Масови отпуски провалиха заседание за Нотариуса във ВСС

За кворум трябват 8 души
4 юни 2024 11:25, Стела Стоянова
21
Масови отпуски провалиха заседание за Нотариуса във ВСС
Снимка БГНЕС

Липса на кворум заради отпуски и болнични провали заседанието на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Така членовете на колегията не успяха да обсъдят доклад за дейността на комисията, която създадоха, за да изследва участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов - Нотариуса. Колегията създаде тази комисия в началото на февруари, 2 седмици след убийството на Божанов, когато изведнъж институциите забелязаха "брокерската" му дейност в съдебната власт, осветена много преди това и от магистрати, и от разследване на АКФ.

За заседанието днес се явиха председателката на Върховния касационен съд Галина Захарова, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска, Даниела Марчева, Атанаска Дишева и Боян Магдалинчев, пише "Лекс". За да има кворум обаче трябват 8 членове на съвета.

Петима се оказаха в отпуск - председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, Боян Новански, Севдалин Мавров, Драгомир Кояджиков и Стефан Гроздев. А Вероника Имова отсъства заради болничен.

Така всички точки от дневния ред бяха отложени за следващото заседание във вторник, 11 юни.

Комисията от Съдийската колегия иска мандатът ѝ, който беше до 20 май, да бъде удължен до края на септември. На 19 юни пък се очаква да бъде изслушан Веселин Денков. Той е съпруг на Ивайла Бакалова, която в интервю за АКФ освети Божанов като съдебен брокер точно във връзка с дело срещу Денков.

Вече е ясно, че членове на съвета отдавна са били наясно с дейността на Божанов. "Има 20 дела срещу него. Той е измамник!". Това казва на 25 февруари 2020 г., т.е. преди повече от 4 години, по адрес на Мартин Божанов - Нотариуса членът на Висшия съдебен съвет Боян Новански. Репликата му е от заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която в този ден изслушва съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров във връзка с твърденията им за оказан върху тях натиск от групата на Божанов. Тази част от заседанието на съвета тогава се проведе при закрити врати. И едва вчера пълният стенографски протокол вижда бял свят. А, по всичко личи, информацията за "измамника с 20 дела" си остава просто за сведение.

По време на заседанието на 25 февруари 2020 г. съдиите Цариградска и Лазаров подробно обясняват каква е технологията на натиска, упражняван от Божанов и хората около него. И докато Цариградска гледа дело, свързано с личен имот на Божанов в с. Карлуково, то казусите, за които Лазаров говори, са за апетитни имоти в централната част на София.

Магистратите разказват и как проверките за нередностите по техните дела всъщност се превръщат в проверки срещу тях.

Казусът "Нотариуса" беше проучван и от специална парламентарна комисия, която в крайна сметка приключи работата си безславно, без дори да успее да приеме доклад. Свое "разследване" прави и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и дори качва онлайн различни материали по темата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: НотариусаВСС
Още от Темида
Пуснаха вкъщи Ивет, убила актрисата Виолета Донева
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Адв. Ивайло Юруков преди 1 седмица
Хунтата продължава да действа постарому!
19
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 седмици
СЕГА ПАК ЩЕ ИМА ДА ЖИВЕЕ КОРУПЦИЯТА,ВЕЧЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ НОВИ БРОКЕРИ НА ТЪРГОВИЯ С СЪДЕБНА ВЛАСТ,ЗАТОВА ЧЕ ВЗИМАТ ПОГРЕШНИ РЕШЕНИЯ ОТГОВОРНОСТ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ НЕ НОСЯТ,КАКТО И ЗА ПРЕСТЪПНО БЕЗДЕЙСТВИЕ...САМО ТЕ МОГАТ НА КРАЯ НА МЕСЕЦА ЗА СЕ НАРЕДЯТ НА ОПАШКАТ ДА ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИ ЗАТОВА,ЧЕ НИЩО НЕ СА СВЪРШИЛИ
18
0
 
