Ако не присъства на клетвата, Радев може да блокира новите членове на КС

Те трябва да се закълнат в рамките на седмица
19 яну 2024 14:00, Стела Стоянова
61

Доскорошният председател на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова и съдия Борис Белазелков са новите членове на КС от квотата на парламента. Те ще заемат поста през следващите девет години. Това стана факт, след като те бяха гласувани в  пленарната зала.

По думите на преподавателя по конституционно право д-р Орлин Колев в студиото на "България сутрин"., процедурата не свършва с избора на НС. Избраните трябва да положат клетва в Конституционния съд в присъствието на президента, председателя на НС, председателите на ВАС и ВКС.

"Ако президентът не присъства, не могат да встъпят в длъжност и процедурата започва отначало. Явно е, че няма ограничение в неприсъствието му, но той не може да се противопостави на функционирането на държавни органи, както е записано в чл. 103 от Конституцията, който гласи, че президентът носи отговорност, ако наруши Конституцията и може да се стигне до евентуален дебат за импийчмънт", заяви Колев пред Bulgaria ON AIR.

Избраните за конституционни съдии трябва да положат клетва в рамките на седмица. През това време те трябва да подадат две оставки - като членове на партии и като депутати.

"Като народни представители, освен подаване на оставката, тя трябва да бъде и приета от НС, което не може да се противопостави. За прекратяване на членството в политическа пария е необходимо само заявление", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
8
 
21
 
! Отговори
Чорли преди 8 месеца
Да свърши нещо полезно поне гусидин Радев!Блокаж до дупка на тез измислените...
13
20
 
10
 
! Отговори
хм преди 8 месеца
да се чуди човек защо на фигуранта и втори мандат му дадоха
12
5
 
25
 
! Отговори
Монк преди 8 месеца
Пълен фарс! Десислава Атанасова ще има глас в решаването дали незаконните промени на конституцията предложени и подкрепени и от нейната партия, да бъдат приети. Демокрацията е мъртва, имаме нов тоталитарен строй срещу който да се борим. Всеки ден на власт на сглобката, ще укрепва тоталитаризма.Нека разкараме тези *** докато не е късно!
11
26
 
9
 
! Отговори
Германец преди 8 месеца
Няма да се учудя. От кумундел само мизерии можеш да очакваш.
10
5
 
43
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Каква е тая работа, на която те назначат за 9 години и никой не може копче да ти каже - ама ставаш ли, вършиш ли си работата, няма значение бе - 9 години си там на 20к заплата! Данъци ли да ви плащам, вашта кожа...
9
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
демек деската няма да има вече имунитет и ще може да я маризим по подлезите както оня сапунисания плъх, така ли?
8
35
 
9
 
! Отговори
факт преди 8 месеца
военния фигурант освен да пречи на България и да гони лична кариера и облаги друго не прави !
7
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подходяща възможност да разкарат зеленочорапестия нищоправец.
6
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще е срам за президента да присъства на лъжливата клетва на тези калинки на Боко и Просто Киро. Превърнаха КС в Мешере с кланове и партийни родове.
5
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе къде изчезна тоя Ради бе нещо го няма никакъв напоследък и Деса радева да покаже някое модерно костюмче за 10-20 бона с което се е накиприла.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Де да беше така и с назначената сглобка... Ама нъцки.
3
30
 
11
 
! Отговори
Колко преди 8 месеца
...бих се радвал, ако отново саботира работата на държавните органи? Освен омраза и разделение,той друго не прави! Вече е ясен и е омръзнал на всички! Очаквам пак да му натиснат бутона,че иначе никой няма да го забележи! Още не е разбрал, че е със затихващи функции!
2
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ПРЕЗИДЕНТЪТ РЕШАВА!
1
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-добре да не присъства,че с тия кандидатури ударихме дъното.