Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш

"Обама ще изгуби подкрепа при опит за сваляне на режима"
Обновена: 28 авг 2013 22:01 | 28 авг 2013 21:56, Елка Василева
121
Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш
Барак Обама. Снимка: Reuters

Десет години след решението на Джордж Буш младши да нахлуе в Ирак без мандат от Съвета за сигурност на ООН Барак Обама се готви да нападне Сирия, управлявана от Башар Асад, без да сезира ООН – но твърди, че ситуацията е различна, пише Франс прес.

Всяка операция в Сирия без съгласието на Съвета за сигурност ще трябва да се води от "коалиция на желаещите" като онази, която свали Саддам Хюсеин. Русия - основният съюзник на Дамаск, не пропусна да изтъкне приликата. Москва напомни, че нахлуването през 2003 г. бе мотивирано с неверни данни, според които Багдад разполагал с оръжия за масово поразяване - а днес американци и европейци все по-открито твърдят, че миналата седмица сирийската армия е предприела масирана химическа атака срещу предградие на Дамаск.

Съответно държавният секретар Джон Кери, критикувал навремето Буш, че "бързал" да тръгне на война в Ирак, нарече "морално безсрамие" предполагаемото обгазяване на граждани с отровни вещества.

"Този път нещата наистина са различни, - уверява Ричард Гауан от Нюйоркския университет. - Само твърд радетел на теорията на конспирациите би заявил, че Обама е искал да се стигне дотук, през 2003 г. обаче администрацията на Буш явно имаше желание да завладее Ирак."

Германия и Франция тогава бяха против операцията, а Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са на едно мнение и френският президент Франсоа Оланд споменава "отговорността да се закриля мирното население".

Да изстреляш няколко крилати ракети обаче е по-лесно, отколкото да стигнеш до споразумение в Съвета за сигурност, за да сложиш край на един конфликт, взел над 100 000 жертви от март 2011 г. насам. Русия и Китай вече три пъти налагаха вето на резолюции, предложени от Запада с цел да се упражни натиск върху Башар Асад.

"В търсене на баланс"

"Москва и Пекин със сигурност ще осъдят всяка военна акция, но Вашингтон е убеден, че е морално оправдано да се действа срещу Дамаск, и досегашната резервираност на Обама вероятно ще говори в негова подкрепа", обяснява Ричард Гауан.

"Съветът за сигурност не може да бъде единствен гарант за това кое е законно и кое - справедливо", смята Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш американски дипломат. "Това би означавало да позволим на страна като Русия да се разпорежда с международните закони, а в по-широк план и с международните отношения", казва Хаас и добавя, че САЩ не бива да допускат това.

По думите му Вашингтон "търси баланс" - военната операция трябва да е достатъчно силна, "за да наложи схващането, че наистина има червени линии, които не трябва да се прекрачват", но не твърде мощна или прекомерно дълготрайна, "за да не нареди и САЩ сред участниците в гражданската война".

Също както се опряха на НАТО и заобиколиха ООН, за да бомбардират Сърбия през 1999 г., САЩ и съюзниците им биха могли според Хаас отново "да приложат един вид многостранен подход", избирайки за опора НАТО или арабските страни, враждебни на Башар Асад. В крайна сметка десетки държави може да сформират "коалиция на желаещите", прогнозира той.

Някои страни обаче остават предпазливи. Според шведския външен министър Карл Билд е необходим опит да се издейства мандат от Съвета за сигурност и е "важно" инспекторите на ООН, действащи в Сирия, да получат възможност да съобщят своите
изводи.

"Преди да започнем операция, искам да видя категорично доказателство - в една или друга форма, че са били използвани химически оръжия", обяснява посланик, изпратен в ООН от държава съюзничка на САЩ.

А Ричард Гауан предупреждава, че Обама "ще забележи бързо спадане на международната подкрепа за американска военна операция, ако премине от ограничена наказателна акция, свързана с химическите оръжия, към опит за сваляне на режима".
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
17
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
95 помниш ли как започна всичко с една ирна демонстрация на недоволни от режима граждани на Сирия , можеше и така да свърши , само че обикновенно диктаторите не сдават властта по мирен път а в добавка там са и интресите на Русия за оято чвешкия живот никога не е означавал нищо
79
10
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
93 след като ти е слабост историята би трябвао да знаеш, че през отделните исторически епохи винаги е имало страна еталон към която са се стремяли всички останали .
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш . Обама ще ги гaли c гъшe пepo. TOTAL :Cтуднaта вoйнa мeжду двете големи сили Русия-САЩ ( Изток-Запад ) се затопля. Повече от ясно е че Обама не иска да cвaли Башар Асад нo иска да взeмe oт Русия влиянието над Сирия. Toвa гo искат и Изрaeл зa cигурнocт нa cеверната cи граница Сирия и Ливaн
77
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До Анонимен88,историята ми е слабост!Да,прав си за всичко.Но,кажи ми,как да спра да мечтая за справедлив,спокоен свят,пълен с щастливи хора!!!
76
4
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Обама - *** от Ала- бала !!
75
3
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
Обама твърди,че ударът срещу Сирия щял да бъде кратък и ограничен.Добре.Но от къде е сигурен,че Сирия и нейните приятели няма да продължат защитата и да преминат в настъпление срещу световната джандармерия и ислямизма?
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКой позволява на САЩдесетки години да се погазва международни закони,да унищожава цели държави с измислени поводи?Сами си го позволяват. Така е в реалния свят. Проблемът е в теб и всички които си мислят че могат да направят нещо с приказки. Чети история и ще видиш че света никога не е бил едно справедливо място.
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ричард Хаас: "Това би означавало да позволим на страна като Русия да се разпорежда с международните закони, а в по-широк план и с международните отношения", казва Хаас и добавя, че САЩ не бива да допускат това.АЗ питам този "миротворец":Кой позволява на САЩдесетки години да се погазва международни закони,да унищожава цели държави с измислени поводи?И докога светът ще мълчи за това?Да посочат една страна,през която са минали,и сега да е добре!!!!!!!!!!
72
1
 