7
 
! Отговори
Име преди 2 седмици
Смешници!
17
0
 
9
 
! Отговори
ПАК преди 2 седмици
Заплатите ПАК са им ''малки'' !
16
0
 
8
 
! Отговори
Големите '' преди 2 седмици
Тая година , СЪД. СИСТЕМА , забравиха да си ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ !
15
0
 
10
 
! Отговори
Всички са в кюпа ! преди 2 седмици
И ''тия'' , са като ''тия'' в НС /Парламента-мента -ментаа/!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Съдийската колегия ще разследва нарушение в съдебната система извървано от съдии.... уникално!!. То и ПП-ДБ бяха решили, че с подкрепата на ГЕРБ и ДПС ще успеят да премахнат модела "ГЕРБ-ДПС" в управлението на държавата. Сигурно следващата идея на Промяната ще е, че ако отворим вратите на затвора, престъпниците сами ще влязат там.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПАРТИЗАНСКИ ТАКТИКИ ЗАЩОТО СА ОТ ПАРТИЗАНСКИ ПРОИЗХОД.
12
0
 
14
 
! Отговори
ПП преди 2 седмици
До АнонимНека да припомним,че Кьовеши успя да вкара в затвора за 4 години тогавашния премиер Адриан Настасе.Ако Кьовеши беше главен прокурор на България,Бойко Борисов отдавна щеше да е излежал присъдата си в затвора.А ние ще го правим отново Министър-председател,боже господи.Но явно си заслужаваме събата.
11
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
гарван гарвану око не вади...
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕ ЗА ЗАТВОР, ЗА БЕСИЛО СА. КОЛКО ЛИ ПРЕТЪПЛЕНИЯ СА ОСТАВИЛИ НЕНАКАЗАНИ И КОЛКО ЛИ СЪДБИ И ЖИВОТИ СА РАЗБИЛИ, СЪСИПАЛИ И УНИЩОЖИЛИ.
9
0
 
17
 
! Отговори
Всъщност преди 2 седмици
До кога ще им плащаме заплатите на тези нищоправци!!!
8
0
 
14
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
И после политици и магистрати циврят в ефир, че хората вярват повече на врачки отколкото на БГ съд и прокуратура. Магистратите изумени,че когато писнат за заплати и цялото общество с лопати нарива върху тях каквото може и, че всички са на 1000000% убедени, че магистратите и сегашните си заплати не заслужават. Мистерия другари магистрати, мистерия е това.
7
0
 
19
 
! Отговори
ИСТИНА Е преди 2 седмици
80% от съдии и магистрати са само за затвора.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПОЧНЕ ЛИ ЗА НЕЩО МНОГО ДА СЕ ДЕБАТИРА И ДА СЕ ПРАВЯТ КОМИСИИ ЗА НЕГО, ЗНАЧИ ГО НЯМА.ИНТЕРЕСНО В ЕДНА РУМЪНИЯ ПОД РЪКОВОСТВОТО НА КЬОВЕШИ ДАЛИ ЩЕ СЕ ВОДЯТ ТАКИВА РЯАЗСЛЕДВАНИЯ И ТАКИВА КОМИСИИ, САМОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА НЕЩО ТАКОВА Е ПОЗОР И СРАМ ЗА БЪЛГАРСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ.ДА СИ МАГИСТРАТ СТАНА СРАМНА РАБОТА И РЕЗИЛНО ПАЧАВРЕНСКО ПОПРИЩЕ ЗА ЗАМИТАНЕ НА ВСЯКАКВИ СХЕМИ, ДАЛАВЕРИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
5
2
 
12
 
! Отговори
смех преди 2 седмици
ясно е ,че ВСС са били в джоба на Нотариуса. гербавата мафия е нагла.
4
0
 
8
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
Той вече не може да каже нищо,така кой го застреля откриха ли?
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както Христо Иванов каза, ако искаш нещо да се протака във времето докат накрая бъде забравено, създаваш комисия за него. Комисиите са за да се замете под килима конкретния проблем.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НЕОПИСУЕМА ВОНЯ СЕ НОСИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ОКОЛО НАВДЕНИЯТ И КОРУМПИРАН БЪЛГАРСКИ СЪД.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Промяната е факт!!!