“айните на болница "јш Ўифа":  акво откри »зраел при мащабните операции?

–азузнавателните данни ще проправ€т път€ за нахлуване в –афах
ќбновена: 26 мар 2024 22:40 | 26 мар 2024 22:40, јниси€ »ванова
38
“айните на болница "јш Ўифа":  акво откри »зраел при мащабните операции?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/EPA

Ѕлизо едноседмичната израелска военна акци€ в болница "јш Ўифа" в град √аза, както и мащабните операции в квартал ’амад в ’ан ёнис, сломиха духа на "’амас" и провалиха усили€та на терористичната групировка да създаде миниправителство в северната част на √аза, предаде израелската новинарска агенци€ “ѕ—.  

“ерористичната групировка се опас€ва, че разузнавателните данни, получени от "јш Ўифа" и ’амад, ще проправ€т път€ за нахлуване в –афах. ќт понеделник сутринта израелските сили са убили над 140 терористи, укриващи се в болнични€ комплекс. ќт около 800-те арестувани терористи поне 480 са идентифицирани като членове на  "’амас" или на друга палестинска групировка - "»сл€мски джихад"

»зраелските сили за отбрана нахлуха в "јш Ўифа", след като получиха информаци€, че високопоставени представители на "’амас" планират нападени€ от болнични€ комплекс.

’ванати неподготвени, бойците на двете групировки евакуираха бързо от болницата пациентите и посетителите и се скриха сред разселените палестинци под фалшива самоличност, докато не б€ха арестувани. ƒори и сега ръководството на "’амас" не знае кои от високопоставените представители на групировката в "јш Ўифа" са убити или арестувани. Ќо информаци€та, ко€то е достигнала до “ѕ—, предполага, че н€колко високопоставени фигури се кри€т в сгради близо до Ўифа.

“ѕ— научи, че в една от сградите на болницата "’амас" е създал малък административен център със служители на министерства, по-конкретно на образованието, на вътрешните работи, на финансите и на полици€та. ¬ ден€, когато израелските сили вл€зоха в комплекса, "’амас" се готвеше да изплати заплатите на стотици свои граждански и военни служители. «аплатите варират от 200 до стотици долари.

—ред убитите в комплекса представители на "’амас" е ‘аик ћабхух, който оглав€ваше отдела за операции на групировката в областта на вътрешната сигурност. —ред задължени€та му е било да координира прехвърл€нето на камионите с храна пред клановете в ивицата √аза.

ќт "’амас" не са успели да разберат съдбата на други високопоставени представители на групиоровката, които са били в комплекса "јш Ўифа" в навечерието на израелската акци€.

Ќай-високопоставени€т от изчезналите е ћахмуд јбу ”атфа, заместник-министър на вътрешните работи и директор на силите за вътрешна сигурност на терористичната организаци€, който има чин полковник и е отговар€л за издирването на загиналите.

“арек —илми, говорител на "»сл€мски джихад" и член на ръководството на групировката, също е бил в сградата, както и при€телката му в ръководството на "ƒжихад" јмана ’амид, ко€то отговар€ за дейностите на жените в организаци€та. јбу Ѕилал “ара€, редактор на телевизионни€ канал јл-јкса на "’амас", и други журналисти в служба на терористичната групировка, също са в неизвестност.

Ќеотдавнашните набези на »зраел срещу обекти на "’амас" в квартал ’амад в ’ан ёнис допълнително сринаха морала на терористичната групировка. “ози комплекс от 40 жилищни сгради, открит през 2016 г., е кръстен на емира на  атар шейх ’амад бин ’алифа јл “ани, който финансира проекта със стотици милиони долари.

»зраелските сили разкриха обширна терористична инфраструктура, включително фабрика за оръжи€, тунелни шахти, позиции за изстрелване на ракети и командни центрове сред и под жилищни сгради. »ззети са и гол€м брой оръжи€, експлозиви и военно оборудване. ¬оеннослужещите, които евакуираха жителите на ’амад, заловиха десетки терористи, които се опитваха да се смес€т с мирните граждани. јрестувани са още 250 души, които са се укривали.

