Австралия и Великобритания ще сключат договор за производство на подводници

Австралия ще купи американски ядрени подводници от клас "Вирджиния"
27 сеп 2024 19:18, Гергана Попова
6
Австралия и Великобритания ще сключат договор за производство на подводници
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австралия и Великобритания заявиха, че ще сключат двустранен договор за производство на нов клас ядрена подводница в рамките на партньорството AUKUS, което включва и Съединените щати, пише Reuters.

Австралия ще купи американски ядрени подводници от клас "Вирджиния" от Съединените щати през следващото десетилетие, като Великобритания и Австралия по-късно ще построят нов клас подводници AUKUS в Barrow-in-Furness във Великобритания и в Южна Австралия, съгласно обявения пакт AUKUS през 2023 г.

"Ние ще преговаряме за договор, двустранен договор, между Австралия и Обединеното кралство, за да активираме нашата част от AUKUS", каза австралийският министър на отбраната Ричард Марлс пред репортери след среща с колегите си от Великобритания и САЩ в четвъртък в Лондон.

Британският министър на отбраната Джон Хийли коментира, че срещата на министрите на отбраната на AUKUS също така е постигнала съгласие за използване на произведени в Британия торпеда Stingray в морски патрулни самолети P-8A, които се използват като самолети за лов на подводници в Индотихоокеанския регион.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че партньорите на AUKUS са провели значителни експерименти в наземния, подводния и електромагнитния спектър, за да подобрят способностите за водене на война като част от сътрудничеството в рамките на така наречения "Стълб две" на AUKUS.

В съвместно изявление се казва, че партньорите на AUKUS увеличават способността си да разработват и доставят офанзивни и отбранителни хиперзвукови технологии и ще проведат широкомащабно учение с дронове по-късно тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от ЕС
Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
До 4, правилно си разбрал, макар че като го пречупиш през копейковския си мозък, се оказва че нищо не си разбрал! Според много анализи, към средата на века предстои жесток сблъсък между САЩ и Китай - може би Студена война, с много горещи точки - основно в Индийския и Тихия океан! Съвсем нормално е американските съюзници да се подготвят... А Руснята ти? Нея никой не я брои за Велика сила... Великите сили са само две - САЩ и Китай
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Следващото десетилетие започва след 6 години. Т.е. след общо 16 години /пише по-късно, след като Австралия си накупува американските подводници/, ще започне съвместното производство между Австралия и Великобритания. Правилно ли разбрахме? Май ще оправдават едни пари през следващите 16 години, пък каквото стане със съвместната разработка, стане. Може тези пари да се забравят че са дадени. Може пък да става дума "през следващите 10 години", а не "десетилетие".
3
1
 
0
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 час
Американците още една АПЛ не са им построили, а Кенгурото шъ прай нови тип АПЛ с дребноБританците, де съ вика - "Рибата у морето, те сложиха Тиганъ"! -))) ПС. Само да не стане кът новия дребнобритански Самолетоносач, който при всеки опит да потегли и съ чупи! -)))))))
2
1
 
2
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 1 час
Те ще правят подводници,а в Ботевград пулопроводници,догодина и цели проводници! Машала...
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нали са от миролюбив нагоре за какво са им подводници ?