Ако не присъства на клетвата, Радев може да блокира новите членове на КС

Те трябва да се закълнат в рамките на седмица
19 яну 2024 14:00, Стела Стоянова
61

Доскорошният председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и съдия Борис Белазелков са новите членове на КС от квотата на парламента. Те ще заемат поста през следващите девет години. Това стана факт, след като те бяха гласувани в  пленарната зала.

По думите на преподавателя по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин"., процедурата не свършва с избора на НС. Избраните трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента, председателя на НС, председателите на ВАС и ВКС.

"Ако президентът не присъства, не могат да встъпят в длъжност и процедурата започва отначало. Явно е, че няма ограничение в неприсъствието му, но той не може да се противопостави на функционирането на държавни органи, както е записано в чл. 103 от Конституцията, който гласи, че президентът носи отговорност, ако наруши Конституцията и може да се стигне до евентуален дебат за импийчмънт", заяви Колев пред Bulgaria ON AIR.

Избраните за конституционни съдии трябва да положат клетва в рамките на седмица. През това време те трябва да подадат две оставки - като членове на партии и като депутати.

"Като народни представители, освен подаване на оставката, тя трябва да бъде и приета от НС, което не може да се противопостави. За прекратяване на членството в политическа пария е необходимо само заявление", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Р.Радев,трябва да спре нахалната и гадна Деса,тръгнала за КС.
53
0
 
1
 
! Отговори
Инженер - химик преди 4 месеца
Хайде СИБИЛЕ. Развържи си ги парите, г-н ВАСИЛЕ БОЖКОВ. Свата ти Стефан си е обикновен просяк от бившите ни политици. Ами, аз вече съм си ги развъзал ЛЕВЧЕТАТА. Само стотинките съмси ги окстаиб за тези от БНБ-то им. При това, само тези жълтурковците. С празен куфар ще им ги занеса, но пък, ще им вцема всичките валути. А пък, златните им монетите, ще са ми като БОНУСИ. За да се научат, не просто не са ми на НИВОТО. Нито пък на твоето. Ти си с две висшета, а аз само с едно. Но пък си имам и кхн.
52
2
 
0
 
! Отговори
Васил, Гуменетката преди 4 месеца
Този Радев на кого е президент ? На тези от Банкя или на някоя от федерациите им. Че, станаха многоПРЕЗИДЕНТИ В НАЩАТА СИ БЪЛГАРИЯТА НИ. Протестират против този от Подуяне, изпращат полиция срущу мирни хора. Преди това протестираха срещу мутрата и министерския МУ съвет. Дори и с домати и яюца МУ ТО ЗАМЕРЯХА. А те, управляващите ни изпартиха полицаи против НАРОДА НИ. Има неща, които се помнят. Няма прости българи, мисирките му.
51
0
 
1
 
! Отговори
Милионер преди 4 месеца
Хайде ВЛАДЕ МАРКОВ. Тези от Плевен ДГ-то им са си все от минусите им. Като На тези от Герб и на ПП-то им. За мен, те са обикновени просяци, които са толкова важни, че ис просят субсидиите със закони. При това в Н им събрание. Ой Лена, Лена, Магдалена. Ами, да си я вземат и Лена и десито им Атанасовата. Дори и пенсионерите да ги избират като съди в някакъв си съд. ХАЙДЕ ВАСИЛЕ. РАЗВЪРЖИ СИ ГИ. не искам да те уча каквода правиш, но си ги ИЗИГРАЙ ПРАВИЛНО ПАРИТЕ. Моите не си ги давам на адвокати .
50
0
 
1
 
! Отговори
СИБИЛЕ преди 4 месеца
За каква клетва пишат мисирките му на мутрата от Банкя ? Моята беше през доста далечната 1982. Те едва ли са били и родени тогава. Но пък, тя беше за Народната ни република, а не за Българската Народната им Банката. На тези от партиите, лидерите и финанситите им, които ми дават съвети какво да правя с АКТИВИТЕ СИ. Ами, просто чест и почитания за г-н ВАСИЛ БОЖКОВ. Той ще ги изиграе с парите, а аз тях с РЪЧЕНИЦИТЕ. Толкова са прости нещата. За него парите, а за мен ИГРИТЕ.
49
0
 
1
 
! Отговори
Гайдите преди 4 месеца
Хайде г-н ВАСИЛЕ БОЖКОВ. Продай си им я гривната на тези, които са ти я сложили. После си ги инвестирай. Ти знаеш КАК. Аз пък си нямам гривна. А и ИЗОБЩО НЕ МИ ТРЯБВА. Защото съм от ОСОБЕНИТЕ. Не от помаците, нито пък от търците. ПРОСТО РАЗЛИЧЕН. От СЕВЕРНАТА НИ БЪЛГАРИЯТА НИ. А тя си трябда да е цяла. Така я пее ГЛОРИЯТА НИ ОТ РУСЕ. Ще си я развържа и моята кесията си с парите ми.
48
0
 
1
 
! Отговори
Певец, от народните преди 4 месеца
ХАЙДЕ СИБИЛЕ. Ще им ги изиграя кючеците и гюбеците на тези от Н им събранието им. Но пък, те ще трябва да ми плащат. Възможно е и да им ги изпея тези за БЕЛИТЕ МАНАСТИРИТЕ И ИМАЛА МАЙКАТА, но само ако г-жа ГЛОРИЯ ОТ РУСЕ Е СЪГЛАСНА да ми е първи глас.С това многогласовато съм наясно от дете. Пея ги САМО НА ПРИЯТЕЛИ.
47
0
 
