Сашо Йовков блокира делото за шефския пост в БНТ и на втора инстанция

Това удължава престоя на Емил Кошлуков
Обновена: 4 юни 2024 13:25 | 4 юни 2024 12:51, Стела Стоянова
13
Сашо Йовков блокира делото за шефския пост в БНТ и на втора инстанция
Снимка БГНЕС, архив

Сашо Йовков удължи престоя на Емил Кошлуков на шефския стол в БНТ, като блокира делото и на втора инстанция.

След като на първа инстанция съдебното дело за резултатите от последния конкурс за шеф на БНТ, провел се през 2022 г., бе отлагано многократно по искане на спортния журналист Сашо Йовков, вчера същото се случи и при старта на процеса във втората и решаваща фаза. Делото във Върховния административен съд (ВАС) също не можа да започне от раз, след като се оказа, че два дни преди откриващото заседание, на 31 май, Йовков е оттеглил пълномощното на адвоката, който е трябвало да го представлява. В деня преди процеса пък се контузил, поради което вчера на съдиите бе представен болничен лист на името на бившия волейболен коментатор.

В резултат тричленният състав на ВАС отложи заседанието по негово искане. Нова дата още не е насрочена, като е много вероятно то да се състои след месеци. Особено като се има предвид, че през ноември м.г. върховният съд насрочи началото на процеса за 3 юни, пише "Сега".

По сходен начин Йовков блокира старта на делото и в Административен съд-София област (АССО), където то трябваше да започне през септември 2022 г. Тогава обаче кадърът на БНТ отначало поиска да се яви лично, но впоследствие пак негово заболяване се оказа препъникамък за започването на процеса. Впоследствие той бе отложен още няколко пъти по искане на Йовков, а един път причина за отлагането стана действащият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков.

Всичко това води дотам, че Кошлуков продължава да управлява обществената телевизия вече близо 2 години след изтичането на 3-годишния си мандат, който според Закона за радиото и телевизията трябваше да приключи през лятото на 2022 г. Това обаче не се случва. Важна подробност в целия казус е, че през 2022 г. Кошлуков назначи пенсионирания волейболен спец за външен консултант на спортния канал БНТ3.

Йовков и Кошлуков бяха съперници в конкурса за директорския стол на БНТ през 2022 г., а след това двамата се превърнаха в главни действащи лица в последвалия съдебен спор. Преди 2 г. Съветът за електронни медии не успя да избере нов шеф на БНТ, след като нито един от участниците не получи нужните поне 3 гласа от общо 5 членове на медийния регулатор. Така конкурсът бе прекратен и Кошлуков временно запази мястото си.

Тогавашният председател на СЕМ Соня Момчилова обяви, че още на следващото заседание през юли ще обяви начало на нов конкурс. След това обаче стана ясно, че прекратяването на процедурата е обжалвано, СЕМ се отказа от намеренията си до окончателното приключване на съдебната сага.

През май 2023 г. първата инстанция отсъди, че СЕМ е приключил по незаконосъобразен начин процедурата, с която Кошлуков трябваше да бъде заменен в БНТ. Административният съд-София област указа всеки от членовете да гласува за кандидатите с "Да" или с "Не", но не и с "Въздържал се", както направиха хората от президентската квота в СЕМ - председателят Момчилова и бившият репортер от Би Ти Ви Габриела Наплатанова. След решението на първата инстанция съветът взе решение да не обжалва становището на АССО и да приключи конкурса по указания начин, но отново Йовков внесе жалба във ВАС и така остави Кошлуков за още неопределено време начело на обществената телевизия.

Освен Кошлуков и Йовков, в конкурса на СЕМ участваха още бившият юрисконсулт на БНТ Ирина Величкова, която след края обжалва резултатите. Участваха още Сашо Диков, членът на управителния съвет на БНТ Василена Матакева, бившият шеф на новините и актуалните предавания на bTV Венелин Петков, кореспондентът на БНТ Красимир Ангелов и университетската преподавателка Светлана Божилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Темида
Масови отпуски провалиха заседание за Нотариуса във ВСС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
страшно жалка и недостойна история. Близките с какво ли отвращение го гледат тоя като се видят
10
1
 
4
 
! Отговори
Идват други времена! преди 2 седмици
Кошлуков и кохортата му ще командват БНТ до краха на крепостните в Украйна.
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тандема Сашето - Кошлука в устойчиво действие.....и двамата са със сериозна финансова изгода от хитрата им комбина ; такъв ни е закона, не е луд,който изяжда два зелника.
8
0
 
9
 
! Отговори
gog преди 2 седмици
Защо бе Сашенцето
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спреха ШЛ, спреха УЕФА купи, спреха и бгер. Само и само Кушлука да гушне рушвети от А1, вива, часните и кабелните.
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
защо да я закриват, защото не дава турски и индийски сериали ли?
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От трън,та на глог,че е по-висок.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав е Сашката. безработен е а тоя Кушлук съсипа тв само че е от ГЕРБСДС.
3
2
 
11
 
! Отговори
обективен преди 2 седмици
Тази държавна ТВ . да се закрие ,защото милиони пари отиват за тоз де вее. !!
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Закривай го туй БНТ - Канал 1 у канала :)))
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ставаш!