Байдън: Агресивният Китай ни подлага на изпитание

Той рискува да подкопае декларацията от срещата на върха
22 сеп 2024 07:20, Стела Стоянова
80
Байдън: Агресивният Китай ни подлага на изпитание
Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън бе чут да казва на лидерите на Австралия, Индия и Япония, че агресивният Китай „ни подлага на изпитание“.

Изказването му рискува да подкопае декларацията от срещата на върха, в която внимателно се избягваше споменаването на Пекин по име, предаде АФП.

Коментарите бяха направени в момент, когато Байдън откри прощалната среща на върха в родния си град Уилмингтън, щата Делауеър, с индийския министър-председател Нарендра Моди, японския министър-председател Фумио Кишида и австралийския министър-председател Антъни Албанезе.

„Китай продължава да се държи агресивно, подлагайки на изпитание всички нас в региона“, чу се Байдън в това, което се предполагаше, че е забележка при закрити врата към така наречената „четворка“.

Байдън заяви, че докато китайският президент Си Дзинпин се фокусира върху „вътрешните икономически предизвикателства“, той също така „се стреми да си спечели известно дипломатическо пространство, според мен, за да преследва агресивно интересите на Китай“.

Той обаче настоя, че неотдавнашните „интензивни усилия“ на Вашингтон за намаляване на напрежението, включително разговорът със Си през април, са помогнали за предотвратяване на конфликта.

Грешката на „горещия микрофон“ рискува да подкопае внимателните дипломатически усилия на четирите държави по време на срещата на върха да настояват, че целта на тяхното обединение е нещо повече от осигуряване на противовес на Китай. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: КитайДжо Байдън
Още от САЩ
Изгубена котка сама намери път към дома си в Калифорния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 дни
Злото сащ трябва да бъде унищожено и това ще го свърши Русия и Китаи.
67
0
 
1
 
! Отговори
ЗАБРАВИХТЕ ЧингизХан преди 4 дни
ЗАТОВА ПРИКАЗВАТЕ КАТО ДЕЦА ! СТАВА ДУМА ЗА ФАНАТИЗИРАНИ НАДЪХАНИ КИТАЙЦИ, КОИТО ВЪРТЯТ НА ПРЪСТА СИ КИМ ЧОН ЪН, МАНИПУЛИРАТ КРЕМЪЛ, ЗА ДА ИЗДЪРПАТ КИЛИМЧЕТО ИЗПОД КРАКАТА НА САЩ И ЕВРОПА ! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ТУРСКОТО РОБСТВО ЩЕ ВИ СЕ СТОРИ РАЙ!
66
1
 
1
 
! Отговори
НЕ ПОЗНАВАТЕ КИТАЙЦИ преди 4 дни
И ЗАТОВА ПРИКАЗВАТЕ ТАКА ! В СЛУЧАЯ СТАВА ДУМА ЗА ФАНАТИЗИРАНИ НАДЪХАНИ АГРЕСИВНИ КИТАЙЦИ, ТИЯ КОИТО ВЪРТЯТ НА ПРЪСТА СИ КИМ ЧОН ЪН, И МАНИПУЛИРАТ КРЕМЪЛ, ЗА ДА ИЗДЪРПАТ КИЛИМЧЕТО ИЗПОД КРАКАТА НА САЩ И ЕВРОПА ! АКО ТОВА СЕ СЛУЧИ, ЩЕ МЕЧТАЕТЕ ЗА ТУРСКОТО РОБСТВО И ЩЕ ГО СЪНУВАТЕ!
65
1
 
3
 
! Отговори
ха преди 4 дни
Байдън - който не е с тебе е "агресивен " !
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
според американските п р а с е т а ако някой е по-добър от тях той е агресивен и трябва да се вземат мерки срещу него.
63
3
 
3
 
! Отговори
Shark преди 4 дни
Китай продължава да се държи агресивно, подлагайки на изпитание всички нас в региона - откога САЩ се намира в Азия????
62
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 дни
китаи не е агресивен а сащ това е територия населена с престъпници по генезисте ако не се бият и стрелят не могат да живеят мирно и тихо те са злото на светакъдето се появят идва смър-тта
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
САЩ са единствената държава в света, на която и пречи дружествените отношения и просперитета на останалите държави, дори и на отсрещния край на земното кълбо. Агресивен Китай, агресивна Русия.... Е къде е агресията на Китай? Работят си хората, произвеждат, и това пречело на САЩ. А Русия - Гледам картата на НАТО преди 50г., след това 30г., и сега актуалната карта към днешния ден. Гледам границите на НАТО и немога да разбера - Къде е тая руска агресия. И мен да се опитват "да ме притиснат в ъгъла
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Само и само, да беше контра на Тръмп, настояваше, че такова нещо. няма, преди 5 години. "Приятели" били.
59
1
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 5 дни
Памперса проговори .
58
3
 
15
 
! Отговори
Дядката преди 5 дни
Освен САЩ и НАТО ,други по-големи агресори едва ли има!Кого ли е нападнал Китай?
57
0
 
17
 
! Отговори
007 преди 5 дни
Каза най- големият Warmonger.
56
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Какво ви е виновен все Китай ви е в устите мръ-сни ционисти жи-дове !!! Да не би Китай да ви е нападнал
55
0
 
29
 
! Отговори
Изкуфял бидон преди 5 дни
Тоя изкуфял бидон изобщо не знае къде е Китай, изненадан съм, че изобщо е успял да каже цяло смислено изречение, без някой да му подсказа.
54
1
 
31
 
! Отговори
Тап преди 5 дни
По двойните стандарти на Колективния Запад, Китай е агресивен а престъпния синдикат НАТО е миротворец. Сигурно си вярват.
53
1
 
34
 
! Отговори
Време е преди 5 дни
Не китайският а наглосаксонският флот акостира на бреговете на Китай и окупира Пекин по време на Опиумните войни. Време е китайският флот да дойде пред Темза и Манхатън.
52
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
"Байдън въвежда забрана на китайски и руски софтуер за автомобили" - от другия вестник.
51
0
 
16
 
! Отговори
50 преди 5 дни
Уау ... интересен вот. Явно има много наивни и объркани хора, които са повярвали на глупсотите, които. им се набиват и са станали мекотели.
50
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това навярно е някакъв майтап с израза "агресивен Китай" и "миролюбива Америка",всички знаят за последните 30 години кой разпалва войни и конфликти по света,кой прави преврати и разни революции и с разни лозунги за евро-атлантически ценности и демокрация се унищожават цели народи...и това не е Китай...
49
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Агресивният Китай, казва дъртия изкуфялник! Да, "агресивен" е защото не можете отново да ги подчините и да ги тровите с опиум.Няма по зла,античовешка държава от САЩ в последните 80-100 години в човешката история! Това е държавата на Мамона!