US фермери призовават за опция за ваксина за борба с птичия грип

Франция миналата година започна да ваксинира патици срещу вируса
27 сеп 2024 17:22, Гергана Попова
7
US фермери призовават за опция за ваксина за борба с птичия грип
Снимка: БГНЕС/ EPA

Американските фермери увеличават натиска върху администрацията на Байдън да позволи ваксинации за пилета, пуйки и крави, за да ги предпази от инфекции с птичи грип, които опустошаваха стадата в продължение на три години, пише Reuters.

Тази есен стадата в птицевъдната индустрия на САЩ за първи път са изправени пред двоен риск от инфекции от мандри и мигриращи птици, които могат да разпространят болестта. Птичият грип, който е смъртоносен за домашните птици и намалява производството на мляко при млечните крави, е унищожил повече от 100 милиона пилета и пуйки от 2022 г. насам в най-голямата епидемия в САЩ досега.

Rose Acre Farms, вторият по големина производител на яйца в САЩ, иска Министерството на земеделието на САЩ да разреши ваксинациите, каза изпълнителният директор Маркъс Руст пред агенцията. "Компанията загуби милиони кокошки в епидемии и премества съоръжение в Индиана за развъждане на пилета, тъй като се намира срещу магистрала от убежище за диви животни, което привлича мигриращи патици. Ние сме фермери. Искаме животните ни да живеят."

Скокът на вируса върху говедата в 14 щата и инфекциите на 13 работници в млечни и птицеферми тази година разтревожиха учени и федерални служители относно рисковете за хората от по-нататъшно разпространение.
Водещите национални групи твърдят в писмо от август до министъра на земеделието Том Вилсак, че икономическите щети от епидемията оправдават прилагането на ваксина. А федералните законодатели казват, че USDA трябва да ускори изследванията си за ваксини и да разработи нови методи, за да помогне на фермерите да избегнат огнища.

Говорител на USDA заяви, че агенцията си сътрудничи с държавни и федерални агенции и изследователи за защита на добитъка, фермерите и селскостопанските работници и проучва ваксинациите на животни.

Все по-голям брой страни обмислят ваксини, които някога са били табу. Франция миналата година започна да ваксинира патици срещу птичи грип. Нова Зеландия, която никога не е имала случай на птичи грип, тества ваксина върху пет вида диви птици. Миналата година САЩ одобриха спешното използване на ваксина срещу птичи грип за защита на калифорнийските кондори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: ваксинаптичи грипСАЩ
Още от ЕС
България губи над 1 млрд. лв. годишно от това, че не сме в сухопътен Шенген
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 2 часа
Сега разработвам специална ваксинка, дупчим пилетата, а ваксинираме овцете като ги изядат. хи хи хи
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Питам за един прияте Няма. Само Касабов от Атака, и председателя на Европарламента починаха от Ковид. Като четеш за единия случай, същото описания на другия случай. Не е ли странно?
5
0
 
0
 
! Отговори
Питам за един прияте преди 3 часа
Има ли депутатски грип, ама също с летален изход?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Слагай го на грила - и у Билла :)))
3
0
 
0
 
! Отговори
Марчо преди 3 часа
Избирам опция Б
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Аман от тия ваксини, ако не на хората, на храната ни ще ги набутат.
1
0
 
3
 
! Отговори
Нане преди 3 часа
Всички крави в обора, трябва да бъдат ваксинирани, за луда крава.... Фанала ги е яко и ги не пуща.... ===)))