Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш

"Обама ще изгуби подкрепа при опит за сваляне на режима"
Обновена: 28 авг 2013 22:01 | 28 авг 2013 21:56, Елка Василева
121
Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш
Барак Обама. Снимка: Reuters

Десет години след решението на Джордж Буш младши да нахлуе в Ирак без мандат от Съвета за сигурност на ООН Барак Обама се готви да нападне Сирия, управлявана от Башар Асад, без да сезира ООН – но твърди, че ситуацията е различна, пише Франс прес.

Всяка операция в Сирия без съгласието на Съвета за сигурност ще трябва да се води от "коалиция на желаещите" като онази, която свали Саддам Хюсеин. Русия - основният съюзник на Дамаск, не пропусна да изтъкне приликата. Москва напомни, че нахлуването през 2003 г. бе мотивирано с неверни данни, според които Багдад разполагал с оръжия за масово поразяване - а днес американци и европейци все по-открито твърдят, че миналата седмица сирийската армия е предприела масирана химическа атака срещу предградие на Дамаск.

Съответно държавният секретар Джон Кери, критикувал навремето Буш, че "бързал" да тръгне на война в Ирак, нарече "морално безсрамие" предполагаемото обгазяване на граждани с отровни вещества.

"Този път нещата наистина са различни, - уверява Ричард Гауан от Нюйоркския университет. - Само твърд радетел на теорията на конспирациите би заявил, че Обама е искал да се стигне дотук, през 2003 г. обаче администрацията на Буш явно имаше желание да завладее Ирак."

Германия и Франция тогава бяха против операцията, а Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са на едно мнение и френският президент Франсоа Оланд споменава "отговорността да се закриля мирното население".

Да изстреляш няколко крилати ракети обаче е по-лесно, отколкото да стигнеш до споразумение в Съвета за сигурност, за да сложиш край на един конфликт, взел над 100 000 жертви от март 2011 г. насам. Русия и Китай вече три пъти налагаха вето на резолюции, предложени от Запада с цел да се упражни натиск върху Башар Асад.

"В търсене на баланс"

"Москва и Пекин със сигурност ще осъдят всяка военна акция, но Вашингтон е убеден, че е морално оправдано да се действа срещу Дамаск, и досегашната резервираност на Обама вероятно ще говори в негова подкрепа", обяснява Ричард Гауан.

"Съветът за сигурност не може да бъде единствен гарант за това кое е законно и кое - справедливо", смята Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш американски дипломат. "Това би означавало да позволим на страна като Русия да се разпорежда с международните закони, а в по-широк план и с международните отношения", казва Хаас и добавя, че САЩ не бива да допускат това.

По думите му Вашингтон "търси баланс" - военната операция трябва да е достатъчно силна, "за да наложи схващането, че наистина има червени линии, които не трябва да се прекрачват", но не твърде мощна или прекомерно дълготрайна, "за да не нареди и САЩ сред участниците в гражданската война".

Също както се опряха на НАТО и заобиколиха ООН, за да бомбардират Сърбия през 1999 г., САЩ и съюзниците им биха могли според Хаас отново "да приложат един вид многостранен подход", избирайки за опора НАТО или арабските страни, враждебни на Башар Асад. В крайна сметка десетки държави може да сформират "коалиция на желаещите", прогнозира той.

Някои страни обаче остават предпазливи. Според шведския външен министър Карл Билд е необходим опит да се издейства мандат от Съвета за сигурност и е "важно" инспекторите на ООН, действащи в Сирия, да получат възможност да съобщят своите
изводи.

"Преди да започнем операция, искам да видя категорично доказателство - в една или друга форма, че са били използвани химически оръжия", обяснява посланик, изпратен в ООН от държава съюзничка на САЩ.

А Ричард Гауан предупреждава, че Обама "ще забележи бързо спадане на международната подкрепа за американска военна операция, ако премине от ограничена наказателна акция, свързана с химическите оръжия, към опит за сваляне на режима".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Шопе,Давай напред с НАфТОвския девиз -"Аллау акбар", очакват те 99 девици или 99 седераса(по желание;-))пп не си прочел най важния вариант:4. Башибозука е изтребен от САРрезултат Обонго губи Ирак, барабар с марионетката си Малики(пояснение за *** Ирак се намира между Сирия и Иран;-))
59
2
 
33
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Сащ трябва да бъдат спрени да се намесват където трябва и не трябва!Това си е вътрешна Сирийска работа.Ако щат да се избият,не трябва да се намесваме.Видя се какво стана с Либия-по-добре да беше си останал Кадафи,по-малко проблеми за Европа.Със Сирия ще е същото.Навсякъде настъпват ислямистите и накрая ще сме заобиколени от враждебни националистически и ислямистки режими.Диктаторските,но контролируеми държави са за предпочитане.
58
23
 