10
 
! Отговори
До 82 преди 10 години
Чужденецо, ще ти отговоря с филма "Великолепният век". Великият везир -високоиздигнат италиански ***, зет на султан Сюлейман, е бил на най-високата длъжност - велик везир, но завинаги си е оставал ЧУЖДЕНЕЦ и най-накрая султана му взема главата, независимо от родството и заслугите му. ЧУЖДЕНЕЦЪТ СИ ОСТАВА ЗАВИНАГИ ЧУЖДЕНЕЦ. А ТВОЯ милост ще си бъдеш завинаги чужденец, както за държавата в която живееш, така и за България. За всички, ТИ просто си предател, ако не в момента, то за в бъдеще.
71
1
 
29
 
! Отговори
Егати преди 10 години
"за да сложиш край на един конфликт, взел над 100 000 жертви от март 2011 " Като ви Ирак ли ? Там има ли "край" ? А в Либия има ли "край" конфликта ? Защото и на двете места, нещата станаха много, МНОГО ПО-ЗЛЕ, след като махнаха "диктаторите" и окрадоха държавите.
70
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плебеи не се опитвайте да мислите. Когато Октавиан Август е създал Римската империя е формулирал основните принципи на функционирането и . Един от тях е че армията трябва да бъде постоянно заета вън от собствените граници . Това е и оснаовната разлика с републиката.Така че обама няма избор . Ще ги нападне и избие не защото го е грижа за тях . Така функционират империите.
69
13
 
11
 
! Отговори
Даола преди 10 години
ДО 82Била съм 3 пъти там и съм персона грата за властите . Автор съм на 2 филма за Макгахан и Скайлър, за които имам най-хвалебна писмена препоръка от посолството на САЩ в България.Обиколила съм половината свят, говоря 9 езика. Аз не съм потив този народ и харесват тази страна,понастоящем един от най-добрите ми приятели, почти като брат е американец. Но никога не съм приемала факта, че военно-промишленият комплекс доминира политическата власт на САЩ. Аз съм гражданин на света и то от 50 години.
68
23
 
15
 
! Отговори
до Даола преди 10 години
Глупаво е да говориш за САЩ при положение,че никога не си бил там.Аз живея в Канада,много пъти съм бил в САЩ и западна Европа.Когато Източна Европа и най-вече БГ постигнат 50% от стандарта на Канада и САЩ,аз ще скоча без парашут от самолета.Ти живееш в БГ,ти живееш в камената ера,обаче не можеш да го осъзнаеш.Сори,обаче тва е истината.
67
3
 
15
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Сега на дневен ред е провалът на Обама, който във втория си мандат чувствително намали рейтинга си.По важното е, точно сега светът да се противопостави на американските опити да подчиняват на своята воля ООН и други международни организации и да диктуват поведението на своите съюзници в НАТО. Ако сега голяма част от страните в ЕС се противопоставят на милитаризма на САЩ светът ще влезе в една нова по-разумна фаза на развитие.Иначе ще е са като българските пенсионери и телефонните измамници.
66
6
 
26
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Преобладаващата част от американците са наистина в промити мозъци - дори много интелигентни хора. Те дълбоко вярват, че само мързеливи и глупави хора не могат да печелят много пари. Че американксата демокрация е най-добрият модел за света. Че тяхното правосъдие е безгрешно. Че по време на онези позорни разследвания на комисията Маккарти всичко осъдени са били предатели и врагове. Че хората от Източна Европа са изостанали . А най-вече, че целият свят дава мило и драго да се пресели в САЩ.
65
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
God bless America!
64
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Сирия опозицията е от радикални ислямисти и терористи.Превърнали са я в развалина.Разрушават най вече църкви.Спътникови снимки са засекли ,че в района където се твърди за химическо оръжие са изстреляни 2 ракети от опозиционните сили.Ако искат да помогнат на Сирия,то да се заемат да разкарат тия престъпници.Самите сирийци и те не знаят от къде са се появили.
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Get real, sir!
62
22
 
15
 
! Отговори
lol преди 10 години
До Атакиструснака така беше насрал 41-ва година, че ако не бяха западняшките помощи тогава, сега във Владивосток щяха да говорят на немски. няма значение де, тя комустическата пропаганда отдавна си е свършила работата и индивиди като теб са отписани от нормалното гражданско общество.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ще има изненади