Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш

"Обама ще изгуби подкрепа при опит за сваляне на режима"
Обновена: 28 авг 2013 22:01 | 28 авг 2013 21:56, Елка Василева
121
Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш
Барак Обама. Снимка: Reuters

Десет години след решението на Джордж Буш младши да нахлуе в Ирак без мандат от Съвета за сигурност на ООН Барак Обама се готви да нападне Сирия, управлявана от Башар Асад, без да сезира ООН – но твърди, че ситуацията е различна, пише Франс прес.

Всяка операция в Сирия без съгласието на Съвета за сигурност ще трябва да се води от "коалиция на желаещите" като онази, която свали Саддам Хюсеин. Русия - основният съюзник на Дамаск, не пропусна да изтъкне приликата. Москва напомни, че нахлуването през 2003 г. бе мотивирано с неверни данни, според които Багдад разполагал с оръжия за масово поразяване - а днес американци и европейци все по-открито твърдят, че миналата седмица сирийската армия е предприела масирана химическа атака срещу предградие на Дамаск.

Съответно държавният секретар Джон Кери, критикувал навремето Буш, че "бързал" да тръгне на война в Ирак, нарече "морално безсрамие" предполагаемото обгазяване на граждани с отровни вещества.

"Този път нещата наистина са различни, - уверява Ричард Гауан от Нюйоркския университет. - Само твърд радетел на теорията на конспирациите би заявил, че Обама е искал да се стигне дотук, през 2003 г. обаче администрацията на Буш явно имаше желание да завладее Ирак."

Германия и Франция тогава бяха против операцията, а Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са на едно мнение и френският президент Франсоа Оланд споменава "отговорността да се закриля мирното население".

Да изстреляш няколко крилати ракети обаче е по-лесно, отколкото да стигнеш до споразумение в Съвета за сигурност, за да сложиш край на един конфликт, взел над 100 000 жертви от март 2011 г. насам. Русия и Китай вече три пъти налагаха вето на резолюции, предложени от Запада с цел да се упражни натиск върху Башар Асад.

"В търсене на баланс"

"Москва и Пекин със сигурност ще осъдят всяка военна акция, но Вашингтон е убеден, че е морално оправдано да се действа срещу Дамаск, и досегашната резервираност на Обама вероятно ще говори в негова подкрепа", обяснява Ричард Гауан.

"Съветът за сигурност не може да бъде единствен гарант за това кое е законно и кое - справедливо", смята Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш американски дипломат. "Това би означавало да позволим на страна като Русия да се разпорежда с международните закони, а в по-широк план и с международните отношения", казва Хаас и добавя, че САЩ не бива да допускат това.

По думите му Вашингтон "търси баланс" - военната операция трябва да е достатъчно силна, "за да наложи схващането, че наистина има червени линии, които не трябва да се прекрачват", но не твърде мощна или прекомерно дълготрайна, "за да не нареди и САЩ сред участниците в гражданската война".

Също както се опряха на НАТО и заобиколиха ООН, за да бомбардират Сърбия през 1999 г., САЩ и съюзниците им биха могли според Хаас отново "да приложат един вид многостранен подход", избирайки за опора НАТО или арабските страни, враждебни на Башар Асад. В крайна сметка десетки държави може да сформират "коалиция на желаещите", прогнозира той.

Някои страни обаче остават предпазливи. Според шведския външен министър Карл Билд е необходим опит да се издейства мандат от Съвета за сигурност и е "важно" инспекторите на ООН, действащи в Сирия, да получат възможност да съобщят своите
изводи.

"Преди да започнем операция, искам да видя категорично доказателство - в една или друга форма, че са били използвани химически оръжия", обяснява посланик, изпратен в ООН от държава съюзничка на САЩ.

А Ричард Гауан предупреждава, че Обама "ще забележи бързо спадане на международната подкрепа за американска военна операция, ако премине от ограничена наказателна акция, свързана с химическите оръжия, към опит за сваляне на режима".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия пак изостави приятел.Добре,че България е в нато и ес.Никога повече северна азия като съюзник в каквото и да е било
39
4
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
do 46Политиката на Русия е една и съща спрямо империалистическите ***, както на времето с Хитлер, така сега и с хамериканците. Руснаците и тогава не обявиха война на Германия задето окупира Европа, така и сега няма да се меси на имперският хамерикански *** в Сирия. Само си пласира оръжието руснака на тези, които се бият срещу хамериканците и толкова .Както доставяше руско оръжие на Виетнам срещу хамериканската гмеж.Но нападнат ли на Руската мечка териториите и базите-става страшно.
38
1
 
7
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Страшна снимка са му докарали, тия от" Ройтерс"!!! Сигурно са я взели от подземията в Гуантамо(които уж щеше да закрива;)пп Предишните бяха за "Нешънъл джиографик";))
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да искат ветрогенератори и фотоволтаици Монтираш веднъж и си имаш енергия , не като да гребнеш от кладенеца и да продаваш на целия свят После зелената енергия била такава и онакава , нали си гледам слънчевия боилер - пълня с вода и после цял ден топла - топла без една стотинка разход Същото е с колите на водород или на ток , много бързо ги прибраха , а миналата година бяха хит Кога ще оставят маиката ЗЕМЯ да си почине
36
0
 