7
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Ето онази кир, влади-мир се подиграва, че Обама нямал полезен ход. Не му пука, че умират хора, вече 100 000 дотука.
57
25
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Нали е очевидно, че руската агитка подстрекава и се подиграва на Обама, че не се намесва.Значи *** има интерес от това.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Долу шопа, да живее АТАКА!
55
25
 
5
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
До АтакистКато те гледам ти си повече руснак, отколкото българин,а?Баси отвратителното гавно.. Докога ше се плюнчите тука? Не разбрахте ли, че руснаците забъркват сички каши нарочно?
54
2
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 59Не ве, той руснака за едно " Благодаря" даваше оръжие на Виетнам срещу хамериканците???*** смешния кълвач!
53
0
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 10 години
От една страна Германците са зависими от Русия заради газта,от друга страна са зависими от САЩ,защото ако не знаете много голяма час от държавното злато на Германия(оценено на стотици милиарди) се пази в САЩ!
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***, чисто шимпанзе!Шимпан Дзе! С граната! УЖАС НАД УЖАСИТЕ!
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Dnes.bg.1ами прочети за страни като Германия,Полша,Австрия,Чехия,Италия.....да не изброявам другите ,от чий газ са зависими?Германия например,знаеш ли какъв е % на руския газ в индустрията?Това според теб не е ли зависимост?
50
2
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
сащ-*** с граната ,както точно казаха братушките!
49
2
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До АтакистИ аз не ти схващам логиката,ама въпрос на интелигентност както се казва. Къде е сега тая половин Германия и половин Европа? Съюзници на страната на Русия ли са или са нейни врагове в момента? И какви печалби от Виетнам? Може би след войната евтини суровини и кафе да! Ама по времето на войната каква икономика е имал разрушения от американската авиация Виетнам та да има СССР печалби от изнесеното оръжие? Сега разбра ли ме? Или трябва дълго да обяснявам?
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...в момента няма сектор в индустрията на САЩ ,който да не е зависим от Китай.Нещо повече,повечето големи Американски концерни си изнесоха производствата в Китай,нали се сещате как ще се отрази конфликт с тях?Ще имат големи икономически сътресения ,неконкуретно производство поради високи цени....
47
2
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 53Нещо не можах да ти схван логиката...хем руснаците си направиха милионите от пласирането на оръжието във Виетнам, хем били с вързани ръце. Руснаците завладяха половин Германия 1945-та и половин Европа след втората световна и пак с вързани ръце???Баси аз тези вързани ръце. И Русия ако си мислиш че е сама, трябва да си най-големият *** в сайта. Нещо да си чувал за Китай?
46
1
 
5
 
! Отговори
звездите ми говорят преди 10 години
Айларипи! Те тия дни ще се нагледаме на оръжейни ревюта и реклами и промоций! Матушка Рус пак ще избие рибоците и ще обере обществените поръчки за доставка на ПВО системи. Тоя техния извънземен дето падна с Тунгусткия " метеорит" е настроен миролюбиво и им прави само яки защитни системи. Така, че изходът от кризата вече е предизвестен- нападащите ще капят като круши от небесата, даже пиле няма да може да прехвръкне над Сирия! Ако искате да участвате срещу Асат по добре изберете скок без парашут, що трябва да ходите чак в Сирия, изживяването ще е същото!
45
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ситуацията в Сирия наистина е сложна и САЩ трудно ще излезне от яйцата на които се насади сама.1/Русия има база за ядрени подводници в Сирия,което прави доста трудно присъствието на самолетоносачи 2/ САЩ се страхуват от директен сблъсък с Русия-ако имаха дори и 1% увереност ,че ще победят,отдавна да са го направили.САЩ до сега нямат спечелена война самостоятелно,а няма европейска държава,която да застане до тях с/у русия. 3/САЩ няма как да застанат с/у Китай-веднага блокират всички US заводи там
44
1
 
16
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Обама новият хитлер!
43
9
 
3
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До АтакистИ благодарение на руското оръжие Виетнам излезе победител от тази война! А руснаците са с вързани ръце. Цяла Европа е в НАТО,а Европа и Америка командват целия свят. Във втората световна война на страната на англичаните са участвали дори австралийци,новозеландци,канадци и индийци!!! Русия е сама срещу всички и е с вързани ръце. Дори и Господ да беше и господа щеше да загуби срещу западната агресивна коалиция. Образувана от държави-бивши колониални империи.
42
6
 
1
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
К'ъв приятел е Сирия на Русия, като братушките само си пласират оръжието там? Икономически приятел НЯМА! Набий си го в главата.
41
1
 
13
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 50Какво искаш да направи Русия ве, разбирач? Да обстрелва хамериканските кораби насочени срещу Сирия и да стане 3-та световна???