Вучич подписа указ за задължителна военна служба в Сърбия

Тя ще е 75 дни, за жените ще е доброволна
Обновена: 14 сеп 2024 15:30 | 14 сеп 2024 15:22, Анисия Иванова
180
Вучич подписа указ за задължителна военна служба в Сърбия
Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич сложи подписа си за връщане на задължителната военна служба в страната.

"Като върховен главнокомандващ и президент на републиката подписах съгласието си за редовна военна служба за 75 дни. Вярвам, че правителството ще приеме това решение, защото Сърбия се нуждае от силна армия, която да възпира онези, които ни заплашват", каза сръбският държавен глава, цитиран от официоза "Политика".

„Надявам се, че всички разбирате колко необходима ни е силна армия, колко още оръжия ще трябва да купуваме, да произвеждаме, да създаваме. Нашето желание не е да атакуваме когото и да било, а да възпираме всички онези, които ни заплашват ежедневно“, каза Вучич на церемонията по повишаването в първите офицерски звания на 177 кадети от армията.

Военната служба ще бъде задължителна за мъжете, а за жените остава доброволна.

На 13 септември сръбският премиер Милош Вучевич обяви, че "правителството е готово много бързо да внесе предложението за връщането на задължителната военна служба за гласуване в сръбския парламент“.

"Да" от депутатите е само формалност, тъй като "Сръбската прогресивна партия" на Вучич има солидно мнозинство.

Министър-председателят е на мнение, че решението е полезно както за самите младежи, така и за цялата страна.

„Това не е подготовка за войни и конфликти, а загриженост за страната. По този начин държавната ни не премахва професионалния състав, който е ударната сила на сръбските въоръжени сили. По този начин ще възстановим числеността на резерва, защото имаме 11-12 поколения, които не са служили в армията. Животът на никого няма да бъде съсипан за 75 дни. През това време младежите новобранци ще имат парична издръжка, казармата ще бъде пригодена за днешното време“, добави Вучевич.

Предвижда се мярката да утежни държавния бюджет на Сърбия с около 100 млн. евро. Част от парите ще бъдат вложени във възстановяването на казармите в страната. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от Балкани
Наводнения и пожари в Гърция
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
до 31 Той и Джон Рамбо така беше. В Рамбо 3 като отива при афганистанеца който да го прекара през планините и да му даде оръжие оня го пита: Стрелял ли си някога? Рамбо: Стрелял съм един два пъти. И афганистанеца прихна да се смее. Афганистанеца: Отивай си там откъдето си дошъл....
40
1
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 5 дни
Ами сформирай отряд!
39
5
 
7
 
! Отговори
Този път преди 5 дни
Няма какво да ги спре по пътя до София - освен някой мъжки прайд.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вуче, Вуче, не си научихте уроците сърбите и пак искате война и си играете на лоши момчета. Само че прочети историята и виж, че българите винаги са побеждавали сърбите.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Аз за сегашната България няма да се бия, да я защитават корумпираните ни политици и мутрите. Но ако се сформират партизански отряди с удоволствие бих се бил срещу НАТО и сегашното ни правителство.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
От 75 ще станат 750 и повече.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Отивам да купя, газови спейове, ножове, пистолети и бронежилетки за семейството. Трябва да се въоражаваме, пращам децата на летен лагер с военна подготовка, с газ, прибежки и припълзявания, да ги научат да стелят с ак47, да разминирват мини и да хвърлят бутилки с *** срещу панцерите на врага. Жената също и тя, стига е стояла пред печката, да се научи как сте убиват врагове я.
34
4
 
4
 
! Отговори
Шабанич преди 5 дни
Вучич да ми дойде новобранец.....
33
7
 
7
 
! Отговори
ХОХО преди 5 дни
Сърбетата ше възпират НАТО като през 99-та, хах...
32
5
 
9
 
! Отговори
Вук Драшкович преди 5 дни
Браво Вучич,силна армия,силна държава,а ако нямаш такава ще храниш чужда,както сме ние българите.Скоро закупихте френски изтребители,а и Русия ви достави страшно много оръжие.
31
6
 
6
 
! Отговори
до двойно по-малко преди 5 дни
""""" в Украйна ги обучават двойно по-малко време и шут в дирника на фронта.""" ----- В Укропия ги обучават 2-3 дни максимум, някои и по 2-3 часа, основно, от коя страна да държат АК и туй-то, бойни патрони на ЛБС. Всеки укро новобранец, който е оцелял първите Четири Часа, в първото си боестълкновение, се счита за "ветеран"! -))))))))
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вучич да отиде граничар на Зайчар!
29
1
 
8
 
! Отговори
Жельо преди 5 дни
Сръбския дългуч май се уплаши от многохилядните протести , които бяха против да разпродава на концесии земята на Сърбия за добив на литий и реши да стегне народа с една казарма .
28
1
 
8
 
! Отговори
Парцалев преди 5 дни
Вучич ще е свързочник!
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Вучич, че оди ли войник?
26
2
 
14
 
! Отговори
Сингх преди 5 дни
Бъдещи руски контрактници!
25
6
 
8
 
! Отговори
Военен преди 5 дни
Украинците след 1 седмица ги пращат на фронта, че нема мясо
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ще се напълним с млади братя сърби!
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Да изчакат малко с войната . Сега Путин им спря металите на евроге.йците . Явно се готви ракетна война между нато и Русия . Натовците имат ракети само за първия залп . След това само Русия ще стреля . Ким ще помага с кото трябва . Сега войните не се водят с пушки а джоистици . Седи си там един и пуска дрона после сяпа от камерата къде отива и те така . С ракетите е същото .
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И какво от това?