Сръбският премиер твърдо "за" връщането на задължителната казарма

Очаква се през 2025 г. законът да бъде готов
13 сеп 2024 21:08, Петър Бойчев
28
Сръбският премиер твърдо "за" връщането на задължителната казарма
Снимка БГНЕС

Сръбският министър-председател Милош Вучевич заяви, че твърдо подкрепя връщането на задължителната военна служба и правителството е готово, ако се постигне политическа и обществена договореност по въпроса, много бързо да предложи на парламента проектозакон, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

"Правителството е готово много бързо да излезе в парламента с такъв проектозакон и през 2025 г., когато се постигнат логистичните и административни условия, да го задвижим. Аз като премиер, както и цялото правителство, твърдо подкрепяме това, което президентът на Републиката (Александър Вучич) съобщи – че сериозно се приближаваме до евентуално приемане на законов акт за премахване на отмяната на (задължителната) военна служба" каза Вучевич в сутрешния блок на РТС.

Той припомни, че през април е изготвено предложение как да се върне задължителната военна служба и президентът е излязъл с идеята службата да не бъде твърде дълга, а само 75 дни – 60 дни обучение и 15 дни упражнения. Предложено е също определени профили на обучението да бъдат категоризирани, така че хора, които са завършили технически училища и факултети, да бъдат включени във военно-технически факултети, а останалите да преминават през редовно обучение.

Според сръбския премиер връщането на задължителната военна служба в Сърбия ще бъде полезно както за младежите, така и за цялата страна.

"Това не е подготовка за войни и сблъсъци, а грижа за държавата. Нашата страна не премахва професионалната военна служба за сръбската армия по този начин. Професионалната войска извършва най-отговорните задачи. С това бихме искали да върнем силата на резервната армия, защото имахме 11 - 12 набора, които не са служили в армията или частично са отслужили доброволна военна служба", посочи Вучевич.

Той допълни, че 75 дни военна служба „няма да провалят живота на никого", а младежите ще получат и финансова подкрепа за периода. /БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от Балкани
Спасиха шестима българи от потъващо корабче край Лефкада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Олеее, как може!!!!
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
а кога у нас???
25
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 22 Я си спомни. Българите 45 години живяха в съветски концлагер, сърбите пътуваха свободно по Света. Когато отвориха границите и българите тръгнаха на куфарна търговия до Сърбия, динарът беше вързан за марката. Българите се молеха на сърбите да им купят нещо за да изкарат някое "червено"(динар), щото българският лев за нищо не ставаше.
24
0
 
2
 
! Отговори
Швейк преди 4 дни
На война ли да се шляем - на войната ний пикаем!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Или тука сринаха системата, а там държавата и резултата е един. И те имат Лидъл.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тия па що са си махнали казармата. И да не са в нато. И как Сърбия където нямаше преход от комунизъм към демокрация стана по-развита от нас. Или поне като нас, но без тия сътресения тука. А.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Разбира се е за казармата, а той ще влезе ли в нея със задна дата? А синовете му ще ходят ли? Или ще представят бележка, че са болни :(
20
1
 
5
 
! Отговори
Руси преди 4 дни
По-добре да ме вкарат в дисципа. За кого да воюва човек ,да се гаврят с него в най-хубавите му години някакви форашки? За чужди каузи да ходиш като пушешто месо да оставиш майка си разплакана. Не благодаря ! По-добре да бачкам за стотинки ,но няма да съм съучастник в такива лудории !
19
0
 
9
 
! Отговори
NosTR преди 4 дни
Годината е 2024-а. Войните се водят с умни бомби и дронове, смисъл от това тийновете да набиват плаца и да изстрелят по половин пълнител с 70 годишен ак47 е нулев.
18
0
 
14
 
! Отговори
Пацифист преди 4 дни
Казармата отнема най-красивите години на живота на всеки мъж, казармата е глупост на квадрат, армията е ненужна и всичко военно е глупост без никаква полза и добавена стойност. Оръжието е за отнемане на животи, то не създава такъв. В 21 век да се говори за казарма и военни обучение е пълен позор.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сърбия е все още независима държава, а България нищо не е. Дори днес това го подсказва американският посланик по дебелашки начин
16
1
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 4 дни
Сърбите се топят по бързо и от нас. Всеки втори там е пенсионер. Отрицателен прираст и висока емиграция. След като въвеждат казарма ,поне още 30% от младите ще емигрират. Разберете отминаха времената,когато някой интелигентен човек ще му обръснат главата и ще го пратят ,да изпълнява заповеди на някакви неграмотни момци от дълбоките села.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И тия са едни войници - ела ме ритни, 1885 година - редовни сръбска армия, не може да преодолее неподготвена, изненадана в гръб и оставена без офицери Българска армия, нема смисъл да си харчат парите за въвеждане на казарма, там да си се занимават други неща.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Да им е честито на сърбетата. Там патриотарщината и глупостта са били винаги на почит.
13
2
 
4
 
! Отговори
кратко и ясно преди 4 дни
Който не е служил няма право да Гласува ... Стар Шип Трупарс
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
трябва да се отненат пенсийте на вси4ки воени 4ленове на БКП и да се ползват за воени разходи
11
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНСИОНИРАНЕ НА 28 Г преди 4 дни
И ТОГАВА ЩЕ СЕ ВЛИЗА С ВРЪЗКИ В КАЗАРМАТА....
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Иван времето не прави Подготовката ... ако ще и 5 години да е за 60 изтреляни патрона гопдишно боядисване на бурдюри и про4ие умни руски глупости ... ето ти пример от Царската казарма 1937 Артелерист стреля 500 по4ки демек 2500 патрона с майлимхера и дава 40 истрела с уръдието годишно познай колко струва сано 16 пъти пове4е от това което се хар4и за подготовка в бна за артелерист 1982 .....
9
5
 
5
 
! Отговори
Младен преди 4 дни
Aко можех, бих отишъл в казармата. Вече обаче съм възрастен, а като бях млад вече отменяха военната служба и реших изобщо да не обръщам внимание на повиквателните.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Иван Най-добре цял живот. Като в северна корея.