—ега от "’амас" се опас€ват, че успешните операции на »зраел в "јш Ўифа" и ’амад ще откри€т път€ за израелско нахлуване в –афах - последната крепост на ’амас. ¬ъзможно е тежките бомбардировки в квартал јл јмал в западната част на ’ан ёнис в събота вечерта също да са свързани с разузнавателни данни, придобити в "јш Ўифа" или ’амад.

Ќай-малко 1200 души б€ха убити, а 240 израелци и чужденци б€ха взети за заложници при нападени€та на на "’амас" на 7 октомври срещу израелски общности в близост до границата с √аза. ќт останалите 134 заложници »зраел наскоро об€ви 31 за мъртви. (√. »ванова, Ѕ“ј)

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


38
ќще по темата: ’амас√азаизраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
29
1
 
0
 
! ќтговори
нищо преди 1 месец
ƒо всички зна€т после ще наглас€т и останалите. вие путлерастите се мислите за много умни
28
3
 
1
 
! ќтговори
всички зна€т преди 1 месец
открили са това което са донесли или нагласили.
27
3
 
10
 
! ќтговори
јл ƒжазира преди 1 месец
в един коментар излъчи кадри заснети от палестинците, когато са влизали по домове и са избивали наред, както и от избиването на зрители от фестивала. »двателстава, изнасилвани€, грабежи, а радостни тълпи посрещат докараните в √аза, тържество! √ерои!!¬ тези същества н€ма нищо човешко. “ќ¬ј Ќ≈ —ј ’ќ–ј! «а това и никой не ги иска в сво€та страна.
26
0
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо јнонимен - Ќе е  ардам, а д€до му “ервел помага на ¬изанти€ и разбива арабите пред  онстантинопол във войната 717-718г. и така спас€ва ≈вропа.
25
15
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
«а да се оправдае тоталното изтребване на палестинци от »зраел, ще бъдем свидетели на много такива приказки. ƒаже и новородените в болницата са с автомати, затова са легитимна цел на евреите. ”бийствата на жени и деца в √аза е статистика.
24
3
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќа територи€ 12x42 км с 70 болници, половината с джихадистки пари от  атар. “о е €сно за какво са строени и за какво се ползват. Ћошото е, че другите пари са окрадени от наивните европейци, които си мислеха (и още мисл€т), че уж отиват средствата за н€какви бедни цивилни. “унелите са два пъти по-дълги от лондонското метро! јрабите какво очакваха - да убиват на фестивал, да влачат изнасилени голи момичета на площада и после да ги погал€т по главата ли?
23
7
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕадне ли »зраел, ние сме следващите на път€ на ордите. ’ан  ардам го е разбирал прекрасно и не случайно е ритал арабски з*елки пред  онстантинопол. »спанците са н€мали този късмет и са изкарали 700 години в робство. ƒа не говорим за древните велики цивилизации от  артаген и, египт€ни, които и до днес са под исл€мски€ нож.
22
2
 
14
 
! ќтговори
Ѕългаринъ преди 1 месец
√ордо до »зраел в справедливата му борба с терора! ƒо тоталното унищожение на ’амас и до освобождаването на отвлечените в непровокираната зверска атака от 07/10
21
1
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
¬еднъж съм ходил в »зраел, но не с организирана екскурзи€. ќтношението, което получих, не съм го изпитвал дори в Ѕългари€. √ърците и арменците в стари€ град буквално те прегръщат, защото зна€т какво са българите, а един равин направо ми каза: вие сте благословена божи€ наци€'. »стинските израелци не са като ти€ европейските муцуни, а са като нас - косматички, пушат, шумни. —м€х се, като предложиха 'традиционна храна' - баница със спанак, гювеч и чушки бюрек. ј шофирането беше като в –умъни€:)
20
3
 