13
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Дали сега отново някой ще обвини Русия и Путин,че сключи договори за добри отношения и ненападение с американците? както навремето обвиняваха за това Сталин и СССР за Пакта за ненападение ***-Рибентроп от 1939 г? А кой някога смееше да се противопостави на нацистка Германия и кой днес е готов да се противопостави на нацистка Америка вървяща по стъпките на Третия райх?
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Притеснява ме това , че ние ,както и цяла Европа сме много близо до боините деиствия Досега не съм чул воина да се води в Америка Пазят си континента , а другаде да става каквото ще Дано се разберат по мирен начин , че иначе освен петрола , ще поскъпва всичко ....а ние с тези аборигенски доходи ....Американците имат огромна армия , а мюслитата всеки един е армия и изобщо не си правя илюзии , че няма да отвърнат Да не говорим какъв въздух , ще дишаме после , ако остане въздух изобщо
34
0
 
2
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До ахмакаВ 1876 г не са вършили такива неща!!!
33
0
 
9
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До демократичен терорА може би ТОЧНО ТОВА ЖЕЛАЯТ? най-големите нефтени монополи в света са американските и английските. Петролните кризи им пълнят джобовете с милиарди и трилиони.
32
9
 
0
 
! Отговори
ахмака преди 10 години
до 32А що не кажеш българите християни какво са правили през 1912-1913 година помаците в Родопите. Клали са наред и са ги грабили като някави варвари от средновековието, когато споменавате нещо казвайте поне цялата истина.
31
1
 
7
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Във Виетнам янките изпллзваха *** срещу живи хора и ТЯХНОТО СОБСТВЕНО СПИСАНИЕ "ЛАЙФ" ПОКАЗВАШЕ горящи живи виетнамци,залети с *** от янки-хеликоптерите. Срещу мирното население използваха летящите крепости Бе-52 с хиляди тонове бомби. Абсурд Русия да се намеси,ако не желае да се повтори историята с "Хитлер пред Москва". В случая черният Обама пред Москва и Санкт Петербург! Навремето заради зверските бомбардировки над Англия в 1940-45 г,англоамериканците подкрепиха Русия,сега са срещу нея
30
5
 
29
 
! Отговори
Илко преди 10 години
Най-наглата и терористична държава е САЩ. СЛАВА РУСИЯ!
29
1
 
20
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Обама и янките действат двойно по-зле. Двукратна вреда нанасят на България! От една страна озлобяват мюсюлманите против нас, от друга тези озлобени мюсюлмани бягат точно в нашата страна,която е първата христианска по пътя им. Хем, ги настройват зле против нас с тези бомби,хем ги натикват при нас на практика. Причиняват ни двойно зло!
28
1
 
16
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
До sakiВ "Кримската война" Русия срещу англия, франция турция и италия, са взели участие 3000 Българи и 600 гърци - ДОБРОВОЛЦИ на страната на Русия. Тъй че ИСТОРИЯТА тръгва от много по РАНО, колкото и да се опитват да я ПРОМЕНЯТ.
27
0
 
24
 
! Отговори
крилати ракети преди 10 години
Знаете ли, че Обама е изстрелял повече крилати ракети, отколкото всички останали лауреати на Нобелова награда за мир, взети заедно?
26
0
 
17
 
! Отговори
черно минало! преди 10 години
Обама и пожарникарят (агент Буда) имат много общи неща. И двамата имат черно минало!
25
0
 
24
 
! Отговори
за мир! преди 10 години
Джулиан Асандж е светец, защото е за мир! Обама е престъпник, защото по негови заповеди, систематично и планомерно, се убиват хора в целия свят!
24
4
 
9
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До sakiУбийствата не са извършвани от черкези,а от наши българи-помаци, които са ни избивали за да се докарат пред султана! Типично български манталитет! И няма как Априлското въстание да бъде предварително режисирано да се провали,ако българите се бяха били като лъвове,а не като жени. А турците-като лъвове.
23
0
 
11
 
! Отговори
Егон преди 10 години
Добре де, като беше голямото шумене покрай ядрената програма на Иран защо се налагаха всякакви санкции, стигна се и до частична международна изолация, а сега се говори директно за удари? Що за угодна на някого дипломация се води, а не последователни повтарящи се действия във всички нарушили определени закони страни. Нека да наложат тежки санкции (ако се докаже, че Асад е ползвал химикалите) и при повторен случай - пълна изолация. С какво право ще бомбардират суверенна страна?
22
0
 
42
 
! Отговори
единадесет убити преди 10 години
Във Виетнам американците са убивали на всеки един военен виетнамец - по трима цивилни. Във Виетрак и във Виетганистан, американците утрепват на всеки един военен - по четирима цивилни. В Югославия при бомбардировките, на всеки един убит военен се падат по пет цивилни. В Пакистан и Афганистан, при бомбардиране с безпилотни самолети, т.н. "роботи-убийци", квотата е вече един убит военен към единадесет убити цивилни. Ако застреляш човек в САЩ, ще те осъдят на смърт. А ако застреляш цивилни граждани, не американци, извън САЩ, ще те наградят с орден.
21
27
 
5
 
! Отговори
saki преди 10 години
Четейки тази статия, имам асоциация, как навремето Руската Империя се е загрижила изведнъж за изкланите българи през Априлското въстание и е решила да нападне Османската Империя за да ни "освободи". Интересно е дали са имали пръст в Априлското въстание и не е ли предварително режисирано да се провали, а убийствата са извършвани от черкези,който Русия изгонва от родината им. И те като САЩ просто искат да наложат влиянието си в определена страна и не им пука за местните хора.