1
 
! Отговори
BULGARIAN преди 4 месеца
Change of the money BULGARIANS. It is just an advice. If I write in English, it means that my assets are more that that of M.r BOJKOV. By the way, it do not change my so high opinion about him. HAPPY NEW 2024 MR BOJKOV. Ще си ги развържем ами, за децата ни. Тези на БЪЛГАРИЯТА НИ, Тази нашата си и РОДНАТА НИ. Но пък, ще си ги искаме и НАШИТЕ СИ. А и, просто няма как да са иначе нещата. Твоите са си твои, а моите са си мои. Децата и ПАРИТЕ НИ.
46
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН, 2024 преди 4 месеца
Българията ни, тази нашата си ПРАЗНУВА. За разлика от политическите ни лидери, коиот са все във кризи. Ами, г-жа ЛЮСА СИ БЯХМЕ ГАДЖЕТА. Тези от НС и мисилките му, не ин познават. Техни проблами са си. Ами, тяси ми ми говори. Нищо, че все още ми се сърди. ХАЙДЕ ЛЮДМИЛО. Ами, знаеш ми имената. ХАЙДЕ СИБИЛЕ.
45
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 4 месеца
Този г-н ВАСИЛ, НЕ Е КАТО МУТРАТА ИМ НАТЕЗИ ОТ БАНКЯ и НС Утре е мамо неделя. Такива като известните им политици като лидевите им Борисов, Тршфонов и Пеевски да вземот дзо си ожинят, а после да определят полиитката на нашата си, БЪЛГАРИЯТА НИ. А след това може и да ни почерпят. .
44
0
 
1
 
! Отговори
БОЖКОВ Е Г-Н ВАСИЛ преди 4 месеца
Ами, г-н ВАСИЛЕ. те да си ги търкат, а ти не си им виновен за нищо. Така е в нашата си БЪЛГАРИЯТА НИ. НЕ СЪЖАЛЯВАЙ, че си имаш гривна. Ще си купим много такива като на мутрите. Дори и ланци, от тези златните им на тези от БВБ и Тевекса, ще си купим. КОГАТО СТАНАТ ПО-ЕВТИНИ. ЧЕСТИТА 2024 Г. Г-Н БОЖКОВ. Ще им ги ***. Изжбжщ, ама изобщо не се съмнявай в това. ЧАК РАК ЛА ДЕ.
43
0
 
1
 
! Отговори
МИЛИАРДЕР преди 4 месеца
ХАЙДЕ СИБИЛЕ. Хайде г-н Василе БОЖКОВ. Просто се разприказвай, приятелю. Аз ще ги разкагжа ИГРИТЕ. На тези, които си мислят, че БЪЛГАРИЯТА НИ Е В 90-ТЕ Г. на миналия век. Този, за когото те хитат Алексей потрев е от *** от Бабинци, Тетевенско. .Някакваси махала в Старата ни планина, за която си ми е просто БАЛКАНА НИ. Ще си ги развържем, защото не сме от алчните. ХАЙДЕ СИБИЛЕ. Ами, г-н ВАСИЛ Е.
42
0
 
1
 
! Отговори
БОЕЦ преди 4 месеца
До Стига вече,мизернициПРАВ СИ---ВРЕМЕ Е ЗА АРМИЯТА СА РЕШС И ИЗВАДИ БЪЛГАРИЯ НА ПРАВИЯ ПЪТ
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То па едни "членове" на КС!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не се яви изобщо на клетвата НС има пълно право да му иска оставката, поради неизпълнение на конституционни задължения! ----///------ Кой точно текст го задължава?
39
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Никой не може да го отстрани за нежелание да присъства някъде.
38
0
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Това. че не присъства на клетвата, по никакъв начин не пречи на функционирането на никой държавен орган. Просто НЕ Е ДЛЪЖЕН да вьима тоя грях на душата си, да одобрява гербавата куджка в КС.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен к.19 Обществото ако искаше да прегради пътя на Боце от Банкя и ДПС към властта трябваше да гласува а не едни да си преместват нещото от единия в другия крачол, други да се чешат там, където не ги сърби. Президентът не може да направи нищо, защото Милиционерът, Пеевски и Просто Киро ще го обвинят в неизпълнение на служебните си задължения и ще го импийчнат в НС. Честит ви троен гнет от Боце-Киро- Ахмед Доган и друг път си отваряйте очите, ако все още можете да мислите
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хайде сега Радев да ви измива нала-й.нените ***! Пак ли Боце,този път с ДПС, ще ви командва?! Много си обичате милиционерите нали, Ахмед ага? Пък и подходящ за ръководене на турците от ДПС потурнак им намери, ама си забравил, че турците не са българи, пет века пъшкали под тяхно робство. Язък ти за доктората
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още малко "реформи" и ще сме точно като стандартните бананови републики с диктатура, ескадрони на смъртта, напълно политизирана и послушна правна система, в която 99% от всичко, което заслужава поне малко внимание, е собственост на САЩ. Населението живее робски и нито има право, нито има как дори да се оплаче.