29
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕрез 80те, палестински терористи отвличат френски самолет с 103 израелци и 120 европейци и кацат в ”ганда, при исл€мистки президент. »зраел прав€т светкавична операци€, лет€т през 4 вражески държави ниско, кацат в ”ганда, избиват всички джихадисти, 100 угандийски гвардейци и връщат всички заложници. ”мира само командира на командосите -брат на Ќетан€ху. “о€ път ’амас изтеглиха късата клечка с изстъплени€та си.
19
6
 
17
 
! ќтговори
Maртин преди 1 месец
ќбщото между украинците и ’амас, е че сами си изпросиха нахлуването на воиски на сво€ територи€. Ќо за ”краинците ми е жал, а тези фанатизираните тр€бва се изчист€т до крак.
18
14
 
27
 
! ќтговори
—лава преди 1 месец
Ќа ”крайна и »зраел, които с цената на живота си ни защитават от тероризма, в неговите различни форми....рашизъм и исл€мски тероризъм. » само една забележка....едва ли има евреин, които не разбира,че натан€ху има вина за клането организирано от хамас, защото пов€рва на путин,че се е договорил да спрат терористите с нападени€та . Ќо путин никога не казва истината....просто убиец и лъжец...сър.
17
8
 
38
 
! ќтговори
христи€нин преди 1 месец
»зраел е пример за цели€ св€т.ƒа,вече разбирам защо се приемат за богоизбран народ.≈дна шепа хора,заобиколени от море от примитивизъм, невежество, омраза, жестокост,диващина-античовеци,геройски се бор€т за правото си на живот.ћюсюлманската с-г-ан,ко€то убива в името на сво€ аллах,получава истински отговор.“ака тр€бва да се постъпва с дете убийците.“е н€мат право на живот.ƒа се поучим от »зраел.
16
7
 
33
 
! ќтговори
«наещ преди 1 месец
 акво откритие бе?“е си зна€т къде се врът лалугерите!ќткритие било че козоебите се кри€т в полите на жените си и в болниците?’амас е в истори€та,заедно с т€х и ’избулах.Ќетен€ху го мраз€т всички и никой не му отрича успеха!‘акт!
15
8
 
29
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ќпределно зна€т какво прав€т хората!«на€т и как да се разправ€т с та€ *** нечовешка!“е иначе не биха просъществували обградени с *** козоеби.» бързичко работ€т и точно!» не обвин€ват никого и не хленчат за помощ.ћетодично и педантично!ѕо учебник.—транно обаче и там как са проспали такава масивна атака?«а жужи е €сно.«а съжаление света вече н€ма да е същи€
14
10
 
15
 
! ќтговори
Ќа майка ти путката преди 1 месец
"“унели има по мазетата на всеки по-гол€м блок в Ѕългари€...." доброволно ли си бавноразвиващ
13
33
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕълни глупости. јма толкова терористи били, ама не знам си колко били. Ќабедена работа. јма плосък покрив имала болницата, площадка бил. ћи къв да е? јлпийски ли? ¬се в духа на тъпaтa пропаганда - скривалища, тунели. ѕък като влезнеш в почти ко€то и да е болница в Ѕългари€ можеш да видиш същото строителство. “унели има по мазетата на всеки по-гол€м блок в Ѕългари€. "јма той не ни посреща с цвет€, значи е терорист". ј те му убили родата. Ќормално.
12
11
 
21
 
! ќтговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
останаха н€колко дженарале с джапанки от руските проксита да бъда взривени и брат€та евреи могат да са сигурни за следващите 50 години. Ќедорасли€ бакшиш ничево не може да сдела да спаси араѕските си протежета.
11
10
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 аква в тази фалшива пропаганда? ќткъде почерпихте информаци€та?
10
27
 
12
 
! ќтговори
‘акти преди 1 месец
’амас са творение на »зраел а »сл€мска ƒържава на  раварите и ¬еликобритани€