този процент е повече от два пъти над средния за Европа. През 2023 г. 14,8% от 18-24-годишните са изправени пред тежки лишения. Жените следват плътно с 14,1%, а хората над 55 години са с 13%. Мъжете са имали малко по-ниски нива на лишения от 12,9%. Материалните и социални лишения са различни от бедността. Това измерва достъпа до основни стоки и услуги, а не дохода. Това включва храна, жилище, отдих, ваканции и спешни разходи.

Гърция също държи отрицателни рекорди по детска бедност. През 2023 г. близо 22% от непълнолетните са били изложени на риск от бедност, в сравнение с 18,3% от възрастните, според доклад на GSEE.

INE-GSEE отбеляза, че докато гръцкото общество изглежда се е подобрило след най-ниската точка на кризата, показателите за бедност отново са се влошили от 2020 г. Например през 2022 г. 22,3% от домакинствата с деца на издръжка в Гърция са живели под прага на бедността в сравнение със 17,4% % в ЕС-27. През 2023 г. имаше само лек спад, само 0,3 процентни пункта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от Общество
Очаква се МС да одобри компенсации за ток на бизнеса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До баба мара Лесно- натиснаха ги да плащат дълга, а той е такъв, че вноските са сигурно половината бюджет за изплащане за 10-20г напред. Съответно орязаха много неща от бюджета, вдигнаха яко данъци, наскоро гласуваха 6 дневна работна седмица и т.н. Сега си представи след време Германия, дето за изплащане на дълга за 10г ще трябва да отделя по близо трилион годишно, а целият й бюджет е 2.5 трилиона при заложен дефицит. Няма и къде да вдигат данъци, щото ще трябва да ги правят по 90%.
113
4
 
3
 
! Отговори
Болен здрав носи преди 1 ден
Знаете ли , че България изплаща част от дълга на Гърция? Да българите мизерстваме за да плащаме дълга на гърцице солидарно заедно с другите ЕС държави. България от 4 години е и само спонсор на ЕС с по 600 милиона евро на година.
112
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Сел4о Смей се на Гърция, но сме на опашката да станем като тях. Кой според теб ще изплаща дълга на немци, франсета, ЕЦБ? Дължат трилиони, а ние сме с някакви милиарди мижави БВП. Ще плащаме като попове и ще работим без пари да им покрием имигрантите, електрокарите, ВЕИ и всичко останало. Засега ни пускат по някой милиард да лапкат политиците от безсмислени неща като стиропор на блокове пред разпад или ЛБГТ просвета за децата, но после ще ни излезе през ушите, особено, ако сме под ЕЦБ.
111
2
 
7
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 ден
А дълга им от 500 милярда евро ? Ако го сложим са най-бедните не само в ЕС , но и в цялото северно полукалбо.
110
3
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 ден
къде отидоха траншовете от ес мвф и др межд организации българи и румънципълнят хотелите и ресторантите внасяме развалени плодове от гърция и накраябили по бедни от нас
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Зелените и социалистите(то сега всичко извън краен марксизъм се води крайно дясно, та всички на върха на ЕС накуп) буквално вкараха ЕС в тинята и с регулации, повишаване на цената на енергия, високи данъци и т.н. убиха бизнеса. При нормална държава без куп НПО, лобита и бюрократи да цоцат, може да не опукват като сега 50-60% от БВП, а примерно с 10 всичко да е подсигурено и хората да имат да инвестират, работят и печелят. Но те не искат това, а да няма средна класа- ако отиваш натам, 80% данък.
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ОК, Гърция наистина е на пангара, както ние бяхме 90те под натиска на МВФ да си изплатим дълга. Само един въпрос. Някой вярва ли, че големите в ЕС не са и по-зле от гърците и скоро няма да лъсне? Гърция има дълг:бвп 159%. Германия официално обявява 60% незнайно как при 6.6 трл дълг и 4.5 трл БВП, което прави 160%. Франция- 3.159трл:2.7трл- 117%. Имат огромни бюджетни дефицити и теглят нови и нови дългове, а и са заложили трилиони по зелената сделка и подобни. Дали няма да станат като нас 1990та?
107
4
 
1
 
! Отговори
Сел4о преди 1 ден
Ти канис,малакас? :))))
106
3
 
4
 
! Отговори
В БЕДНА БГ преди 1 ден
ВСИЧКИ SS ( Социално Слаби ) СА ФРАШКАНИ СЪС ЗЛАТО
105
2
 
9
 
! Отговори
Списаревски преди 1 ден
Аре ни ми говорити за провинцията на Запад - кой не му изнася, да се мести на запад изодзадзе, както е казал грузинецът! България е великолепна - само, че ние си я цапаме, мааа-му!
104
5
 
12
 
! Отговори
Перко преди 1 ден
Нормално е мързеливите да са бедни
103
0
 
4
 
! Отговори
до 103-ти, Искам да преди 1 ден
подчертая, че проблема не е само наш, понеже така ни се втълпява.
102
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Балканци - всичко си идва на мястото. Ако искаш да живееш като богатите нации, ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИШ МАНТАЛИТЕТА СИ. Няма друг начин.
101
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До това е страната,А кой гласува за тях. Да не са марсианците?
100
0
 
8
 
! Отговори
да бе нали все ги преди 1 ден
хвалят как имало общество, как протестирали свободно - на ви сега протести и стачки за цоцане. Голям смех ще е корумпираната булгария и да ги изпревари.
99
0
 
9
 
! Отговори
това е страната, преди 1 ден
която държи 25% от световния транспорт на нефт по море. Смятай и техните политици кака крадат като за последно.
98
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
40+ години в ЕС, и то в най-златните му времена и пак са на опашката с нас. Междувременно Хърватска влезе 2013 и е пред тях. И в Шенген и в еврозоната, ако ще обвинявате еврото. Истината е, че за мързела и тарикатлъка няма лек. Разчитат на единият туризъм, народа, подобни на нашия е разделен на русофил, националисти и анархисти. Няма какво да се случи добро. Ще клепят на опашката с нас.
97
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 ден
Това е страхотно! Както има един виц: Българите не се радват когато опашката пред тях намаля, а когато зад тях се увеличава.
96
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И още да обеднеят, няма да ни стигнат :)
95
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В българия 95% имат собствен дом Не плащат наем .На първо место в ЕС. В ЕС средно са около 40% собствениците Тоест болшинството живее под наем..Средния наем на 3 стайно жилище е около 700 в централна и 1000 в Западна Европа..Изкарайте тази сума от бюджета от нетната заплатата на един латвиец (1300)поляк (1400 )(португалец 1600) испанец (1700) италианец (1800 )дори немец 2100 и ще разберете че средния българин особено в софия е по богата от повечето средни ЕС граждани

Спонсорирани публикации