Байдън: Агресивният Китай ни подлага на изпитание

Той рискува да подкопае декларацията от срещата на върха
22 сеп 2024 07:20, Стела Стоянова
80
Байдън: Агресивният Китай ни подлага на изпитание
Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън бе чут да казва на лидерите на Австралия, Индия и Япония, че агресивният Китай „ни подлага на изпитание“.

Изказването му рискува да подкопае декларацията от срещата на върха, в която внимателно се избягваше споменаването на Пекин по име, предаде АФП.

Коментарите бяха направени в момент, когато Байдън откри прощалната среща на върха в родния си град Уилмингтън, щата Делауеър, с индийския министър-председател Нарендра Моди, японския министър-председател Фумио Кишида и австралийския министър-председател Антъни Албанезе.

„Китай продължава да се държи агресивно, подлагайки на изпитание всички нас в региона“, чу се Байдън в това, което се предполагаше, че е забележка при закрити врата към така наречената „четворка“.

Байдън заяви, че докато китайският президент Си Дзинпин се фокусира върху „вътрешните икономически предизвикателства“, той също така „се стреми да си спечели известно дипломатическо пространство, според мен, за да преследва агресивно интересите на Китай“.

Той обаче настоя, че неотдавнашните „интензивни усилия“ на Вашингтон за намаляване на напрежението, включително разговорът със Си през април, са помогнали за предотвратяване на конфликта.

Грешката на „горещия микрофон“ рискува да подкопае внимателните дипломатически усилия на четирите държави по време на срещата на върха да настояват, че целта на тяхното обединение е нещо повече от осигуряване на противовес на Китай. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още по темата: КитайДжо Байдън
Още от САЩ
Изгубена котка сама намери път към дома си в Калифорния
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
27
 
! Отговори
Дълбоката държава преди 6 дни
бе заповядала да се избягва споменаването на Пекин по име, а байДжо наруши табуто. Литовски телевизионен водещ-русофоб предложи да се разстрелват хората за руски песни. Зрителите се питат "Това нацизъм ли е?".
7
2
 
35
 
! Отговори
българина преди 6 дни
нека уточним, КОЙ Е РЕГИОНА НА САЩ?????
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Все някой ви пречи или подлага .
5
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Америкосите нармални ли са? Към кого е агресивен Кетай, или Беларус еле Албания, за речем. Без вас света ше бъде рай.
4
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Време е щатите да си ходят!
3
2
 
46
 
! Отговори
Лицемер преди 6 дни
За китай. . . да преследва агресивно интересите на Китай. . . А какво прави САЩ? Не може цялата планета да е въпрос на интерес само на Америка! Не всички доброволно желаят да им се казва как да живеят и какво да правят! Хегемонията не вече въпрос на бъдеще! Дано не се затрие планетата от зиналите за суровини капиталисти! Нямам в предвид само американци!
2
2
 
32
 
! Отговори
Ром"с преди 6 дни
...и трябва да изпратим войски в Аляска,това с Китай е оправдание за изпращането на увеличаването на войска в Аляска под предлога ..оф,тез руснаци са толкови лоши ,а пък тез китайци ни подлагат на изпитание.А цялата работа е в страхът от Русия.
1
3
 
44
 
! Отговори
Цун Кай Го преди 6 дни
САЩ са предизвикали над 20 военни конфликта през последните 30 години, обаче този път се издъниха яко, в Украйна и Тайван. Кой му го е написал това да се излага и да приказва глупости.