Отложиха произнасянето на присъдата на Тръмп

Бившият президент е заплашван от 4 години затвор
3 юли 2024 18:38, Инна Ангелова
12
Отложиха произнасянето на присъдата на Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За 18 септември е отложено произнасянето на присъдата на бившия американски президент Доналд Тръмп по делото пари срещу мълчание. Съдията, наблюдаващ делото в Ню Йорк, отложи присъдата и се съгласи вчера да прекъсне производството, за да прецени дали неотдавнашното решение на Върховния съд на САЩ относно имунитета на бившия президент може да застраши постановяването на присъдата, отбелязва британското издание “Гардиън”.

Решението на съдия Хуан Мерчан да отложи произнасянето на присъдата е неочакван провал за делото. Остава неясно дали решението ще повлияе на това каква присъда ще получи Тръмп, като се има предвид, че датата на постановяването на присъдата е само няколко седмици преди президентските избори в САЩ.

Тръмп стана първият бивш американски президент, който бе осъден по криминални обвинения миналия месец. Съдебните заседатели в Манхатън го признаха “виновен” по всички 34 обвинения за фалшифициране на бизнес документи в незаконна схема за получаване на пари срещу мълчание с цел да се повлияе на резултата от президентските избори през 2016 г., посочва още "Гардиън".

Върховният съд постанови, че основните изпълнителни функции на президента се ползват с абсолютен имунитет срещу наказателно преследване, официалните действия на президента са с презумптивен имунитет, а неофициалните действия не попадат под имунитет.

Наказателното преследване на Тръмп в Ню Йорк до голяма степен беше съсредоточено върху усилията му за потулване на дискредитиращи го разкрития по време на предизборната кампания през 2016 г. и датираше отпреди заемането на длъжността му, макар че някои от доказателствата по делото включваха лични действия на Тръмп, предприети по време на мандата му като президент.

Според “Политико” отлагането на произнасянето на присъдата е първата практическа последица от решението на Върховния съд, с което се обявява, че бившите президенти имат "абсолютен" имунитет срещу наказателно преследване за действия, които попадат в обхвата на техните "основни конституционни правомощия", както и че те имат право на имунитет за много други "официални" действия.

Макар че това решение се отнася до друго наказателно дело срещу Тръмп, свързано с обвиненията на специалния прокурор Джак Смит срещу бившия президент за опит за подмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., опитите на Тръмп да го приложи към делото в Манхатън показват неговото въздействие отвъд обвиненията на Смит.

Далеч не е ясно дали Тръмп може да убеди съдия Мерчан, че решението за имунитета трябва да има някакъв ефект върху присъдата по делото в Манхатън, с която Тръмп е признат за виновен във фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие плащане на пари за мълчание на порноактриса. Самото отлагане е нещо като победа за Тръмп, който постоянно се стреми да протака всички свои дела, пише още "Политико".

Решението на съдията трябваше да бъде произнесено дни преди Националния конгрес на Републиканската партия. Сега очакваната присъда ще дойде дни след втория президентски дебат между Байдън и Тръмп, който е насрочен за 10 септември.

Ако бъде избран през ноември, Тръмп със сигурност ще твърди, че всяко постановено наказание трябва да бъде отложено по време на неговото президентство, отбелязва "Политико".

Припомняме, че делото, което се води срещу Тръмп е свързано с плащане за мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс през октомври 2016 г. - преди Тръмп да бъде избран за президент и преди да има право на какъвто и да е президентски имунитет. Той обаче е фалшифицирал документите, свързани с плащането, докато е бил на поста си, а по време на процеса прокурорите представиха други доказателства за действията на Тръмп по време на президентството му, включително туитове в социалните медии, изпратени от официалните му акаунти.

Максималната присъда за престъпление, свързано с фалшифициране на бизнес документация, е четири години затвор, въпреки че много правни експерти смятат, че е по-вероятно да бъде наложено по-малко наказание, например пробация или глоба, коментира "Политико".

Отлагането на произнасянето на присъдата по делото на Тръмп за пари срещу мълчание значително облекчава съдебните му неволи, пише френският в. "Монд".

Тръмп беше кандидат на президентските избори през 2016 г., когато Сторми Даниълс получи 130 хиляди долара в самия край на кампанията му, за да мълчи за интимна връзка, за която твърди, че е имала с бизнесмена републиканец през 2006 г.,  и за която той отрича.

Парите са били платени от бившия довереник на Тръмп, Майкъл Коен. Именно възстановяването на сумата, направено от Тръмп на верния му помощник през 2017 г., когато той вече беше президент, доведе до съдебно преследване за счетоводни измами, посочва "Монд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: делоСАЩприсъдаТръмп
Още от САЩ
Корупцията в Украйна може да я спъне за НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Порноактрисата се изненадала, че се отзовала в един креват с Тръмп, а после й платил за да си трае. Егати обвинението да си платиш и да си виновен.
8
0
 
1
 
! Отговори
ДО 6 преди 2 дни
Ако питаш Тръмп точно южноафриканците гласуваха и ще гласуват пак за него. Иначе само едно от делата съдията е южноафриканка. В другите 3 - 1 бял от Джорджия, 1 колумбийка и 1 колумбиец. Провери си твърденията преди да коментираш.
7
5
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 2 дни
Не забравяй че имунитета за Тръмп важи също и за сегашният президент. Какво пречи на Джо да тикне Тръмп зад решетките? Или пък да направи така че Тръмп да не може никога да бъде президент отново?
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Забележете че всички които съдят Тръмп прокурор или съдия са все южноафриканци ,точно те избраха за президент Байдън деменцията ))
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 3 - Ама как така?
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Уцас! Как може! Престъпник!
3
0
 
8
 
! Отговори
Слийпи Джо преди 2 дни
Така става когато предварително се знае кой ще е следващият им президент.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Назначенията му във върховния съд му помогнаха.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тръмп вече има имунитет и не могат да го пипнат.