Взривените пейджъри: Очевидци за хаоса, който атаката на Мосад причини в Ливан

Те описват вчерашните събития като "доста ужасяващи"
18 сеп 2024 20:00, Нели Христова
218
Взривените пейджъри: Очевидци за хаоса, който атаката на Мосад причини в Ливан
Снимка: БГНЕС

Огромна суматоха, ужасяващи гледки и хаос - това виждат свидетелите на атаката на Мосад срещу Хизбула, след като хиляди пейджъри се взривяват наведнъж.

Един от тези свидетели е Трейси Шамун, писател и политик, който преди това е бил посланик на Ливан в Йордания.

Тя описва вчерашните събития като "доста ужасяващи".

Всичко се случва, докато Шамун шофира "в този район - това, което наричаме южните предградия, което е крепостта на Хизбула".

Докато е на надлез, тя вижда "огромна суматоха", с много хора, които лежат на пътя, преди да започне "блъсканицата", за да ги откарат в болница.

Шамун вижда един мъж с издуто око, а на друг "половината от лицето му било откъснато".

"Повечето от операциите бяха очни...", добавя тя.  "Тези пейджъри са издали звук, преди да бъдат взривени, за да насърчат хората да ги извадят от джобовете си или от бюрата си и да ги вдигнат към главите или лицата си."

Писателят и бивш журналист от BBC Ким Гатас се прибирал от погребение в Бейрут вчера, когато започнали експлозиите.

Тя описва пред програмата Today на BBC Radio 4, че е изпитала "емоция след емоция и травма след травма".

"Това наистина беше сцена на хаос в целия град, защото хората не разбраха веднага какво се случва", добавя Гатас. "Първо си помислихме, че е една голяма експлозия в южната част на Бейрут, след което стана ясно, че има едновременни малки експлозии навсякъде. Тогава започнахме да виждаме камери за видеонаблюдение от вътрешността на магазини и супермаркети на тези малки експлозии, насочени към хора, които си купуват хранителни стоки или плащат на касата. След това часове наред чувахме вой на сирени. Вътрешните сили за сигурност молеха хората да се махнат от улиците, защото трафикът беше претоварен в града."

"Това наистина беше национално травматично събитие", казва Гатас.

До вчера пейджърите бяха нещо като позабравена технология и изместени от мобилните телефони.

Тези нискотехнологични кутии с размерите на пакет цигари обикновено са прикрепени към катарамите на коланите за бърза справка.

Те работят, като се синхронизират с високомощни предаватели - нямате нужда от много от тях, за да покриете голяма площ, за разлика от антените за мобилни телефони.

Пейджърите винаги "слушат" за нови съобщения, изпратени на тяхната честота, и повечето пейджъри могат само да получават информация - те самите не излъчват сигнали.

Ето защо се твърди, че Хизбула ги предпочита пред мобилните телефони, тъй като потребителите на пейджъри не могат да бъдат локализирани чрез GPS или други средства.

Когато пейджър получи съобщение, той издава звуков сигнал и вибрира и се показва кратък текст - обикновено се иска от получателя да се обади обратно на лицето или да отиде до определено място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от Близък Изток
Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кой без ухо,кой без око,кэй без половин лице Кой без глава..Хизбулатовците са белязани до един.Ся мое ги преброят абсолютно точно.
59
4
 
8
 
! Отговори
Белодробов преди 1 ден
В Мариупол бавовна на склад със 152мм снаряди, а в Торопец бавовна на склад с ракети, донецк хаймарса помля десетки чмобики на полигон за стрелба. Догодина ми се струва че ще съм на парад на победата на ВСУ на Крещатик в Киев, а родните друзя ще ги строим на жълтите павета и ще ги замяраме с гнило домати и запъртъци.
58
2
 
9
 
! Отговори
Метод Комуникаций преди 1 ден
След този звучен шамар, хизбулатците са принудени да комуникират с пощенски гълъби и телеграфи
57
1
 
5
 
! Отговори
Моше преди 1 ден
Дедо ви е повелителя на пейджъри, тамагочита и сите стари електронни джаджи дето им се радват мyджuxuдините от xuзбyлата. Само кат намгина и започват фойерверки!
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Боби имаше ли пейджър?
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
интересното е че ся са почнали да гръмят и радиостанции.
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това значи че мобилните телефони особено тези с по-големи батерии могат да направят още повече поразии по тялото. Някой от разстояние може да предизвика взривяване на батерията и дори да не е изваден телефона в ръцете си е направо подвижно взривно устройство.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Който се е захванал на хорото с рашка ей така го правят за смях . Рашка имала ядрени бомби а вие знаете ли другите какво имат .
52
8
 
10
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъ преди 1 ден
На когото му е жал за брадатите кастрирани радикалисти, може да ходи да им помага - точно сега имат нужда от вас, отивайте в Ливан путинофили
51
5
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха преди 1 ден
Друзя, низши сте, поне едно стъпало по-ниско в еволюцията. Може да ви мъчно, може да ви се плаче, но това е палажението.
50
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Израел е държава терорист. А западът мълчи лицемерно. Как щяха да надигнат вой до небесата ако Иран беше извършил подобна терористична операция с израелски граждани.
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Да слагат бомби и в тилифончетата на руския "елит". Ще се отърве и народа и планетата
48
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Еврейски джедър г,лей сега арабелите да не вземаа сожат взрив в батериите на вибратирите,че до един еврейски атлантик няма да остане по света без гръмнал и разпран г*з и опръскани стени с кашерно ако...
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 54- Ще вземе рашка от трите най-дългото , още малко ще я траят и ще я натирят от Украйна .
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Оня - Все техника, купувана на килограм от неизвеснти източници ... честно казано, изненадта е, че се случва чак сега.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
От ротата на Боби, виждам само НОФ КИРО!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Украйна взима Сибир, за Сумска област!
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
На някои от екраните да не изкочи Моше...
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 42 - Земетресение 3 по скалата на Рихтер в Тверска област а епицентърът е НАД ЗЕМЯТА в голям склад за ракети всякакви.
41
5
 
5
 
! Отговори
Кой преди 1 ден
На Нетаняху татко му един хотел взриви преди години...крушата...